Galaretka ze świeżego arbuza - przepis krok po kroku
Pyszna galaretka arbuzowa nie musi być wykonywana z proszku. Wystarczy świeży owoc, aby przygotować z niego sok, a następnie galaretkę. Sprawdź nasz szybki przepis na ten deser i ciesz się domowym, zdrowym deserem.
Składniki:
- duży arbuz - około 1 kg,
- słodzik lub cukier - 15 g,
- żelatyna - 3 płaskie łyżki,
- soc z cytryny - 50 ml,
- borówki - 50 g, opcjonalnie.
Owoce
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Sposób przygotowania:
- Arbuza przekroić na pół i wydrążyć miąższ.
- Całość zblendować na gładką masę, aby powstał mus.
- Dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać aż do połączenia składników.
- Odlać około 150 ml płynu z powstałej masy, a następnie ją podgrzać w kąpieli wodnej.
- Do ciepłego, odlanego soku dodać żelatynę i mieszać, aż całość się połączy.
- Żelatynę wlać do reszty masy.
- Do salaterek wsypać po łyżeczce borówek, a następnie zalać płynną jeszcze galaretką.
- Odstawić do lodówki na 2-4 godziny, aż całość stężeje.
Galaretka arbuzowa a'la arbuz - przepis krok po kroku
Galaretka z arbuza nie musi być nudna. Ten sposób na deser przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym, a do tego można go wygodnie zabrać ze sobą na piknik lub w drogę. Sprawdź, jak przygotować galaretkę w kształcie arbuza.
Składniki:
- duży arbuz - 1 sztuka,
- sok z cytryny - 50 ml,
- draże czekoladowe - 50 g,
- żelatyna - 30 g.
Sposób przygotowania:
- Arbuza przekroić na pół, wydrylować i odłożyć skorupę na bok. Można ją dodatkowo przepłukać wodą.
- Miąższ przebrać z pestek i zmiksować z sokiem z cytryny. Odlać około 150 ml i podgrzać w kąpieli wodnej.
- W 150 ml soku z arbuza rozpuścić żelatynę do połączenia składników. Dodać do reszty soku i całość wlać z powrotem do skorupy arbuza.
- Skórkę z arbuza zabezpieczyć, aby się nie bujała i nie wylała się jej zawartość, a następnie dodać draże czekoladowe, zamieszać i odstawić na 2-4 godziny do stężenia.
- Kiedy całość stężeje, kroić na plastry jak prawdziwego arbuza i gotowe - galaretka arbuzowa a'la arbuz.
@foodiechina888 Trending crystal watermelon recipe in China #recipe #cooking #chinesefood #watermelon #foodtiktok ♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral - WZ Beat
Zobacz także:
- Arbuzy nie dla cukrzyków? Dietetyk obala mity dotyczące tych smacznych owoców
- Ile kalorii ma arbuz? Czy popularny owoc możemy jeść zupełnie bez ograniczeń?
- Walorami zdrowotnymi i smakiem przebija wodę kokosową. Dlaczego warto pić sok z arbuza?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Jasmin Merdan/Getty Images
podziel się: