Sprawdzone przepisy na domowe syropy: na odporność, wzmocnienie i kaszel

W sezonie przeziębień warto zabezpieczyć się przed infekcjami. Mogą w tym pomóc domowe syropy, które wzmacniają układ odpornościowy, uśmierzają ból gardła, łagodzą suchy i mokry kaszel, a także przynoszą ulgę w przeziębieniu. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Syrop cebulowo-imbirowy

Składniki:

  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
  • spory kawałek świeżego korzenia imbiru
  • łyżka kurkumy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w plastry i włożyć do słoika, a następnie po kolei: wyciśnięte ząbki czosnku, plasterki imbiru, kurkumę, miód i obraną ze skórki cytrynę. Składniki układać warstwowo, po ułożeniu wszystkich delikatnie je ugnieść, słoik zakręcić. Na kilka godzin odstawić w cieple miejsce do „przegryzienia”. Po kilku godzinach powstanie syrop.

Syrop ma działanie: rozgrzewające, odkażające, wzmacniające odporność, łagodzące kaszel i przeziębienie, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Imbir poprawia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed wytwarzaniem się zakrzepów we krwi, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy migreny, a nawet poprawia koncentrację. Kurkuma rozgrzewa i wspomaga pracę układu odpornościowego. Zawarta w jej składzie kurkumina jest jednym z najmocniejszych, naturalnych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Cytryna zawiera duże ilości witaminy C, wzmacnia odporność. Jest cennym źródłem polifenoli, które przeciwdziałają nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy. Zawarte w cytrynie bioflawonoidy usuwają wolne rodniki, których nadmiar przyspiesza proces starzenia się skóry. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa korzystnie na stan skóry. Czosnek to naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Zwalcza infekcje, wspomaga trawienie, odmładza, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie tętnicze oraz ma właściwości przeciwzakrzepowe – znacząco zmniejsza lepkość krwi.

Syrop warto pić profilaktycznie, 2-3 łyżki dziennie, najlepiej przed posiłkiem, a w czasie kataru, kaszlu, infekcji - łyżkę stołową 3-4 razy dziennie.

Syrop trzymamy w lodówce, może przechowywać się w niej około tygodnia

- powiedziała Panna Apteczkowa, Paulina Pietrusik.

Syrop chrzanowo-miodowy

Składniki:

  • dwa korzenie chrzanu
  • miód
  • cytryna

Przygotowanie:

Dwa korzenie świeżo startego chrzanu zalać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody, następnie dolać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Odstawić na godzinę, po tym czasie wycisnąć przez gazę. Dodać 1/2 szklanki miodu, najlepiej lipowego. Składniki wymieszać, przelać do butelki.

Syrop ma działanie: antyreumatyczne, oczyszczające, dezynfekcyjne, poprawia także trawienie.

Syrop warto przyjmować 3 razy dziennie po łyżeczce. Wąchanie świeżo startego chrzanu jest pomocne przy chorobach zatok, ułatwia rozpuszczanie śluzu, działa przeciwzapalnie i zmniejsza ciśnienie w komorach zatok. Odrobina chrzanu potrzymana kilka minut na języku oczyszcza i dezynfekuje gardło, zatoki, jamę ustną i dziąsła.

Syrop z buraka i miodu

Składniki:

  • 2-3 duże buraki
  • miód lipowy

Przygotowanie:

Buraki dokładnie płuczemy, czyścimy, ale nie obieramy ze skórki. Od strony korzenia wycinamy stożkowe otwory, w które wsypujemy cukier lub miód – tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na 20 min. Podczas pieczenia buraki puszczą cenny syrop.

Sok z buraka wzmacnia odporność organizmu na choroby wirusowe, zmniejsza szkodliwość promieni Roentgena oraz promieni wydzielanych przez związki radioaktywne, poprawia równowagę kwasowo-zasadową w żołądku, dotlenia serce, obniża ryzyko zachorowania na osteoporozę, zmniejsza dolegliwości związane z przekwitaniem, obniża ciśnienie krwi, łagodzi uderzenia gorąca i migreny. Ekstrakt z buraka ćwikłowego może hamować rozwój raka wątroby, skóry i płuc oraz spowalnia procesy starzenia, działa antystresowo i poprawia odporność immunologiczną. Miód pszczeli jest stosowany w profilaktyce i terapii przeziębień, ma działanie odkażające i podnoszące odporność.

Sok warto pić 2-3 razy dziennie, po jednej łyżce.

Syrop z żurawiny i czosnkiem

Składniki:

  • 1/2 kg żurawiny
  • 1/2 kg naturalnego miodu dobrej jakości
  • główka czosnku

Przygotowanie:

Żurawinę dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Obydwa składniki zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem. Dodać miód, starannie wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na dobę.

Syrop ma działanie wzmacniające, skutecznie pomaga przy osłabieniu serca, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy. Żurawina znana jest z tego, że zapobiega i leczy infekcje układu moczowego, ale także podnosi odporność, pomaga przy chorobach dziąseł, gardła, reumatyzmie, chorobach serca, warto ją stosować przy anginie i chronicznym zapaleniu migdałków. W połączeniu z czosnkiem i miodem działa jeszcze bardziej skutecznie. Czosnek niszczy bakterie, wirusy, grzyby i drożdże, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce, oczyszcza i opóźnia proces starzenia komórek, a miód wzmacnia i uodparnia. Przy skłonności do częstych infekcji dróg oddechowych najlepiej wybrać miód lipowy lub spadziowy.

Syrop można stosować profilaktycznie dla wzmocnienia odporności, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Wystarczy pić łyżkę dziennie.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości