Przepis na bombolki, czyli podhalańskie placki z miodem

bombolki z miodem
Sakai Yuji/Getty Images
Źródło: Getty Images
W regionalnej kuchni Podhala nie brakuje miejsca również na deser. Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, tudzież ciasteczka, polewane roztopionym masłem i miodem. Po wyciągnięciu z piekarnika przypominają amerykańskie naleśniki lub mini pączki. Sprawdź prosty przepis.

Przepis na podhalańskie bombolki

Bombolki to typowa dla kuchni polskiej prosta potrawa na bazie mąki, tym razem prosto z Podhala. To, jak słodkie będą, zależy od preferencji. Można je zrobić również w wersji wytrawnej, bez cukru i miodu.

Składniki:

  • 500 g mąki,
    • 1 saszetka drożdży instant,
      • szklanka mleka (250 ml),
        • 50 g miękkiego masła,
          • 3 jajka (2, do ciasta, jedno do posmarowania),
            • 1 białko,
              • 4 łyżki cukru,
                • płaska łyżeczka soli,
                  • do polania: 3 łyżki miodu, 3 łyżki masła.

                    Sposób przygotowania:

                    • Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać je przez kilka minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
                      • Rozwałkować ciasto na 1 cm grubości i wycinać kółka za pomocą szklanki.
                        • Wycięte kółka odłożyć na blasze wyłożonej papierem i odstawić na bok do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
                          • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut lub do złotego koloru.
                            • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na czystą blachę lub talerz.
                              • Zakryć bombolki folią aluminiową i odstawić na kilka minut, aby zmiękły.
                                • W tym czasie roztopić w rondelku masło z miodem.
                                  • Bombolki podawać polane masą miodowo-maślaną.

                                    Smacznego!

                                    Bombolki to za mało? Sprawdź inne nasze przepisy na regionalne pyszności

                                    Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

                                    Źródło: x-news

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości