Galaretka arbuzowa ze świeżego arbuza. Jak ją przygotować?

Galaretka arbuzowa
Galaretka arbuzowa ze świeżego arbuza. Jak ją przygotować?
Źródło: Jasmin Merdan/Getty Images
Arbuz to pyszny owoc, w sam raz na wakacje. Z okazji Dnia Arbuza polecamy uczcić to święto domową galaretką na bazie tego owocu. Sprawdź, jak przygotować ją w dwóch wariantach - klasycznym i w kształcie arbuza.

Galaretka ze świeżego arbuza - przepis krok po kroku

Pyszna galaretka arbuzowa nie musi być wykonywana z proszku. Wystarczy świeży owoc, aby przygotować z niego sok, a następnie galaretkę. Sprawdź nasz szybki przepis na ten deser i ciesz się domowym, zdrowym deserem.

Składniki:

  • duży arbuz - około 1 kg,
    • słodzik lub cukier - 15 g,
      • żelatyna - 3 płaskie łyżki,
        • soc z cytryny - 50 ml,
          • borówki - 50 g, opcjonalnie.

            Owoce

            Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
            Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
            Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
            Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
            Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
            Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
            Sok jabłkowy, nie tylko do picia
            Sok jabłkowy, nie tylko do picia
            Truskawkowe menu
            Truskawkowe menu

            Sposób przygotowania:

            1. Arbuza przekroić na pół i wydrążyć miąższ.
              1. Całość zblendować na gładką masę, aby powstał mus.
                1. Dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać aż do połączenia składników.
                  1. Odlać około 150 ml płynu z powstałej masy, a następnie ją podgrzać w kąpieli wodnej.
                    1. Do ciepłego, odlanego soku dodać żelatynę i mieszać, aż całość się połączy.
                      1. Żelatynę wlać do reszty masy.
                        1. Do salaterek wsypać po łyżeczce borówek, a następnie zalać płynną jeszcze galaretką.
                          1. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny, aż całość stężeje.

                            Galaretka arbuzowa a'la arbuz - przepis krok po kroku

                            Galaretka z arbuza nie musi być nudna. Ten sposób na deser przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym, a do tego można go wygodnie zabrać ze sobą na piknik lub w drogę. Sprawdź, jak przygotować galaretkę w kształcie arbuza.

                            Składniki:

                            • duży arbuz - 1 sztuka,
                              • sok z cytryny - 50 ml,
                                • draże czekoladowe - 50 g,
                                  • żelatyna - 30 g.

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Arbuza przekroić na pół, wydrylować i odłożyć skorupę na bok. Można ją dodatkowo przepłukać wodą.
                                      1. Miąższ przebrać z pestek i zmiksować z sokiem z cytryny. Odlać około 150 ml i podgrzać w kąpieli wodnej.
                                        1. W 150 ml soku z arbuza rozpuścić żelatynę do połączenia składników. Dodać do reszty soku i całość wlać z powrotem do skorupy arbuza.
                                          1. Skórkę z arbuza zabezpieczyć, aby się nie bujała i nie wylała się jej zawartość, a następnie dodać draże czekoladowe, zamieszać i odstawić na 2-4 godziny do stężenia.
                                            1. Kiedy całość stężeje, kroić na plastry jak prawdziwego arbuza i gotowe - galaretka arbuzowa a'la arbuz.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło zdjęcia głównego: Jasmin Merdan/Getty Images

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości