Amerykańskie Święto Dziękczynienia w Polsce. "Rano o piątej trzeba wstać"

Święto Dziękczynienia
Amerykanie w Polsce – jak obchodzą Święto Dziękczynienia? napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia od wieków łączy Amerykanów przy jednym stole. Podczas spotkania w studiu Dzień Dobry TVN, nasi goście opowiedzieli, jak celebracja tego dnia wygląda naprawdę.
Kluczowe fakty:
  • Amerykanie podkreślają, że kluczowe w Święcie Dziękczynienia jest okazywanie wdzięczności.
  • Na stołach króluje indyk, farsz, bataty, dyniowe ciasto i żurawina.
  • W Polsce część tradycji musi zostać dostosowana do warunków – od wielkości piekarnika po składniki.

Korzenie Święta Dziękczynienia – historia, tradycja i znaczenie

Święto Dziękczynienia od początku niosło ze sobą ideę wspólnoty, wdzięczności i dzielenia się tym, co udało się zebrać. Goście w studiu przypomnieli, że prawdziwy sens tego dnia tkwi w powrocie do historii pierwszych osadników. Dokładnie 404 lata temu pierwszy raz pionierzy zasiedli do świątecznego indyka.

- Pilgrims, czyli pierwsi Europejczycy usiedli do takiego wspólnego stołu z lokalnymi ludźmi, którzy tam już mieszkali na tym kontynencie. I się dzielili tym, co udało im się pozyskać w tych trudnych czasach, bo to był nowy kraj, nowy kontynent dla nich i nie byli przyzwyczajeni do tych warunków. Więc świętowali to, że byli też wdzięczni za to, że przeżyli ten rok - opowiadała Monica Zielinski, Amerykanka polskiego pochodzenia, mieszkająca w Polsce.

Dziś dla wielu rodzin w USA równie ważna jak samo jedzenie jest rozmowa o wdzięczności. - Dużo jedzenia zawsze jest na stole, ale przede wszystkim się mówi o tym, za co się jest wdzięcznym. To zawsze była tradycja u mnie w domu, że zanim zaczęliśmy jeść, to każdy mówił przy stole, za co był wdzięczny - dodała Marta Krupa, modelka i wokalistka.

Thanksgiving w praktyce – smaki, zwyczaje i realia amerykańskich domów

Choć indyk pozostaje symbolem dnia, każda rodzina świętuje po swojemu. Jak wyjaśnia Christa Conklin, Amerykanka mieszkająca w Polsce, autorka bloga "Kiełbasa Stories" i jej mąż Marek Balicki, tradycje potrafią się różnić, a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

- Rano o piątej trzeba wstać, jeden się musi poświęcić i wstawić tego indyka do piekarnika - zdradziła kobieta. - My świętujemy w sobotę, bo w czwartek pracujemy - dodał Marek Balicki.

- A też jest popularne, teraz takie modne, jak się robi "fried turkey" - dodała Marta Krupa.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości