Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz

Robi się coraz cieplej, przestawiamy się więc na wiosenno-letnie jedzenie. Do dania, po które chętnie sięgamy w tym okresie jest chłodnik. Swoje przepisy zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.

Wegański chłodnik z awokado i zielonego ogórka z prażoną ciecierzycą i zielonymi szparagami

Składniki:

  • dojrzałe awokado
    • ogórek długi
      • 1,5 szklanki jogurtu roślinnego
        • 200 g zielonych szparagów
          • 110 g ciecierzycy
            • 0,5 ząbka czosnku
              • sok z limonki (do smaku)
                • koperek
                  • papryczka chili
                    • cebulka dymka ze szczypiorem
                      • mięta
                        • sól
                          • pieprz
                            • kmin

                              Przygotowanie:

                              Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt roślinny, dodajemy pokrojony ogórek, obrane awokado bez pestki, miętę, sok z limonki i papryczkę chili. Wszystko miksujemy, doprawiamy do smaku i schładzamy w lodówce. Do dekoracyjnej miski wlewamy chłodnik. Przy pomocy obieraczki kroimy w długie cienkie wstążki zielone szparagi. Dekorujemy chłodnik szparagami, koperkiem, świeżo pokrojoną papryczką chili i łyżką dobrej oliwy.

                              Błyskawiczny chłodnik z buraczków konserwowych

                              Składniki:

                              • 500 g konserwowych buraczków w całości lub wiórków
                                • 1,5 l jogurtu naturalnego
                                  • 150 g ogórka kiszonego lub małosolnego
                                    • pęczek rzodkiewek
                                      • pęczek szczypioru z młodą cebulą
                                        • pęczek koperku
                                          • ząbek czosnku
                                            • 5 ugotowanych na twardo jaj
                                              • sól
                                                • pieprz
                                                  • cukier (do smaku)

                                                    Przygotowanie:

                                                    Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraczki, starty na tarce o dużych oczkach ogórek zielony i kiszony lub małosolny, rzodkiewkę, pokrojony gruby szczypior i koperek, utarty ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru.

                                                    Chłodnik pomidorowy z ogórkiem

                                                    Składniki:

                                                    • 0,75 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów
                                                      • czerwona papryka
                                                        • 1/2 dużego ogórka
                                                          • ząbek czosnku
                                                            • mała cebula
                                                              • pszenne pieczywo bez skóry
                                                                • ocet winny do smaku
                                                                  • łyżka oliwy z oliwek
                                                                    • szczypta cukru
                                                                      • sól
                                                                        • pieprz

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Pomidory, paprykę, zielonego ogórka oraz cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki wkładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, dodajemy oliwę, ocet, sól pieprz do smaku. Dodajemy pszenne pieczywo bez skóry. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy z drobno pokrojonym zielonym ogórkiem, czerwoną papryką.

                                                                          Orzeźwiający chłodnik truskawkowy z rabarbarem i mięta

                                                                          Składniki:

                                                                          • 500 g świeżych truskawek
                                                                            • 250 g rabarbaru
                                                                              • cukier trzcinowy
                                                                                • skórka otarta z cytryny
                                                                                  • 50 ml białego wytrawnego wina
                                                                                    • 100 ml ubitej śmietany kremówki lub ubitej śmietanki kokosowej
                                                                                      • łyżka płatków migdałowych
                                                                                        • cynamon

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Truskawki obieramy z szypułek. Oczyszczony rabarbar, kroimy na większe kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym, dodajemy białe wino, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrytego folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Powstały sok z pieczenia rabarbaru wlewamy do zmiksowanych truskawek, dodajemy skórki otartej z cytryny, cynamonu do smaku. Do talerza wkładamy ostudzony rabarbar, zalewamy zmiksowanymi truskawkami, dekorujemy ubitą śmietanką kremówką lub ubitą śmietanką kokosową. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości