Dalsza część tekstu pod materiałem wideo:
Jak kupić dobrej jakości arbuza?
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc. Ma m.in. działanie antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia organizmu, reguluje ciśnienie krwi czy ułatwia trawienie. Sezon na ten soczysty owoc zaczyna się w Polsce w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Czas więc wykorzystać tę możliwość i udać się do sklepu, by zakupić pysznego, dorodnego arbuza.
Jak kupić dobrej jakości arbuza? Na co zwrócić uwagę przy wyborze tego owocu? Na to pytanie odpowiedziała Katarzyna Bosacka, ekspertka ds. zdrowej żywności. Dziennikarka prowadzi profil na Instagramie, gdzie dzieli się poradami z internautami.
Porady Katarzyny Bosackiej
W nowym nagraniu Katarzyna Bosacka wytłumaczyła swoim obserwatorom, jak kupować arbuza, by wybrać najlepszy spośród dostępnych w sklepie okazów. - Po pierwsze, niech ten arbuz będzie zawodnikiem wagi ciężkiej, naprawdę powinien mieć swoją wagę - zaznaczyła ekspertka.
- Niektórzy mówią, że skórka powinna być matowa, inni, że błyszcząca. Tak naprawdę, arbuz, który jest dojrzały będzie miał taką dużą plamkę, która wiąże się z tym, że on sobie po prostu długo leżał na tym właśnie boczku i długo dojrzewał - poinformowała internautów Katarzyna Bosacka.
Trzecią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę podczas zakupu arbuza jest jego dźwięczność. - Arbuz powinien być dźwięczny. Jeśli w niego zapukamy, powinien wydawać tubalny odgłos - podsumowała dziennikarka.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Arbuz - owoc doskonały na upały
- Arbuzowe szaleństwo. Daria Ładocha proponuje genialny przepis na lody i zupę z arbuza
- Sorbet z arbuza w wersji mlecznej i owocowej. Sprawdź, jak przygotować orzeźwiający deser
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: Instagram Katarzyna Bosacka/GettyImages/Aleksander Rubtsov