Przepisy kulinarne

Słona galaretka z żołędzi - koreański przepis na nietypową przystawkę

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
gjohnstonphoto/Getty ImagesSłona galaretka z żołędzi

Galaretka z żołędzi pochodzi z Korei, nazywana jest dotori muk. Oryginalnie wykonywana jest z żołędzi, które uprzednio trzeba namaczać wiele godzin, aby wypłukać z nich trujące substancje. W domu można ją jednak przygotować z mąki żołędziowej. Sprawdź, jak prosto przygotować galaretkę na słono.

Dawniej uchodziła za przysmak, dzisiaj już nieco trudniej ją dostać. Idealnie nadaje się na słoną przekąskę czy to do obiadu, czy na deser.

Substancja żelująca w galaretce z żołędzi

W przeciwieństwie do większości galaretek, w tej z żołędzi nie wykorzystuje się żadnych dodatkowych substancji żelujących. Nie uświadczymy w niej żelatyny czy agar-agaru. W mące z żołędzi, która jest wykorzystywana do jej przygotowania znajdują się substancje - pektyny, które pod wpływem temperatury same zaczynają zagęszczać potrawę. Tradycyjnie w Korei Południowej do takiej przekąski dodawany jest specjalny sos - podawany na słono.

Galaretka z żołędzi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka z żołędzi - 125 g,
  • woda - 0,7 l,
  • szczypta soli,
  • olej z pestek winogron - 25 ml,
  • sos sojowy - 3 łyżki,
  • olej sezamowy - 1 łyżka,
  • chili - 1 łyżeczka,
  • woda - 1-2 łyżek,
  • ocet ryżowy - 1 łyżka,
  • sezam - 1 łyżeczka,
  • cukier - 1 łyżeczka,
  • szczypiorek - 1 pęczek.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mąkę z żołędzi wymieszać z wodą i odstawić na 10-15 minut.
  2. 2Po tym czasie mieszankę przelać do garnka z grubym dnem i postawić na palnik. Grzać na małym ogniu.
  3. 3Do płynu dodać połowę oleju z pestek z winogron. Gotować, stale mieszając, aż całość zacznie gęstnieć.
  4. 4Dodać resztę oleju i szczyptę soli. Podgrzewać do całkowitego zgęstnienia - może to zająć nawet 40 minut.
  5. 5Kiedy galaretka będzie gęsta - przelać ją do formy i odstawić do wystygnięcia. Galaretka jest gotowa po upływie 24 godzin.
  6. 6Podawać z sosem i szczypiorkiem.
  7. 7Sos sojowy, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, wodę, chili i olej sezamowy wymieszać razem aż do połączenia składników i roztopienia cukru.
  8. 8Posiekać drobno szczypiorek.
  9. 9Galaretkę wyjąć z formy, pokroić na plasterki, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Do galaretki idealnie nadadzą się wszelkiego rodzaju kiszonki: kimchi, kiszone ogórki, kiszone jabłka itd. Może być podawana do mięs lub solo.

Smacznego!

Zobacz wideo: Jak dbać o odporność?

Jak dbać o odporność?
Jak dbać o odporność?
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: gjohnstonphoto/Getty Images

Pozostałe wiadomości