Gołąbki „bez zawijania” z sosem warzywnym
Składniki:
700 g mięsa mielonego (np. pierś z indyka)
400 g białej kapusty
1/3 cukinii
150 g ryżu
2 jajka
świeżo mielony czarny pieprz
majeranek
masło klarowane
Sos warzywny:
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki mały
7 suszonych pomidorów
1 gałązka selera naciowego
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
świeże zioła: posiekany rozmaryn i tymianek
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
ewentualnie: 1 łyżka miodu lipowego
Przygotowanie:
Gołąbki: ugotować ryż. Kapustę drobno poszatkować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Do miski włożyć zmielone mięso z indyka, kapustę, cukinię. Doprawić delikatnie solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Dodać 2 jaja i wymieszać dokładnie składniki. Uformować gołąbki. Obsmażyć je na maśle klarowanym na złotobrązowy kolor lub upiec w piekarniku.
Sos warzywny: marchew oraz korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na oleju z pomidorów suszonych poddusić cebulę, czosnek, suszone pomidory. Następnie zalać całość passatą pomidorową, dodać marchew, pietruszkę oraz zioła. Całość dusić pod przykryciem ok. 20 min. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz osłodzić miodem. Wszystkie składniki zmiksować aż do uzyskania gładkiego sosu warzywnego. Podawać na ciepło z gołąbkami.
Jogurtowe placki z pieczonymi jabłkami i syropem klonowym
Składniki:
500 g gęstego jogurtu
4 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki cukru
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mała szczypta soli
masło klarowane do smażenia
syrop klonowy do polania
5-6 jabłek
2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przełożyć jogurt, jajka, olej roślinny, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i zmiksować aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności można dodać więcej jogurtu lub mąki. Masę odstawić na ok. 30 min. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na blaszce rozłożyć jabłka, polać roztopionym masłem i piec ok. 20 min. aż zmiękną. Placki smażyć na klarowanym maśle na złoty kolor. Z usmażonych placuszków ułożyć wieżę. Obok ułożyć pieczone jabłka. Całość polać syropem klonowym. Podawać na ciepło.
Hiszpański omlet (tortilla) z ziemniakami, salsą z pomarańczy i pomidorów
Składniki:
4 jaja
3 obrane i ugotowane ziemniaki
olej z pestek winogron do smażenia
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
garść kolorowych pomidorków
1 pomarańcza
1 czerwona cebula
2 łyżki prażonych pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (np. dyniowego)
Przygotowanie:
Pomidorki umyć, przekroić na pół. Pomarańczę obrać, „wyfiletować” (ostrym nożem wykroić cząstki owoców z pomiędzy białych błon). „Fileciki” pomarańczy pokroić na pół. Cebulę drobno posiekać. W miseczce wymieszać pomidory, pomarańcze, cebulę, pestki dyni oraz oliwę z oliwek (lub olej dyniowy). Doprawić solą oraz pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Do miski wbić jaja, mieszać rózgą tak długo aż masa stanie się puszysta, dodać ziemniaki, sól, pieprz i całość wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię (ok. 26-28 cm), wlać olej, rozprowadzić po powierzchni patelni i wlać masę jajeczną z ziemniakami. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minu. Gdy spód będzie już zrumieniony, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry). Gotowy omlet zsunąć z patelni na talerz, pokroić na 4 części.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN