Placki zwane pankejkami uwielbiane są nie tylko przez najmłodszych smakoszy, ale także starszych. Choć kojarzą się przede wszystkim z amerykańskimi filmami, gdzie polewa się je syropem klonowym, doskonale smakują posmarowane nutellą, posypane cukrem pudrem lub udekorowane ulubionymi owocami. Można podać je z bakaliami, a nawet adwokatem lub innym likierem. Sposób, w jaki zwieńczone zostanie dzieło, zależy jedynie od pomysłowości kucharza.
Przepis na pankejki
Aby przyrządzić puszyste i smaczne pancakes, należy przygotować ciasto gęstości śmietany. W przepisie znajdzie się zazwyczaj soda, która powoduje, że ciasto staje się naprawdę pulchne. Do zrobienia ciasta często zaleca się użycie maślanki lub kefiru, można je jednak z powodzeniem zastąpić mlekiem. Amerykańskie pankejki to 273 kcal w 1 sztuce o wadze 133 g. Jak zrobić pankejki rodem z Ameryki?
Składniki (na 10 sztuk):
- 1¼ szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1¼ szklanki maślanki,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- ¼ szklanki oliwy,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier puder przesiej, dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól. Wymieszaj.
- Wbij jajko, dodaj maślankę i oliwę.
- Połącz składniki za pomocą miksera.
- Rozgrzej patelnię i smaż placuszki z obu stron.
Na patelnię nie musisz wlewać żadnego tłuszczu, ponieważ znajduje się on w cieście. Placuszki smaży się więc bez dodatku oleju czy oliwy. Innym przepisem na wyśmienite śniadanie mogą być pankejki bananowe . Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje kilka chwil. Najlepiej użyć do tego celu bardzo dojrzałego banana, rozgniatając go widelcem.
Składniki (na 10 sztuk):
- 1½ szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1¼ szklanki mleka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 banan,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę i proszek. Dodaj sól i cynamon. Wymieszaj.
- W drugiej misce roztrzep jajko, dolej mleko i olej.
- Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj.
- Na końcu dodaj rozgnieciony owoc. Połącz składniki.
- Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Pankejki czekoladowe, z jabłkiem
Amerykańskie placuszki smakują równie dobrze w wersji czekoladowej. Pankejki czekoladowe są wilgotne w środku, mogą mieć w sobie drobne kawałki czekolady, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze.
Składniki (na 10–12 sztuk):
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki oleju,
- 1½ szklanki mąki,
- ⅓ szklanki cukru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szklanki posiekanej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznej.
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sól.
- Wbij jajka, wlej mleko i olej.
- Wymieszaj mikserem wszystkie składniki.
- Na koniec wrzuć kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj.
- Smaż na patelni z odrobiną oleju.
- Placki odwracaj na drugą stronę, gdy utworzą się pęcherzyki powietrza.
Pankejki z jabłkami to pomysł na placuszki dla tych, którzy nie przepadają za bananem, a mają ochotę na dodatek owoców.
Składniki (na 15 sztuk):
- 190 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 2 jabłka,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąką, sodę, proszek. Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
- Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do suchych składników.
- Jabłka zetrzyj na tarce, masło roztop.
- Połącz wszystkie składniki.
- Smaż placuszki na suchej patelni. Przewracaj na drugą stronę, gdy pokryją się pęcherzykami powietrza.
- Podawaj z syropem klonowym lub miodem.
Pankejki dietetyczne
Jak przygotować fit pankejki ? Warto zaopatrzyć się w mąkę pełnoziarnistą oraz słodzik zamiast cukru. Do smażenia można wykorzystać olej kokosowy, a jako dodatki świeże owoce, np. truskawki.
Składniki (na 4 sztuki):
- 1 jajko,
- 40 ml mleka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu lub stewii,
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- olej kokosowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Do miski wbij jajko, wlej mleko. Połącz.
- Dodaj mąkę, proszek i słodzik. Wymieszaj dokładnie.
- Patelnię posmaruj olejem kokosowym za pomocą pędzelka.
- Smaż placuszki z obu stron.
Jakie dodatki będą najlepsze do pankejków? Mogą to być dowolne owoce, jak borówki, jagody, truskawki, maliny i inne. Możesz też polać placki śmietaną, jogurtem, syropem, czekoladą lub roztopionym masłem.
Słodkości dla dzieci bez cukru. Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Ta torebka jest hitem tego lata. Wiemy, co to za model. Jak noszą ją gwiazdy?
- Co powinno się znaleźć w męskiej szafie? Podstawowa garderoba na lato
- Brad Pitt wygrał walkę z Angeliną Jolie o opiekę nad dziećmi. Aktorka zapowiedziała, że to nie koniec sądowej batalii
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF