Jogurtowe placki dla małych i dużych

W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska, jej partner Maciej Krysmalski oraz ich 13-miesięczny syn Marcel przygotowali obiad dla małych i dużych. Na stole pojawiły się: gołąbki, jogurtowe placki i hiszpański omlet.

Gołąbki „bez zawijania” z sosem warzywnym

Składniki:

700 g mięsa mielonego (np. pierś z indyka)

400 g białej kapusty

1/3 cukinii

150 g ryżu

2 jajka

sól himalajska

świeżo mielony czarny pieprz

majeranek

masło klarowane

Sos warzywny:

1 duża marchew

1 korzeń pietruszki mały

7 suszonych pomidorów

1 gałązka selera naciowego

300 ml passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

świeże zioła: posiekany rozmaryn i tymianek

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

ewentualnie: 1 łyżka miodu lipowego

Przygotowanie:

Gołąbki: ugotować ryż. Kapustę drobno poszatkować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Do miski włożyć zmielone mięso z indyka, kapustę, cukinię. Doprawić delikatnie solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Dodać 2 jaja i wymieszać dokładnie składniki. Uformować gołąbki. Obsmażyć je na maśle klarowanym na złotobrązowy kolor lub upiec w piekarniku.

Sos warzywny: marchew oraz korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na oleju z pomidorów suszonych poddusić cebulę, czosnek, suszone pomidory. Następnie zalać całość passatą pomidorową, dodać marchew, pietruszkę oraz zioła. Całość dusić pod przykryciem ok. 20 min. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz osłodzić miodem. Wszystkie składniki zmiksować aż do uzyskania gładkiego sosu warzywnego. Podawać na ciepło z gołąbkami.

Jogurtowe placki z pieczonymi jabłkami i syropem klonowym

Składniki:

500 g gęstego jogurtu

4 jajka

2 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki cukru

350 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

mała szczypta soli

masło klarowane do smażenia

syrop klonowy do polania

5-6 jabłek

2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przełożyć jogurt, jajka, olej roślinny, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i zmiksować aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności można dodać więcej jogurtu lub mąki. Masę odstawić na ok. 30 min. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na blaszce rozłożyć jabłka, polać roztopionym masłem i piec ok. 20 min. aż zmiękną. Placki smażyć na klarowanym maśle na złoty kolor. Z usmażonych placuszków ułożyć wieżę. Obok ułożyć pieczone jabłka. Całość polać syropem klonowym. Podawać na ciepło.

Hiszpański omlet (tortilla) z ziemniakami, salsą z pomarańczy i pomidorów

Składniki:

4 jaja

3 obrane i ugotowane ziemniaki

olej z pestek winogron do smażenia

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

garść kolorowych pomidorków

1 pomarańcza

1 czerwona cebula

2 łyżki prażonych pestek dyni

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (np. dyniowego)

Przygotowanie:

Pomidorki umyć, przekroić na pół. Pomarańczę obrać, „wyfiletować” (ostrym nożem wykroić cząstki owoców z pomiędzy białych błon). „Fileciki” pomarańczy pokroić na pół. Cebulę drobno posiekać. W miseczce wymieszać pomidory, pomarańcze, cebulę, pestki dyni oraz oliwę z oliwek (lub olej dyniowy). Doprawić solą oraz pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Do miski wbić jaja, mieszać rózgą tak długo aż masa stanie się puszysta, dodać ziemniaki, sól, pieprz i całość wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię (ok. 26-28 cm), wlać olej, rozprowadzić po powierzchni patelni i wlać masę jajeczną z ziemniakami. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minu. Gdy spód będzie już zrumieniony, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry). Gotowy omlet zsunąć z patelni na talerz, pokroić na 4 części.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości