Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków

Pancakesy przepisy kuchnia
Arx0nt/Getty Images
Źródło: Moment RF
Pankejki to placuszki w wersji amerykańskiej. Są nieco grubsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Smaczne, pulchne, serwowane z przeróżnymi dodatkami, np. owocami lub syropem klonowym. Pancakes najczęściej podawane są na śniadanie, choć mogą być również pyszną przekąską w ciągu dnia, smakują bowiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Placki zwane pankejkami uwielbiane są nie tylko przez najmłodszych smakoszy, ale także starszych. Choć kojarzą się przede wszystkim z amerykańskimi filmami, gdzie polewa się je syropem klonowym, doskonale smakują posmarowane nutellą, posypane cukrem pudrem lub udekorowane ulubionymi owocami. Można podać je z bakaliami, a nawet adwokatem lub innym likierem. Sposób, w jaki zwieńczone zostanie dzieło, zależy jedynie od pomysłowości kucharza.

Przepis na pankejki

Aby przyrządzić puszyste i smaczne pancakes, należy przygotować ciasto gęstości śmietany. W przepisie znajdzie się zazwyczaj soda, która powoduje, że ciasto staje się naprawdę pulchne. Do zrobienia ciasta często zaleca się użycie maślanki lub kefiru, można je jednak z powodzeniem zastąpić mlekiem. Amerykańskie pankejki to 273 kcal w 1 sztuce o wadze 133 g. Jak zrobić pankejki rodem z Ameryki?

Składniki (na 10 sztuk):

  • 1¼ szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1¼ szklanki maślanki,
  • ¼ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ¼ szklanki oliwy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę i cukier puder przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól. Wymieszaj.
  2. Wbij jajko, dodaj maślankę i oliwę.
  3. Połącz składniki za pomocą miksera.
  4. Rozgrzej patelnię i smaż placuszki z obu stron.

Na patelnię nie musisz wlewać żadnego tłuszczu, ponieważ znajduje się on w cieście. Placuszki smaży się więc bez dodatku oleju czy oliwy. Innym przepisem na wyśmienite śniadanie mogą być pankejki bananowe . Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje kilka chwil. Najlepiej użyć do tego celu bardzo dojrzałego banana, rozgniatając go widelcem.

Składniki (na 10 sztuk):

  • 1½ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1¼ szklanki mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 banan,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę i proszek. Dodaj sól i cynamon. Wymieszaj.
  2. W drugiej misce roztrzep jajko, dolej mleko i olej.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj.
  4. Na końcu dodaj rozgnieciony owoc. Połącz składniki.
  5. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Pankejki czekoladowe, z jabłkiem

Amerykańskie placuszki smakują równie dobrze w wersji czekoladowej. Pankejki czekoladowe są wilgotne w środku, mogą mieć w sobie drobne kawałki czekolady, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze.

Składniki (na 10–12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1½ szklanki mąki,
  • ⅓ szklanki cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki posiekanej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sól.
  2. Wbij jajka, wlej mleko i olej.
  3. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki.
  4. Na koniec wrzuć kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj.
  5. Smaż na patelni z odrobiną oleju.
  6. Placki odwracaj na drugą stronę, gdy utworzą się pęcherzyki powietrza.

Pankejki z jabłkami to pomysł na placuszki dla tych, którzy nie przepadają za bananem, a mają ochotę na dodatek owoców.

Składniki (na 15 sztuk):

  • 190 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąką, sodę, proszek. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
  2. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do suchych składników.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce, masło roztop.
  4. Połącz wszystkie składniki.
  5. Smaż placuszki na suchej patelni. Przewracaj na drugą stronę, gdy pokryją się pęcherzykami powietrza.
  6. Podawaj z syropem klonowym lub miodem.

Pankejki dietetyczne

Jak przygotować fit pankejki ? Warto zaopatrzyć się w mąkę pełnoziarnistą oraz słodzik zamiast cukru. Do smażenia można wykorzystać olej kokosowy, a jako dodatki świeże owoce, np. truskawki.

Składniki (na 4 sztuki):

  • 1 jajko,
  • 40 ml mleka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub stewii,
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • olej kokosowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jajko, wlej mleko. Połącz.
  2. Dodaj mąkę, proszek i słodzik. Wymieszaj dokładnie.
  3. Patelnię posmaruj olejem kokosowym za pomocą pędzelka.
  4. Smaż placuszki z obu stron.

Jakie dodatki będą najlepsze do pankejków? Mogą to być dowolne owoce, jak borówki, jagody, truskawki, maliny i inne. Możesz też polać placki śmietaną, jogurtem, syropem, czekoladą lub roztopionym masłem.

Słodkości dla dzieci bez cukru. Zobacz wideo:

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości