Co się stanie po zjedzeniu kiełkującego ziemniaka?
Trwa sezon na młode ziemniaki, ale w sklepach dostaniemy również stare. Gdy zdecydujemy się na zakup tych drugich lub mamy je jeszcze w domowej spiżarni, przed przyrządzeniem zwróćmy uwagę, czy w środku nie są zielone lub nie zaczęły kiełkować.
- Nie wolno takich ziemniaków jeść. Nawet po odcięciu zielonego miejsca czy po usunięciu kul [kiełków - przyp. red.] ilość solaniny, czyli związku bardzo toksycznego dla naszego organizmu, jest tak wysoka, że może doprowadzić do bardzo silnego zatrucia pokarmowego - przestrzegła dr Karolina Kowalczyk w nagraniu opublikowanym w mediach społecznościowych.
Do objawów zatrucia zalicza się m.in.:
- biegunka,
- wymioty,
- nudności,
- złe samopoczucie,
- a nawet różne dolegliwości ze strony układu nerwowego.
Uwaga na zielone ziemniaki. Ekspertka: "Trzeba wyrzucić"
Technolog żywności zaznaczyła, że co prawda gotowanie częściowo usuwa solaninę, ale nie eliminuje jej całkowicie. - Wyrzuć je, nie jedz takich ziemniaków - zaapelowała autorka nagrania.
@drkarolinakowalczyk ⭕️ młode czy stare ziemniaki? #drkarolinakowalczyk #ziemniaki #rolnik #dieta
♬ dźwięk oryginalny - Żywność Pod Lupą
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czy jest coś pyszniejszego niż młode ziemniaczki? Przygotuj je z przepisami Aleksandry Juszkiewicz
- Ziemniaki z grilla na wiele sposobów. Poznaj przepisy na pyszne kartofelki
- Pieczone ziemniaki z parmezanem i czerwonym sosem chimichuri według przepisu Sebastiana Olmy
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: tiktok.com/@drkarolinakowalczyk
Źródło zdjęcia głównego: Elizabeth Fernandez/Getty Images