Sok z czarnego bzu ma wiele właściwości leczniczych. Dzięki zawartości dużej zawartości witamin i minerałów skutecznie podnosi odporność organizmu oraz zwalcza różnorodne dolegliwości. Dostępne są gotowe produkty na bazie tej rośliny, jednak można przygotować je również samodzielnie. Jak zrobić sok z czarnego bzu i kiedy warto go stosować?

Do zrobienia soku z czarnego bzu używa się owoców lub kwiatów. To niezwykle cenne surowce zielarskie, które w medycynie naturalnej wykorzystuje się od pokoleń. Co prawda nie mają szczególnych walorów smakowych i zapachowych, jednak nie warto się tym zniechęcać. Odpowiednio przygotowany domowy sok z czarnego bzu może być naprawdę smaczny, a przy tym z pewnością przyniesie wiele korzyści dla zdrowia.

Sok z czarnego bzu – właściwości

Na co działa sok z czarnego bzu ? Wszystko zależy od tego, z czego został przyrządzony.

Kwiaty czarnego bzu bogate są m.in. w kwasy fenolowe, garbniki, flawonoidy, minerały i kwasy organiczne. Działają przeciwgorączkowo, a także wzmagają pocenie się, co sprawia, że organizm pozbywa się zarazków. Dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne i moczopędne. Stosowane są więc w dolegliwościach bólowych, a także przy problemach z układem moczowym.

Z kolei owoce czarnego bzu zawierają glikozydy antocyjanowe, garbniki, pektyny, kwasy owocowe, witaminy i minerały. Podobnie jak kwiaty mają działanie moczopędne i napotne. Charakteryzują się też właściwościami przeciwbólowymi i przeczyszczającymi. Stosowane są m.in. w przypadku nerwobóli, rwy kulszowej, stanów zapalnych układu pokarmowego oraz przy zaparciach. Owoce pomagają też w pozbyciu się toksyn z organizmu.

Jak widać, właściwości lecznicze soku z czarnego bzu są nie do przecenienia. Mimo mnogości zastosowań, najczęściej używa się go w przypadku przeziębienia . Sok z czarnego bzu dla dzieci i dla dorosłych pozwala bowiem na szybsze zwalczenie choroby. Dodatkowo, jego stosowanie jest bezpieczne, w związku z czym mogą pić go nawet ciężarne kobiety. Sok z czarnego bzu w ciąży w żaden sposób nie powinien zagrozić zdrowiu przyszłych mam.

Zobacz film: Czarny bez. Właściwości lecznicze. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Sok z czarnego bzu – jak zrobić?

Jak się robi sok z czarnego bzu ? W przypadku napoju z owoców potrzebne będą następujące składniki:

· 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,

· 1 kg cukru,

· 1 l wody,

· opcjonalnie: sok z 1 cytryny ( sok z czarnego bzu z cytryną będzie miał jeszcze większą zawartość witamin).

Owoce należy oddzielić od szypułek, umyć i przełożyć do garnka. Następnie dodać wodę i cukier (oraz sok z cytryny). Całość powinna gotować się na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie powstanie gęsty sok z czarnego bzu. Należy przecedzić go na sitku tak, aby stał się klarowny, a następnie gotować przez kolejną godzinę. I gotowe! Sok można rozlać do słoików lub butelek. Aby napój się nie zepsuł, warto pasteryzować go przez ok. 15 minut.

Jeszcze łatwiejszy będzie przepis na sok z czarnego bzu z wyciskarki . Po umyciu owoców należy wycisnąć je w urządzeniu, a następnie do płynu dodać cukier i gotować wszystko przez ok. 30 minut. Po przelaniu do pojemników konieczna jest pasteryzacja przez 15 minut.

Można także przygotować sok z czarnego bzu bez cukru . Wystarczy umyć owoce, wrzucić je do gotującej się wody i gotować przez 20-30 minut. Po tym czasie przecedzić je, przetrzeć przez sito i jeszcze raz zagotować. Gotowy sok przelewa się do słoików lub butelek i jak w przypadku poprzednich przepisów, pasteryzuje.

Sok z czarnego bzu z sokownika

Kolejny przepis na sok z owoców czarnego bzu wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu, czyli sokownika. Sama receptura jest niezwykle prosta. Podstawowe produkty to:

· 1 kg owoców czarnego bzu,

· 1 kg cukru,

· woda.

Jak zrobić sok z czarnego bzu w sokowniku ? Wystarczy oczyścić owoce, umieścić je w górnej części urządzenia, a na końcu zasypać cukrem. Dolną część naczynia wypełnić wodą, a następnie gotować wszystko na wolnym ogniu do czasu, aż owoce puszczą cały sok. Gorący nektar z czarnego bzu należy przelać do pojemników (np. słoików) i postawić je do góry dnem. Tak przygotowany napój nie wymaga już pasteryzacji.

Sok z kwiatu czarnego bzu

Nieco inaczej przygotowuje się sok z kwiatu czarnego bzu, znany też jako syrop z kwiatu czarnego bzu . Potrzebne będą:

· 40-60 baldachów kwiatów czarnego bzu (czyli skupisk, w których rosną kwiaty),

· 1 kg cukru,

· 1 l wody.

Kwiaty należy oddzielić od łodyg i ogonków i zalać wrzątkiem, a następnie odstawić do wystygnięcia. Potem trzeba je umieścić na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie całość należy odcedzić, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Co jakiś czas trzeba usuwać też zbierającą się na powierzchni pianę. Gdy cały cukier się rozpuści, wystarczy przelać syrop do słoików lub buteleczek. Tak przygotowany sok z kwiatu czarnego bzu pasteryzuje się przez ok. 15 minut.

Sok z czarnego bzu - dawkowanie

Należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu soku z czarnego bzu . Optymalna ilość to 150 ml dziennie w przypadku soku z owoców . Sok powinien zostać rozcieńczony wodą (dawka soku na jedną szklankę to 50 ml). Jeśli chodzi o syrop z kwiatów rośliny , przy przeziębieniu wystarczą 4 łyżeczki dziennie (w przypadku soku z czarnego bzu dla dzieci dawkowanie może być zmniejszone o połowę).

Co sądzisz o tym artykule?
65
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0