koza

    koza

    Agnieszka i Jarosław zamieszkali pod Krakowem i choć tego nie planowali – zaczęli hodować kozy. Obecnie wytwarzają mleczne produkty, które następnie rozprowadzają. Dlaczego warto kupować produkty kozie i kto szczególnie powinien po nie sięgać? Na te pytania odpowiedziała obecna w studio Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk. 

    Pierwszy dzień meteorologicznego lata prezenter pogody Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak przywitał w... koziej zagrodzie. Co tam robił? :)

    Kozie przetwory stają się coraz bardziej popularne. Można kupić sery wędzone, dojrzewające, świeże, z dodatkiem przypraw. Idealne do przystawek, z powodzeniem zastępują ser żółty na kanapkach. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey zachwycał się kozimi serami. Który jest jego ulubionym?

    Francja słynie z serów wszelkiego rodzaju. A jak nasz smakosz, Mikołaj Rey, ocenia polskie sery, a zwłaszcza kozi? Dlaczego kozy to wyjątkowo mądre zwierzęta i jakiej technologii wymaga produkcja kozich serów? Czy ser kozi jest zdrowszy niż krowi? W studiu Dzień Dobry TVN nie obyło się też bez bajki o księciu i żabie, bez całowania kozy i narzeczonej Marcina Prokopa - lokatorce berlińskiego ZOO. Po co Marcinowi Prokopowi zdjęcie kozy w telefonie? :)

    Choć w Polsce najbardziej popularny jest ser z mleka krowiego, kozi także posiada grono wiernych zwolenników. Czy krytyk kulinarny i jednocześnie nasz podróżnik kulinarny - Maciej Nowak - też należy do tego grona?