Przepisy kulinarne

Galaretka arbuzowa ze świeżego arbuza. Jak ją przygotować?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Galaretka arbuzowa

Arbuz to pyszny owoc, w sam raz na wakacje. Z okazji Dnia Arbuza polecamy uczcić to święto domową galaretką na bazie tego owocu. Sprawdź, jak przygotować ją w dwóch wariantach - klasycznym i w kształcie arbuza.

Galaretka ze świeżego arbuza - przepis krok po kroku

Pyszna galaretka arbuzowa nie musi być wykonywana z proszku. Wystarczy świeży owoc, aby przygotować z niego sok, a następnie galaretkę. Sprawdź nasz szybki przepis na ten deser i ciesz się domowym, zdrowym deserem.

Składniki:

  • duży arbuz - około 1 kg,
  • słodzik lub cukier - 15 g,
  • żelatyna - 3 płaskie łyżki,
  • soc z cytryny - 50 ml,
  • borówki - 50 g, opcjonalnie.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
wideo 2/5

Sposób przygotowania:

  1. 1Arbuza przekroić na pół i wydrążyć miąższ.
  2. 2Całość zblendować na gładką masę, aby powstał mus.
  3. 3Dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać aż do połączenia składników.
  4. 4Odlać około 150 ml płynu z powstałej masy, a następnie ją podgrzać w kąpieli wodnej.
  5. 5Do ciepłego, odlanego soku dodać żelatynę i mieszać, aż całość się połączy.
  6. 6Żelatynę wlać do reszty masy.
  7. 7Do salaterek wsypać po łyżeczce borówek, a następnie zalać płynną jeszcze galaretką.
  8. 8Odstawić do lodówki na 2-4 godziny, aż całość stężeje.

Galaretka arbuzowa a'la arbuz - przepis krok po kroku

Galaretka z arbuza nie musi być nudna. Ten sposób na deser przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym, a do tego można go wygodnie zabrać ze sobą na piknik lub w drogę. Sprawdź, jak przygotować galaretkę w kształcie arbuza.

Składniki:

  • duży arbuz - 1 sztuka,
  • sok z cytryny - 50 ml,
  • draże czekoladowe - 50 g,
  • żelatyna - 30 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Arbuza przekroić na pół, wydrylować i odłożyć skorupę na bok. Można ją dodatkowo przepłukać wodą.
  2. 2Miąższ przebrać z pestek i zmiksować z sokiem z cytryny. Odlać około 150 ml i podgrzać w kąpieli wodnej.
  3. 3W 150 ml soku z arbuza rozpuścić żelatynę do połączenia składników. Dodać do reszty soku i całość wlać z powrotem do skorupy arbuza.
  4. 4Skórkę z arbuza zabezpieczyć, aby się nie bujała i nie wylała się jej zawartość, a następnie dodać draże czekoladowe, zamieszać i odstawić na 2-4 godziny do stężenia.
  5. 5Kiedy całość stężeje, kroić na plastry jak prawdziwego arbuza i gotowe - galaretka arbuzowa a'la arbuz.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Jasmin Merdan/Getty Images

Pozostałe wiadomości