Biotechnolog ostrzega przed takimi ziemniakami. "Wyrzuć, nie jedz"

Zimniaki kiełkujące
Biotechnolog ostrzega przed takimi ziemniakami. "Wyrzuć, nie jedz"
Źródło: Elizabeth Fernandez/Getty Images
Dr Karolina Kowalczyk, technolog żywności i biotechnolog, opublikowała w mediach społecznościowych nagranie, w którym zaapelowała, aby nie jeść ziemniaków, które mają zielone części i zaczęły kiełkować. - Nawet po odcięciu ilość solaniny jest wysoka - podkreśliła specjalistka. Czym grozi konsumpcja?

Co się stanie po zjedzeniu kiełkującego ziemniaka?

Trwa sezon na młode ziemniaki, ale w sklepach dostaniemy również stare. Gdy zdecydujemy się na zakup tych drugich lub mamy je jeszcze w domowej spiżarni, przed przyrządzeniem zwróćmy uwagę, czy w środku nie są zielone lub nie zaczęły kiełkować.

DD_20230207_Ziemniaki_rep_REP
Polacy kochają ziemniaki
Źródło: Dzień Dobry TVN

- Nie wolno takich ziemniaków jeść. Nawet po odcięciu zielonego miejsca czy po usunięciu kul [kiełków - przyp. red.] ilość solaniny, czyli związku bardzo toksycznego dla naszego organizmu, jest tak wysoka, że może doprowadzić do bardzo silnego zatrucia pokarmowego - przestrzegła dr Karolina Kowalczyk w nagraniu opublikowanym w mediach społecznościowych.

Do objawów zatrucia zalicza się m.in.:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • nudności,
  • złe samopoczucie,
  • a nawet różne dolegliwości ze strony układu nerwowego.

Uwaga na zielone ziemniaki. Ekspertka: "Trzeba wyrzucić"

Technolog żywności zaznaczyła, że co prawda gotowanie częściowo usuwa solaninę, ale nie eliminuje jej całkowicie. - Wyrzuć je, nie jedz takich ziemniaków - zaapelowała autorka nagrania.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości