Lubisz suszone grzyby, owoce lub zioła? Sprawdź, jak je przygotować. "Możemy je przechowywać przez rok"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co możemy suszyć jesienią?
Co możemy suszyć jesienią?
Kącik jesieniary
Kącik jesieniary
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne smaki
Jesienne smaki
Rozgrzej się na jesień
Rozgrzej się na jesień
Suszenie owoców, warzyw czy ziół to świetny sposób na konserwację żywności. Tak zachowane produkty wciąż mają wiele właściwości odżywczych i mogą stanowić dodatek do potraw czy posłużyć jako przekąska. Jak odpowiednio suszyć grzyby, jabłka, marchewki bądź pietruszki? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Aleksandra Juszkiewicz, kucharka, zwyciężczyni 9. edycji "MasterChefa".

Jak suszyć grzyby?

Żywność możemy suszyć w piekarniku, jednak specjalna maszyna przyspieszy proces i zużyje mniej energii.

- Przede wszystkim jest to wygoda, bardzo łatwy sposób użytkowania i jest ekonomiczna na pewno bardziej niż piekarnik. Jest szybciej. W piekarniku czasami taki produkt musi spędzić 24 godziny, a wiadomo, teraz są drogie rachunki za prąd. Ta maszyna naprawdę zrobi nam świetną robotę. Ma też regulowany czas pracy - wskazała kucharka.

Jesień to idealny czas na zbieranie grzybów. Czy każdy gatunek można ususzyć - zarówno leśne, jak i pieczarki?

- Jak najbardziej. Najlepiej nadają się grzyby takie sprężyste, jak na przykład borowiki czy podgrzybki. Mam jeszcze na przykład smardze suszone. One generalnie są pod ochroną, ale możemy je zakupić świeże bądź wyhodować w ogródku - powiedziała Ola.

Grzyby suszymy w ok. 40-50 st. C. W piekarniku nawet 24 godziny, w suszarce ok. 8 godzin.

Z kolei suszone warzywa, jak buraki, marchewki, pietruszki czy pora można zmielić na proszek i wykorzystać jako dodatek do dań lub do dekoracji.

- Zasada suszenia w przypadku warzyw jest taka, żeby zacząć od mniejszej temperatury i ją stopniowo zwiększać. Zaczynamy gdzieś tak od 40-50 st. C i po kilku godzinach zwiększamy do 70 st. C. Suszymy ok. 10 godzin.

Jak suszyć zioła?

W domowym zaciszu warto też samodzielnie przygotować rodzynki.

- Najlepiej, żeby były słodkie, bezpestkowe. Im mniejsze tym lepiej, bo suszy się je bardzo długo. Możemy je wcześniej zblanszować. Po wysuszeniu musimy je trzymać szczelnie zamknięte w lodówce - podkreśliła Juszkiewicz.

W przypadku ziół suszenie odbywa się w niskich temperaturach. Wystarczy około 30-35 st. C przez 2-3 godziny.

Jak odpowiednio przechowywać suszoną żywność?

- Szczelnie zamykamy w słoikach i trzymamy w ciemnym, w suchym miejscu, bo nie możemy dopuścić, żeby weszła wilgoć. Suszone produkty bardzo chłoną tą wilgoć i musi być wszystko szczelnie zamknięte. Możemy przechowywać je przez rok, czasami nawet mówi się, że do pięciu lat - wyjaśniła zwyciężczyni "MasterChefa".

Więcej porad można znaleźć w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana