Przepis na podhalańskie bombolki
Bombolki to typowa dla kuchni polskiej prosta potrawa na bazie mąki, tym razem prosto z Podhala. To, jak słodkie będą, zależy od preferencji. Można je zrobić również w wersji wytrawnej, bez cukru i miodu.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 saszetka drożdży instant,
- szklanka mleka (250 ml),
- 50 g miękkiego masła,
- 3 jajka (2, do ciasta, jedno do posmarowania),
- 1 białko,
- 4 łyżki cukru,
- płaska łyżeczka soli,
- do polania: 3 łyżki miodu, 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać je przez kilka minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
- Rozwałkować ciasto na 1 cm grubości i wycinać kółka za pomocą szklanki.
- Wycięte kółka odłożyć na blasze wyłożonej papierem i odstawić na bok do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut lub do złotego koloru.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na czystą blachę lub talerz.
- Zakryć bombolki folią aluminiową i odstawić na kilka minut, aby zmiękły.
- W tym czasie roztopić w rondelku masło z miodem.
- Bombolki podawać polane masą miodowo-maślaną.
Smacznego!
Bombolki to za mało? Sprawdź inne nasze przepisy na regionalne pyszności
- Pierekaczewnik - przepis na tradycyjne danie tatarskie
- Proziaki. Przepis na proste danie z Podkarpacia
- Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
- Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: