Shake waniliowy to smaczny, orzeźwiający i kremowy deser, który z łatwością przygotuje się samodzielnie w domu.
Jak zrobić shake waniliowy?
Shake waniliowy to mleczny napój serwowany na zimno, który doskonale sprawdzi się w roli deseru w upalne, letnie popołudnia. Ten wyśmienity deser bez trudu przygotuje się w domowej kuchni już w 5 minut, bazując jedynie na kilku składnikach. Podstawowy przepis na domowy shake waniliowy zakłada zmiksowanie lodów waniliowych i zimnego mleka. Smak tego orzeźwiającego napoju można podkreślić, dodając naturalny ekstrakt waniliowy lub miąższ z laski wanilii. Gotowy shake waniliowy doskonale komponuje się ze świeżymi owocami. Przed podaniem deser warto udekorować listkami mięty.
Smak i konsystencja zimnego napoju mlecznego są w dużej mierze zależne od jakości lodów. Lody mniej tłuste i o niższej kaloryczności zwykle wymagają mniejszej ilości mleka. Po wyjęciu lodów z zamrażarki, warto odczekać kilka minut przed umieszczeniem ich w blenderze, żeby nie były zbyt twarde. W ten sposób łatwiej połączą się z mlekiem, tworząc gęstą, gładką i kremową konsystencję, nadającą się do picia przez szerszą słomkę.
Waniliowy napój przygotuje się również bez wykorzystania lodów. Przepis na shake waniliowy bez lodów bazuje na mleku, śmietanie i ekstrakcie waniliowym bądź miąższu z laski wanilii. Shake waniliowy może stanowić podstawę do zrobienia napoju o innym smaku. Wzbogacając go o świeże lub mrożone owoce, np. jagody, truskawki, maliny, uzyska się pyszny shake owocowy. Dodatek kakao lub roztopionej i ostudzonej czekolady pozwoli stworzyć shake czekoladowy.
Podstawowy przepis na shake waniliowy
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki zimnego mleka,
- 1 l lodów waniliowych,
- 15 g cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Lody waniliowe przełóż do wysokiego naczynia.
- Do lodów dodaj zimne mleko. Wsyp cukier waniliowy.
- Całość zmiksuj za pomocą blendera, aż połączysz składniki i uzyskasz gładką, kremową konsystencję.
- Gotowy shake waniliowy przelej do szklanek.
Słodki shake waniliowy - deser
Składniki na 4 porcje:
- 8 gałek lodów waniliowych,
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 7 łyżek cukru,
- 500 ml mleka,
- bita śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Lody waniliowe umieść w naczyniu blendera lub w innym wysokim pojemniku.
- Do lodów dodaj zimne mleko, ekstrakt waniliowy i cukier.
- Całość miksuj, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowy shake waniliowy przelej do szklanek. Udekoruj bitą śmietaną.
Shake waniliowy bez lodów z dodatkiem banana
Składniki na 4 porcje:
- 2 banany,
- laska wanilii,
- 2 szklanki zimnego mleka,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Banany obierz. Pokrój w kostkę. Następnie przełóż do naczynia blendera.
- Z laski wanilii wydrąż miąższ. Dodaj do banana.
- Do naczynia dodaj cukier. Całość zblenduj do połączenia składników.
- Wlej schłodzoną śmietanę i zmiksuj na pianę. Następnie dolej mleko i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach.
- Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Shake waniliowy bez mleka
Składniki na 4 porcje:
- 500 ml lodów waniliowych (mogą być wegańskie),
- 300 ml tłustej śmietany kokosowej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki – lody waniliowe, schłodzoną śmietanę kokosową, ekstrakt waniliowy i miód lub syrop umieść w naczyniu blendera.
- Całość miksuj, aż do połączenia składników. Shake waniliowy powinien mieć kremową konsystencję, odpowiednią do picia przez słomkę.
- Gotowy shake przelej do szklanek i podawaj.
Zobacz także:
- Budyń w roli głównej - najlepsze przepisy i inspiracje
- Jak przygotować krem patissiere? Cztery najlepsze przepisy
- Cloudbread, czyli chmurkowy chlebek. Jak go zrobić? Przepis jest banalnie prosty!
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto