Czy warto jeść sery?
W 100 g sera znajduje od 300 do 400 kalorii. Choć są to spore wartości, nie oznacza to, że ser powinien zniknąć z naszej diety. - Wszystko jest dla ludzi. One zawierają oczywiście tłuszcze i one są wartościowe w naszej diecie, ale oprócz tych tłuszczy są witamina D, witamina B12, przede wszystkim białko, które jest bardzo istotne w kontekście budowy naszych mięśni czy odporności, wzrostu w przypadku dzieci i młodzieży. Zawiera cholesterol, ale to nie oznacza, że jak dzisiaj zjemy cztery plasterki sera żółtego, które uwaga pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej, [...], to nie oznacza, że przytyjemy. Zrównoważona dieta i rozsądek, proporcja jest bardzo ważna - powiedziała w Dzień Dobry TVN Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywności.
Warto dodać, że sery dzieli są na miękkie, półtwarde i twarde. Do pierwszej grupy należą np. brie, camembert, w drugiej znajdują się m.in. gouda i edamski, natomiast do trzeciej zaliczane są m.in. cheddar i grana padano. Ta klasyfikacja zależy m.in. od zawartości wody. - Taki ser miękki, jak brie, czy camembert będzie miał dużą zawartość wody, ale krótki czas dojrzewania. Ten proces dojrzewania sera ma wpływ na tę klasyfikację, w której grupie on się znajduje - wyjaśniła.
Czy w ser może nie zawierać laktozy?
Na rynku coraz częściej można spotkać sery bez laktozy. - To jest wynik procesu technologicznego, gdzie ta laktoza zostaje usunięta w procesie produkcji. Natomiast, to jest trochę trend i moda. Osoby, które powinny spożywać sery bez laktozy czy mleko bez laktozy, bo takie na rynku się pojawiają, to osoby, które mają alergię, nietolerancję, nadwrażliwość na laktozę. Jest możliwe, żeby w procesie produkcyjnym ta laktoza została usunięta i jeśli jest tak napisane na etykiecie, to tak jest. Natomiast jeśli ktoś jest osobą zdrową, absolutnie nie powinien eliminować laktozy, dla mody - podkreśliła.
Często mówi się, że ser jest produktem ciężkostrawnym. Czy faktycznie tak jest? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Pomóż nam ulepszyć serwis. Weź udział w krótkiej ankiecie
Zobacz także:
- Francuskie sery zmieniają swój smak na gorszy? Jest jedna przyczyna
- To "najniebezpieczniejszy ser na świecie". Jego produkcji zakazano dekady temu, ale wciąż ma fanów
- Jaki ser zamiast parmezanu? Poznaj kilka pysznych alternatyw
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN