Dania na Dzień Chłopaka serwuje Daria Ładocha

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha
Z okazji Dania Chłopaka rozpieszczamy mężczyzn. W naszej kuchni powstają dania specjalnie z myślą o nich: szakszuka z bekonem, awokado, chili i kolendrą, makaron z chorizo i krewetkami oraz wołowina duszona w sosie winno-figowym, a na deser kruche ciasto ze śliwkami. Poznaj przepisy Darii Ładochy.

Szakszuka z bekonem, awokado, chili i kolendrą 

Składniki na szakszukę z bekonem: 

  • 5 jajek
  • 1 papryczka chili 
  • 1 szalotka 
  • 500 g pomidorow malinowych 
  • 100 cienko pokrojonych plastrów boczku 
  • 1 awokado 
  • 1 łyżka masła 
  • Sól. Pieprz 
  • papryka wędzona w przyprawie 
  • kmin rzymski w przyprawie mielony 
  • kolendra 

Jak przygotować szakszukę z bekonem

Szalotkę  obierz i drobno posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Na suchej patelni lub w piekarniku podpraż bekon, aż stanie się chrupki.

Następnie na tej samej patelni rozpuść masło i podsmsaż szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj pomidory, dopraw solą , pieprzem, kminem i papryką i duś, aż pomidory odparują wodę. Wówczas zmniejsz ogień i wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż całość, aż białko się zeszkli, a żółtko pozostanie miękkie. Na koniec udekoruj posiekaną papryczką chili, kolendrą i dodaj na wierzch pokrojone awokado. 

Makaron z chorizo i krewetkami 

Składniki na makaron z chorizo:

  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • masło – 2 łyżki
  • chorizo 
  • makaron tagliatelle świeży – 500 g
  • Szare krewetki – 500g
  • pomidorki koktajlowe – 250 g
  • wino białe wytrawne – 300 ml
  • mascarpone – 250 g
  • pietruszka zielona – 2 łyżki
  • orzeszki piniowe - 50g

Jak przygotować makaron z chorizo:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzanej rozpuść masło. Dodaj chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smaż, aż puści sok i odparuje.

Następnie dodaj czosnek z cebulą i smaż dalej. Dodaj krewetki i pomidorki przekrojone na pół. Podlej winem i czekaj, aż odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Dodaj serek mascarpone. Pietruszkę posiekaj i dodaj na końcu. Dodaj skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Wymieszaj sos z makaronem i udekoruj orzeszkami piniowymi.

Kruche ciasto ze śliwkami i gorzką czekoladą 

Składniki na kruche ciasto ze śliwkami:

  • 300 g mąki 
  • Łyżeczka cynamonu 
  • 150 g masła 
  • 80 g cukru trzcinowego 
  • 1 jajko 
  • 1 kg śliwek 
  • dżem malinowy 
  • 1 gorzka czekolada 
  • 100 g płatków migdałowych 

Jak przygotować kruche ciasto ze śliwkami:

Śliwki wydryluj z pestki i pokrój na ćwiartki. Włóż je do szerokiego rondla, dodaj cukier i cynamon i przez 15 min duś, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z łyżką zimnej wody i odstaw na bok.

Ze składników na ciasto zagnieć ciasto. ⅔ ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce do tarty. Wstaw do lodówki wraz z pozostałą częścią.

Wyjmij z lodówki, wysmaruj dżemem, dodaj śliwki oraz pokruszoną czekoladę, a następnie pokrusz resztę ciasta na wierzchu. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut.

Wołowina duszona w sosie winno-figowym z buraczkami 

Składniki na wołowinę duszoną:

  • 1 kostka masła 
  • 700 g wołowiny na gulasz 
  • 15 świeżych fig
  • 2 szalotki
  • szklanka wina czerwonego 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 goździki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • szczypta mielonego cynamonu 
  • 2 szklanki pęczaku
  • opakowanie gotowanych buraków 
  • 1/4 czerwonej kapusty 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 1 cytryny 
  • 2 jabłka

Jak przygotować wołowinę duszoną:

Pęczak ugotuj do miękkości. Szalotki posiekaj i podsmaż na łyżce masłą. Dodaj goździki, wołowinę i całość wymieszaj. Dodaj wino i duś całość dodając liście laurowe, owoce jałowca i cynamon. Gdy płyn odparuje, dodaj wodę oraz ocet balsamiczny, figi i miód. Duś na małym ogniu około 2 godziny. Następnie dodaj pokrojone buraczki i duś kolejne 30 minut.

W osobnym garnku podduś czerwoną kapustę z dodatkiem żurawiny oraz jabłka. Możesz dodać odrobinę czerwonego wina. Na koniec dopraw sokiem z cytryny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości