Przepis na bombolki, czyli podhalańskie placki z miodem

bombolki z miodem
Sakai Yuji/Getty Images
Źródło: Getty Images
W regionalnej kuchni Podhala nie brakuje miejsca również na deser. Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, tudzież ciasteczka, polewane roztopionym masłem i miodem. Po wyciągnięciu z piekarnika przypominają amerykańskie naleśniki lub mini pączki. Sprawdź prosty przepis.

Przepis na podhalańskie bombolki

Bombolki to typowa dla kuchni polskiej prosta potrawa na bazie mąki, tym razem prosto z Podhala. To, jak słodkie będą, zależy od preferencji. Można je zrobić również w wersji wytrawnej, bez cukru i miodu.

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 saszetka drożdży instant,
  • szklanka mleka (250 ml),
  • 50 g miękkiego masła,
  • 3 jajka (2, do ciasta, jedno do posmarowania),
  • 1 białko,
  • 4 łyżki cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • do polania: 3 łyżki miodu, 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać je przez kilka minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
  • Rozwałkować ciasto na 1 cm grubości i wycinać kółka za pomocą szklanki.
  • Wycięte kółka odłożyć na blasze wyłożonej papierem i odstawić na bok do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut lub do złotego koloru.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na czystą blachę lub talerz.
  • Zakryć bombolki folią aluminiową i odstawić na kilka minut, aby zmiękły.
  • W tym czasie roztopić w rondelku masło z miodem.
  • Bombolki podawać polane masą miodowo-maślaną.

Smacznego!

Bombolki to za mało? Sprawdź inne nasze przepisy na regionalne pyszności

Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości