Syrop cebulowo-imbirowy
Składniki:
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- cytryna
- 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
- spory kawałek świeżego korzenia imbiru
- łyżka kurkumy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plastry i włożyć do słoika, a następnie po kolei: wyciśnięte ząbki czosnku, plasterki imbiru, kurkumę, miód i obraną ze skórki cytrynę. Składniki układać warstwowo, po ułożeniu wszystkich delikatnie je ugnieść, słoik zakręcić. Na kilka godzin odstawić w cieple miejsce do „przegryzienia”. Po kilku godzinach powstanie syrop.
Syrop ma działanie: rozgrzewające, odkażające, wzmacniające odporność, łagodzące kaszel i przeziębienie, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Imbir poprawia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed wytwarzaniem się zakrzepów we krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny, a nawet poprawia koncentrację. Kurkuma rozgrzewa i wspomaga pracę układu odpornościowego. Zawarta w jej składzie kurkumina jest jednym z najmocniejszych, naturalnych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Cytryna zawiera duże ilości witaminy C, wzmacnia odporność. Jest cennym źródłem polifenoli, które przeciwdziałają nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy. Zawarte w cytrynie bioflawonoidy usuwają wolne rodniki, których nadmiar przyspiesza proces starzenia się skóry. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa korzystnie na stan skóry. Czosnek to naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Zwalcza infekcje, wspomaga trawienie, odmładza, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie tętnicze oraz ma właściwości przeciwzakrzepowe – znacząco zmniejsza lepkość krwi.
Syrop warto pić profilaktycznie, 2-3 łyżki dziennie, najlepiej przed posiłkiem, a w czasie kataru, kaszlu, infekcji - łyżkę stołową 3-4 razy dziennie.
Syrop trzymamy w lodówce, może przechowywać się w niej około tygodnia
- powiedziała Panna Apteczkowa, Paulina Pietrusik.
Syrop chrzanowo-miodowy
Składniki:
- dwa korzenie chrzanu
- miód
- cytryna
Przygotowanie:
Dwa korzenie świeżo startego chrzanu zalać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody, następnie dolać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Odstawić na godzinę, po tym czasie wycisnąć przez gazę. Dodać 1/2 szklanki miodu, najlepiej lipowego. Składniki wymieszać, przelać do butelki.
Syrop ma działanie: antyreumatyczne, oczyszczające, dezynfekcyjne, poprawia także trawienie.
Syrop warto przyjmować 3 razy dziennie po łyżeczce. Wąchanie świeżo startego chrzanu jest pomocne przy chorobach zatok, ułatwia rozpuszczanie śluzu, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ciśnienie w komorach zatok. Odrobina chrzanu potrzymana kilka minut na języku oczyszcza i dezynfekuje gardło, zatoki, jamę ustną i dziąsła.
Syrop z buraka i miodu
Składniki:
- 2-3 duże buraki
- miód lipowy
Przygotowanie:
Buraki dokładnie płuczemy, czyścimy, ale nie obieramy ze skórki. Od strony korzenia wycinamy stożkowe otwory, w które wsypujemy cukier lub miód – tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na 20 min. Podczas pieczenia buraki puszczą cenny syrop.
Sok z buraka wzmacnia odporność organizmu na choroby wirusowe, zmniejsza szkodliwość promieni Roentgena oraz promieni wydzielanych przez związki radioaktywne, poprawia równowagę kwasowo-zasadową w żołądku, dotlenia serce, obniża ryzyko zachorowania na osteoporozę, zmniejsza dolegliwości związane z przekwitaniem, obniża ciśnienie krwi, łagodzi uderzenia gorąca i migreny. Ekstrakt z buraka ćwikłowego może hamować rozwój raka wątroby, skóry i płuc oraz spowalnia procesy starzenia, działa antystresowo i poprawia odporność immunologiczną. Miód pszczeli jest stosowany w profilaktyce i terapii przeziębień, ma działanie odkażające i podnoszące odporność.
Sok warto pić 2-3 razy dziennie, po jednej łyżce.
Syrop z żurawiny i czosnkiem
Składniki:
- 1/2 kg żurawiny
- 1/2 kg naturalnego miodu dobrej jakości
- główka czosnku
Przygotowanie:
Żurawinę dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Obydwa składniki zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem. Dodać miód, starannie wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na dobę.
Syrop ma działanie wzmacniające, skutecznie pomaga przy osłabieniu serca, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy. Żurawina znana jest z tego, że zapobiega i leczy infekcje układu moczowego, ale także podnosi odporność, pomaga przy chorobach dziąseł, gardła, reumatyzmie, chorobach serca, warto ją stosować przy anginie i chronicznym zapaleniu migdałków. W połączeniu z czosnkiem i miodem działa jeszcze bardziej skutecznie. Czosnek niszczy bakterie, wirusy, grzyby i drożdże, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce, oczyszcza i opóźnia proces starzenia komórek, a miód wzmacnia i uodparnia. Przy skłonności do częstych infekcji dróg oddechowych najlepiej wybrać miód lipowy lub spadziowy.
Syrop można stosować profilaktycznie dla wzmocnienia odporności, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Wystarczy pić łyżkę dziennie.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Jak działa nalewka z imbiru? Przepisy i dawkowanie
- Aronia to zdrowy i smaczny owoc, z którego zrobisz nalewkę lub sok. Sprawdź nasze przepisy
- Jak wyleczyć przeziębienie domowymi sposobami? Sprawdzone metody