Dawniej uchodziła za przysmak, dzisiaj już nieco trudniej ją dostać. Idealnie nadaje się na słoną przekąskę czy to do obiadu, czy na deser.
Substancja żelująca w galaretce z żołędzi
W przeciwieństwie do większości galaretek, w tej z żołędzi nie wykorzystuje się żadnych dodatkowych substancji żelujących. Nie uświadczymy w niej żelatyny czy agar-agaru. W mące z żołędzi, która jest wykorzystywana do jej przygotowania znajdują się substancje - pektyny, które pod wpływem temperatury same zaczynają zagęszczać potrawę. Tradycyjnie w Korei Południowej do takiej przekąski dodawany jest specjalny sos - podawany na słono.
Galaretka z żołędzi - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka z żołędzi - 125 g,
- woda - 0,7 l,
- szczypta soli,
- olej z pestek winogron - 25 ml,
- sos sojowy - 3 łyżki,
- olej sezamowy - 1 łyżka,
- chili - 1 łyżeczka,
- woda - 1-2 łyżek,
- ocet ryżowy - 1 łyżka,
- sezam - 1 łyżeczka,
- cukier - 1 łyżeczka,
- szczypiorek - 1 pęczek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę z żołędzi wymieszać z wodą i odstawić na 10-15 minut.
- Po tym czasie mieszankę przelać do garnka z grubym dnem i postawić na palnik. Grzać na małym ogniu.
- Do płynu dodać połowę oleju z pestek z winogron. Gotować, stale mieszając, aż całość zacznie gęstnieć.
- Dodać resztę oleju i szczyptę soli. Podgrzewać do całkowitego zgęstnienia - może to zająć nawet 40 minut.
- Kiedy galaretka będzie gęsta - przelać ją do formy i odstawić do wystygnięcia. Galaretka jest gotowa po upływie 24 godzin.
- Podawać z sosem i szczypiorkiem.
- Sos sojowy, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, wodę, chili i olej sezamowy wymieszać razem aż do połączenia składników i roztopienia cukru.
- Posiekać drobno szczypiorek.
- Galaretkę wyjąć z formy, pokroić na plasterki, polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Do galaretki idealnie nadadzą się wszelkiego rodzaju kiszonki: kimchi, kiszone ogórki, kiszone jabłka itd. Może być podawana do mięs lub solo.
Smacznego!
Zobacz wideo: Jak dbać o odporność?
Zobacz także:
- Żołędzie - właściwości i zastosowanie. Jak je przygotować, aby były jadalne
- Prosty przepis na staropolskie ciasteczka żołędziowe - pyszne i kruche
- Jak przygotować kawę z żołędzi? Jakie właściwości ma żołędziówka?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: gjohnstonphoto/Getty Images