Szakszuka z bekonem, awokado, chili i kolendrą
Składniki na szakszukę z bekonem:
- 5 jajek
- 1 papryczka chili
- 1 szalotka
- 500 g pomidorow malinowych
- 100 cienko pokrojonych plastrów boczku
- 1 awokado
- 1 łyżka masła
- Sól. Pieprz
- papryka wędzona w przyprawie
- kmin rzymski w przyprawie mielony
- kolendra
Jak przygotować szakszukę z bekonem
Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Na suchej patelni lub w piekarniku podpraż bekon, aż stanie się chrupki.
Następnie na tej samej patelni rozpuść masło i podsmsaż szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj pomidory, dopraw solą , pieprzem, kminem i papryką i duś, aż pomidory odparują wodę. Wówczas zmniejsz ogień i wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż całość, aż białko się zeszkli, a żółtko pozostanie miękkie. Na koniec udekoruj posiekaną papryczką chili, kolendrą i dodaj na wierzch pokrojone awokado.
Makaron z chorizo i krewetkami
Składniki na makaron z chorizo:
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- masło – 2 łyżki
- chorizo
- makaron tagliatelle świeży – 500 g
- Szare krewetki – 500g
- pomidorki koktajlowe – 250 g
- wino białe wytrawne – 300 ml
- mascarpone – 250 g
- pietruszka zielona – 2 łyżki
- orzeszki piniowe - 50g
Jak przygotować makaron z chorizo:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzanej rozpuść masło. Dodaj chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smaż, aż puści sok i odparuje.
Następnie dodaj czosnek z cebulą i smaż dalej. Dodaj krewetki i pomidorki przekrojone na pół. Podlej winem i czekaj, aż odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Dodaj serek mascarpone. Pietruszkę posiekaj i dodaj na końcu. Dodaj skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Wymieszaj sos z makaronem i udekoruj orzeszkami piniowymi.
Kruche ciasto ze śliwkami i gorzką czekoladą
Składniki na kruche ciasto ze śliwkami:
- 300 g mąki
- Łyżeczka cynamonu
- 150 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 kg śliwek
- dżem malinowy
- 1 gorzka czekolada
- 100 g płatków migdałowych
Jak przygotować kruche ciasto ze śliwkami:
Śliwki wydryluj z pestki i pokrój na ćwiartki. Włóż je do szerokiego rondla, dodaj cukier i cynamon i przez 15 min duś, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z łyżką zimnej wody i odstaw na bok.
Ze składników na ciasto zagnieć ciasto. ⅔ ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce do tarty. Wstaw do lodówki wraz z pozostałą częścią.
Wyjmij z lodówki, wysmaruj dżemem, dodaj śliwki oraz pokruszoną czekoladę, a następnie pokrusz resztę ciasta na wierzchu. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut.
Wołowina duszona w sosie winno-figowym z buraczkami
Składniki na wołowinę duszoną:
- 1 kostka masła
- 700 g wołowiny na gulasz
- 15 świeżych fig
- 2 szalotki
- szklanka wina czerwonego
- 1 łyżka miodu
- 2 goździki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- szczypta mielonego cynamonu
- 2 szklanki pęczaku
- opakowanie gotowanych buraków
- 1/4 czerwonej kapusty
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 cytryny
- 2 jabłka
Jak przygotować wołowinę duszoną:
Pęczak ugotuj do miękkości. Szalotki posiekaj i podsmaż na łyżce masłą. Dodaj goździki, wołowinę i całość wymieszaj. Dodaj wino i duś całość dodając liście laurowe, owoce jałowca i cynamon. Gdy płyn odparuje, dodaj wodę oraz ocet balsamiczny, figi i miód. Duś na małym ogniu około 2 godziny. Następnie dodaj pokrojone buraczki i duś kolejne 30 minut.
W osobnym garnku podduś czerwoną kapustę z dodatkiem żurawiny oraz jabłka. Możesz dodać odrobinę czerwonego wina. Na koniec dopraw sokiem z cytryny.
Zobacz także:
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
- Gotowanie na parze według przepisów Sebastiana Olmy
- Krewetki, ośmiornica i tarta z owocami. Przepisy Justyny i Antka Smykiewiczów
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha