Jaki ser zamiast parmezanu? Poznaj kilka pysznych alternatyw

Parmezan
Jaki ser zamiast parmezanu? Poznaj kilka pysznych alternatyw
Źródło: Westend61/GettyImages
Parmezan to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych rodzajów sera twardego. Należy również do produktów typu podpuszczkowego. Wytwarzany jest od wielu wieków w kilku włoskich regionach, takich jak Modena, Bolonia, Parma oraz Mantua.

Parmezan wytwarzany jest z surowego mleka krowiego, przy czym do przygotowania 1 kg produktu potrzeba aż 16 litrów mleka. Co ciekawe, mleko do produkcji najlepszej jakości parmezanu powinno pochodzić tylko od dwóch ras krów. Są to razza reggiana i vacca rossa, karmione wyłącznie trawą i sianem pochodzącymi z nieskażonego środowiska naturalnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

CZTMORAN_GOTOWANIEPOLSKA
Michel Moran o najczęściej popełnianych błędach przez Polaków w gotowaniu
Michel Moran o najczęściej popełnianych błędach przez Polaków w gotowaniu

Czy można czymś zastąpić parmezan?

Prawdziwy ser parmezan musi być wytwarzany zgodnie z bardzo restrykcyjnymi procedurami, dlatego obecnie produkuje się go w zaledwie około 500 małych serwerowniach, z których większość znajduje się na terenie Włoch. Przy produkcji najwyższej jakości sera znaczenie ma nawet pora roku, podczas której jest wytwarzany. Podobno najlepszy ser powstaje z mleka warzonego w lipcu i sierpniu. Klasyczny parmezan dojrzewa bardzo długo, co trwa nawet do trzech lat, a czasem nieco dłużej. Z tego powodu jest on bardzo drogi w porównaniu do innych żółtych serów.

Czym wyróżnia się ser parmezan na tle innych produktów? Przede wszystkim owocowym, świeżym smakiem, a także bardzo intensywnym aromatem. Sam ser jest biało-kremowy, o zwartej konsystencji, bez oczek. Parmezan ma dużą wartość odżywczą, dlatego chętnie jedzą go sportowcy oraz osoby starsze. Jedną z największych zalet tego produktu w kontekście żywienia jest wysoka zawartość wapnia – 100 g sera ma nawet 1500 mg tego składnika. Wraz z rozwojem sztuki kulinarnej parmezan stał się nie tylko samodzielną potrawą, lecz także znakomitym dodatkiem do sałatek, pizzy, makaronów, sosów i lasagne.

Wadą tego sera jest niestety jego stosunkowo wysoka cena. 200 g dobrej jakości parmezanu to wydatek rzędu 25–35 zł, w dyskontach można ten ser kupić nieco taniej. Dla osób dbających o linię minusem tego produktu jest także jego wysoka kaloryczność – 100 g sera ma około 450 kcal. Czy można znaleźć jakiś wartościowy substytut parmezanu?

Jakie sery zamiast parmezanu można stosować?

Istnieje wiele serów podobnych do parmezanu, których receptura wytwarzania również jest bardzo dokładnie określona. Trzeba jednak mieć świadomość, że tańszy sposób produkcji wpływa na ich jakość. Przykładowo, produkowany w Lombardii ser grana padano dojrzewa nie dłużej niż przez rok, a krowy, od których pochodzi mleko, karmione są nie tylko trawą i sianem, lecz także kiszonkami. Cechą charakterystyczną tej odmiany produktu jest słodkawy smak i świeży, delikatny zapach. Ser grana padano z powodzeniem może zastąpić parmezan w różnych potrawach – dodaje się go do gnocchi, pesto, wszelkiego rodzaju makaronów oraz risotto.

Zamiennika dla parmezanu najlepiej szukać wśród innych serów twardych. Jednym z nich jest pecorino, który wytwarza się z mleka owiec, co sugeruje już sama nazwa produktu (pecora po włosku oznacza po prostu owcę). Najbardziej klasyczny jest ser pecorino z Sardynii, który ma bardzo intensywny zapach. Cechą charakterystyczną odmiany sycylijskiej jest dodawany do produktu pieprz, przez co ser jest lekko pikantny.

Jako zastępstwo dla parmezanu bardzo dobrze sprawdzają się także twarde sery holenderskie. Produkuje się je w podobny sposób jak te z Włoch, a przy ich produkcji zachowywane są wszelkie zasady, które pozwalają określić te sery jako ekologiczne.

Niektórzy smakosze twierdzą, że parmezan można zastąpić serem rodzimej produkcji, a mianowicie oscypkiem. Oczywiście sposób ich wytwarzania oraz smak w znacznym stopniu się różnią, ale oscypek, podobnie jak parmezan, jest silnie odczuwalny w potrawie. Warte wypróbowania są także bliższe oryginalnemu parmezanowi polskie sery twarde z mleka owczego, krowiego i koziego z różnych regionów kraju, m.in. z okolic Jeleniej Góry, Radzynia Podlaskiego, a także z Wielkopolski czy z Warmii i Mazur.

Czym weganie mogą zastąpić parmezan w diecie?

Czy weganie, którzy nie stosują w diecie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą znaleźć zamiennik parmezanu, który będzie miał podobne walory odżywcze i smakowe? Okazuje się, że istnieje taki produkt i są nim płatki drożdżowe. Zastępuje się nimi parmezan, ponieważ mają mocno wyczuwalny aromat serowo-orzechowy. Okazuje się, że płatki drożdżowe to dobry składnik diety nie tylko dla wegan, lecz także dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Zawierają całą gamę wartości odżywczych, które gwarantują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W skład płatków drożdżowych wchodzą bardzo duże ilości witamin B1, B2, B3 i B8, które są potrzebne do metabolizmu tłuszczów, węglowodanów i białek. Poza tym płatki drożdżowe zawierają m.in. duże ilości kwasu foliowego, potasu, magnezu, wapnia, chromu oraz aminokwasów.

Jednym z oryginalniejszych zamienników dla parmezanu są… łuskane, starte na tarce migdały. Stanowią one lżejszy i zdrowszy składnik diety niż ser, ale też są wysokokaloryczne.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości