Mleko pochodzące od kóz zawiera mnóstwo niezwykle wartościowych składników, w tym witamin i minerałów. Czy można podawać je niemowlakom? Czy mleko kozie będzie dobrym wyborem dla alergików, szczególnie tych uczulonych na laktozę?
Kozie mleko dla niemowlaka – czy to dobry pomysł?
Uważa się, że najlepszym pokarmem dla niemowlaka jest mleko matki. Jednak naturalne karmienie nie zawsze jest możliwe, dlatego kobiety często sięgają po mleko modyfikowane, zwykle produkowane z mleka krowiego. Nie każdy natomiast wie, że to kozie mleko swoim składem bardziej przypomina mleko matki.
Ze względu na bogatszą niż w przypadku krów dietę kóz, ich mleko zawiera również więcej składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka, w tym m.in. taurynę. Jest ono również znacznie mniej alergizujące dzięki niewielkiej ilości lub nawet całkowitemu brakowi, frakcji kazeiny-αs1, czyli najsilniej alergizującego typu tego białka. Wybór mleka koziego dla dzieci jest niezwykle korzystny również ze względu na mniejszą zawartość w nim szkodliwych substancji (dzięki lepszej szczelności gruczołu mlecznego tych zwierząt).
Modyfikowane mleko kozie jest również mniej przetworzone niż krowie, ponieważ nawet świeże zawiera wiele cennych składników odżywczych, które w mieszankach mleka krowiego muszą być umieszczane sztucznie. Mleko kozie w proszku lub świeże nie zawsze jest jednak dobrą alternatywą dla alergików. Chociaż to pochodzące od kóz bywa nieco mniej alergizujące, ryzyko wystąpienia reakcji uczuleniowej po jego spożyciu przez dziecko wciąż jest duże.
Skład mleka koziego – czy zawiera laktozę?
Chociaż mleko kozie nie jest wolne od laktozy, zawiera jej mniej niż mleko krowie. Nie jest więc ono ratunkiem m.in. dla osób ze skazą białkową, za to może stać się cennym produktem w diecie diabetyków. Jest ono również bogate w witaminy i minerały, w tym w witaminę B2, odpowiadającą m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witaminę A wzmacniającą układ odpornościowy oraz poprawiającą wzrok, witaminę PP usprawniającą pracę mózgu oraz witaminę D, która pomaga zachować mocne zęby i kości.
Spośród występujących w mleku kozim minerałów należy wymienić m.in. mangan wspomagający metabolizm białek, wapń odpowiadający za prawidłową krzepliwość krwi i będący również podstawowym budulcem zębów i kości, fosfor pozwalający m.in. na zachowanie właściwej ruchomości stawów i odpowiednią pracę serca, cynk, który wspomaga koncentrację oraz wzmacnia włosy i paznokcie, oraz żelazo, które chroni przed niedokrwistością (anemią).
Mleko kozie jest również znacznie łatwiej i szybciej trawione przez ludzki organizm w stosunku do mleka krowiego. Wszystko dzięki mniejszemu rozmiarowi wchodzących w jego skład kuleczek tłuszczowych.
Właściwości koziego mleka
Mleko kozie cenione jest szczególnie ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 pozwala ono zmniejszyć ilość cholesterolu LDL we krwi. Kozie mleko pomaga też zapobiec chorobom układu krążenia oraz chroni serce, przyczyniając się m.in. do profilaktyki zawału. Uważa się nawet, że może ono pomóc uchronić organizm przed powstawaniem w nim komórek nowotworowych.
Kozim mlekiem można też z powodzeniem zastępować to pochodzące od krów w rozmaitych przepisach kulinarnych, w tym np. naleśnikach, serniku lub smoothie. Należy jednak zwrócić uwagę na większą gęstość, a także specyficzny, słodko-słony smak. Z tego też względu, choć mleko kozie można dodawać do kawy, nie każdemu będzie odpowiadać taki napój. Warto natomiast sięgnąć po gotowe produkty, w tym wytwarzane z niego sery. Wiele osób początkowo odstrasza ich specyficzny zapach, jednak często są one znacznie zdrowsze od tych z mleka krowiego.
Kozie mleko od wieków znane jest również ze swoich właściwości kosmetycznych. To właśnie w nim miała zażywać swoich upiększających kąpieli sama Kleopatra. Dzięki zawartości witamin z grupy B wykazuje ono bowiem właściwości wygładzające i zmiękczające naskórek. Wykorzystywane jest więc szczególnie w zabiegach i kosmetykach dla cery suchej i dojrzałej. Z kolei występujące w mleku kozim proteiny doskonale łagodzą podrażnienia, dlatego nadaje się ono również do pielęgnacji skóry wrażliwej lub zniszczonej, np. przez nadmierne narażanie na wpływ promieni słonecznych.
Potrafi ono także obronić tkankę przed działaniem wolnych rodników, przedłużając tym samym jej młody wygląd. Mleko kozie bardzo dobrze sprawdza się także w pielęgnacji włosów. Po jego zastosowaniu stają się one doskonale nawilżone, miękkie, lśniące i sprężyste, a także znacznie mniej łamliwe.
Mleko kozie w wielu przypadkach z powodzeniem może zastąpić krowie. Warto docenić je ze względu na liczne walory i samemu przekonać się o jego niezwykłych właściwościach
Zobacz także:
- Mleko coraz droższe. "Nowym synonimem luksusu?" Przebija ceny soku pomarańczowego
- Czy opakowanie wpływa na smak mleka? Specjalistka rozwiewa wątpliwości
- Czy picie mleka jest zdrowe? Czym je zastąpić?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Olivka888