Co zrobić, żeby woda w garnku nie kipiała
Oczywiście, kiedy zaczynamy gotować produkty sypkie, warto zwrócić uwagę na ustawioną moc kuchenki. Kiedy woda się zagotuje - ogień pod garnkiem można zmniejszyć i przykryć całość pokrywką. W ten sposób temperatura zostanie utrzymana, a całość będzie się gotować. Co więcej, takie ustawienie nie oznacza, że potrawa będzie gotowała się wolniej, ale na pewno bezpieczniej. Co jednak zrobić, aby mieć pewność, że nie wykipi? Mamy na to sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Olej na brzegach garnkach na kipiącą wodę
To banalnie prosty trik, dzięki któremu skończą się problemy z kipiącą wodą. Nie ważne, czy gotujesz kaszę, makaron, czy ziemniaki - ten sposób zawsze zadziała. Sami sprawdzaliśmy. Wystarczy namoczyć ręcznik papierowy w oleju lub oliwie, np. rzepakowym, na którym najczęściej smażymy, i przetrzeć nim brzeg garnka.
Olej ma właściwości hydrofobowe, czyli dosłownie odpycha on cząsteczki wody. Dzięki temu, nawet jeśli potrawa zacznie się intensywnie gotować, piana z wody pozostanie w garnku.
Inne domowe triki
Poznaj inne nasze sprytne sposoby, dzięki którym będzie Ci łatwiej gotować:
- Kuchenne triki, które ułatwiają gotowanie. Dzięki nim przygotowania do świąt pójdą szybko i sprawnie
- Szypułkowanie truskawek słomką. Dorota Wellman: "Geniusz prostoty"
- Jak przygotować jajko w kopercie? Daria Ładocha: "Wysyłamy wam pocztą"
- Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
- Jak pokroić ananasa? Marcin Prokop i Damian Michałowski sprawdzają trik z TikToka
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: ©Daniela White Images/Getty Images