Skarb, jaki daje nam Azja – kuchnia wietnamska
Wietnam to przede wszystkim niezwykłe krajobrazy, przepiękne wybrzeże, wspaniałe świątynie i ciągnące się przez cały kraj liczne pola uprawne ryżu. To właśnie ryż stanowi główny produkt eksportowy kraju oraz podstawę większości narodowych dań Wietnamczyków. Ponadto w Wietnamie uprawia się także kukurydzę, maniok, ananasy, banany i trzcinę cukrową. Mocno rozwinięte jest również rybołówstwo – zarówno morskie, jak i śródlądowe. Łowi się przede wszystkim krewetki, kraby oraz liczne ryby takie jak panga, tilapia i wężogłów.
Dania wietnamskie bez wątpienia odzwierciedlają gospodarkę państwa. Każda wietnamska restauracja serwuje bowiem głównie dania bazujące na ryżu i owocach morza. Wszystkie regiony Wietnamu charakteryzują się jednak własnym, unikatowym stylem. Na południu kraju zasmakujemy przede wszystkim wietnamskie potrawy przygotowywane na bazie mleczka kokosowego i cukru trzcinowego. Są one dużo łagodniejsze i słodsze o tych serwowanych w innych częściach Wietnamu. Jego centralna część słynie zaś z pikantnych smaków. Jedzenie w Wietnamie centralnym podawane jest zazwyczaj w bardzo odświętny, dekoracyjny sposób. Styl ten wywodzi się z cesarskich dworów, które znajdowały się właśnie w centrum kraju. Część północna to kolebka dań, stanowiących wizytówkę całej tradycji kulinarnej Wietnamczyków. Są nimi przede wszystkim sajgonki wietnamskie oraz tradycyjna zupa wietnamska z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami. Tutejsze dania są zazwyczaj pikantne i wyraziste oraz obfite w liczne składniki.
Kuchnia wietnamska – dania, które warto spróbować
Wietnam i jedzenie to nierozłączna para. Wietnamskie dania są tak dobre, że niektórzy turyści odwiedzają kraj na Półwyspie Indochińskim tylko w celu bliższego zapoznania się z tamtejszą kulturą kulinarną. Istnieje kilka takich potraw, których żadna restauracja wietnamska nie mogłaby się powstydzić. To właśnie te przepisy wietnamskie zagwarantowały kuchni Wietnamu popularność na całym świecie. Mówi się, że poruszają one wszystkie zmysły – zachwycają nie tylko smakiem, ale i teksturą. W narodowych daniach Wietnamczyków każdy szczegół zdaje się być przemyślany i harmonijnie połączony z innymi składnikami. Czego więc warto spróbować podczas urlopu w tym niezwykle zielonym, pięknym kraju azjatyckim?
- sajgonki wietnamskie – przepis na sajgonki wcale nie jest tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Ich prawidłowe zawinięcie wymaga bowiem ogromnej wprawy. Co to są wietnamskie sajgonki? Są to małe, kruche naleśniczki z farszem mięsnym, warzywnym bądź krewetkowym. Zazwyczaj serwuje się je z sosem słodko-kwaśnym lub sosem sojowym;
- zupa Pho – najsłynniejszym daniem Wietnamu, zaraz po sajgonkach, jest tradycyjna zupa wietnamska z wołowiną lub kurczakiem. Przygotowywany na bazie bulionu wywar bogaty jest w warzywa i mięso oraz długi makaron sojowy lub ryżowy. Taką zupę serwują wszystkie restauracje wietnamskie w Polsce. Jednakże ta oryginalna, podawana na terenie Wietnamu, nie ma sobie równych;
- sałatka wietnamska – najbardziej popularna sałatka w Wietnamie to ta z szatkowanej białej kapusty i marchewki. Ma bardzo wyrazisty, kwaśny smak. Podaje się ją jako przystawkę, dodatek do dań głównych lub nawet składnik zupy.
Zobacz też:
- Cynamonowa marynata do mięs i tofu. Sprawdź jak prosto ją zrobić
- Słona galaretka z żołędzi - koreański przepis na nietypową przystawkę
- Przyprawy z grzybów. Proste przepisy na grzybowy proszek i kostki bulionowe
Zobacz wideo: Co na obiad? Soczysty kurczak!
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Oscar Wong/Getty Images