Cukier cynamonowy - jak przygotować i z czym podawać?

cukier, cynamon
R.Tsubin/Getty Images
Cukier cynamonowy to ciekawsza wersja zwykłego cukru. Sprawia, że przeciętna kawa nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Cukier cynamonowy można także stosować w wielu przepisach, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

Cukier cynamonowy to dodatek, który warto mieć w swojej kuchni. Można go kupić w sklepie, a także zrobić samemu. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, ponieważ można dostosować proporcje do własnych upodobań. Jak zrobić cukier cynamonowy?

Cukier cynamonowy – jak go używać?

Cukier cynamonowy to mieszanka cukru i sproszkowanej kory cynamonu. Stanowi idealne dopełnienie przepisów na ciasta owocowe, a także gofry, naleśniki, kompoty czy owocowe sałatki. Popularny niegdyś ryż na mleku doprawiony cukrem z cynamonem to prawdziwy rarytas, idealny do przygotowania na śniadanie. Warto wiedzieć, że cukier z cynamonem sprawdzi się także jako słodzik do kawy czy kakao. W sklepach można znaleźć cukier cynamonowy w saszetkach, a także w młynku. Lepiej jednak spróbować przygotować go samodzielnie.

Cukier cynamonowy – przepis

Jest to jeden z prostszych przepisów. By cieszyć się smakiem domowego cukru cynamonowego, wystarczą zaledwie dwa składniki i odrobina dobrych chęci.

Składniki (na ok. 40 porcji):

  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 laska kory cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Wsyp cukier do miski.
  2. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  3. Przesyp cukier do szklanego, czystego pojemnika z zamknięciem lub słoika.
  4. Dodaj korę cynamonu połamaną na kilka kawałków.
  5. Potrząśnij pojemnikiem z cukrem, by kawałki kory dobrze się wmieszały w cukier.
  6. Pozostaw cukier na kilka dni, by nabrał aromatu.

Cukier cynamonowy do kawy

Cukier cynamonowy będzie wspaniałym dodatkiem do kawy.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 szczypty wiórków czekoladowych.

Przygotowanie:

  1. Kawę przygotuj w ulubiony sposób, choć najlepiej do tego celu użyć kawiarki.
  2. Podgrzej mleko i ubijaj, by powstała pianka.
  3. Gotową kawę przelej do filiżanek.
  4. Dodaj cukier cynamonowy i wymieszaj.
  5. Dodaj spienione mleko.
  6. Posyp kawę wiórkami czekoladowymi.

Zdrowsza wersja kawy z cukrem cynamonowym

Wiele osób z przyczyn zdrowotnych musi zrezygnować z picia kawy i mleka. Wówczas warto skorzystać z zamienników i cieszyć się pysznym smakiem kawy bez wyrzutów sumienia.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżeczki kawy z cykorii instant,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego,
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego.

Przygotowanie:

  1. Kawę wsyp do filiżanek.
  2. Zagotuj wodę.
  3. Zalej kawę ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
  4. Dodaj cukier cynamonowy.
  5. Dodaj mleko.

Jabłecznik z cukrem cynamonowym

Dobrym towarzystwem dla kawy będzie deser z dodatkiem cynamonowego cukru. Aromatyczny jabłecznik z polskich jabłek będzie tutaj pasował jak ulał.

Składniki (na formę o średnicy 24 centymetrów):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Jabłkowe nadzienie:

  • 1 kg jabłek szara reneta,
  • 1 szczypta soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru.

Do posypania:

  • 3 łyżki cukru cynamonowego.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę.
  2. Dodaj miękkie masło, cukier, jajko oraz śmietanę i sodę oczyszczoną.
  3. Ugniataj ciasto.
  4. Włóż ciasto do lodówki.
  5. Jabłka dokładnie umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne.
  6. Pokrój jabłka na kawałki średniej wielkości.
  7. Wrzuć jabłka do garnka i podgrzewaj, aż zmiękną.
  8. Dodaj cynamon i cukier i pozostaw na ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  10. Podziel ciasto na 2 części.
  11. Pierwszą połowę rozwałkuj i wyłóż nią formę do pieczenia.
  12. Wyłóż jabłka na ciasto.
  13. Drugą połówką przykryj ciasto lub wycinaj z niego listki czy inne kształty i ułóż na jabłkach.
  14. Włóż do piekarnika na pół godziny.
  15. Po tym czasie wyjmij ciasto i posyp cukrem cynamonowym.
  16. Włóż do piekarnika jeszcze na około 5 minut.

Naleśniki z cukrem cynamonowym

To wspaniały przepis dla fanów naleśników. Są przepyszne i można je podawać na śniadanie dla całej rodziny.

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 naleśników przygotowanych według sprawdzonego przepisu,
  • 350 g dobrego twarogu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 14 łyżek śmietany 18%,
  • 8 łyżek cukru cynamonowego,
  • 4 łyżki konfitury morelowej.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj naleśniki.
  2. Ugniataj twaróg przy pomocy widelca lub przepuść go przez maszynkę do mięsa.
  3. Dodaj miód i 6 łyżek śmietany.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Posmaruj naleśniki nadzieniem i zawiń.
  6. Następnie obtaczaj naleśniki w cynamonowym cukrze.
  7. Podawaj z resztą śmietany i konfiturą.

Zobacz także:

Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński

Słodkości z dżemem i powidłami. Przepisy Sebastiana Olmy

Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości