Biscotti al limone
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 jajko „zerówka”
1 duża cytryna
7 g proszku do pieczenia
Cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
Masło z cukrem ubijamy mikserem na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dokładamy skórkę cytrynową oraz wyciśnięty z cytryny sok i dalej miksujemy. Powoli, nie przerywając mieszania, wsypujemy połowę mąki i proszek do pieczenia. Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Wstawiamy je do lodówki na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie z ciasta szybko formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Obtaczamy każdą najpierw w krysztale, a potem w pudrze i pieczemy około kwadransa w rozgrzanym do 180 stopnia piekarniku.
Mnie najbardziej smakują te zupełnie blade!
Pasta al limone
Składniki:
Makaron spaghetti 250 g
Masło extra 70 g
Ser grana padano 70 g
Pieprz, sól
Cytryna1 sztuka
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Pozostawiamy chwilę na małym ogniu. Z ugotowanego makaronu odlewamy pół szklanki wody, po czym odcedzamy go. Do gorącego makaronu dodajemy przyprawione solą i pieprzem masło z cytryną. Mieszamy. Dokładamy starty ser i taką ilość wody, aby powstał sos. Mieszamy i podajemy!
Inslata di finocchio
Składniki:
2 średnie główki kopru włoskiego
4 pomarańcze odmiany moro lub tarocco
Garść czarnych oliwek koniecznie z pestkami
Oliwa EV najlepiej z apelacją
Czerwona cebula x2
Pietruszka
Sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Koper tniemy na cienkie plastry. Pomarańcze obieramy i tniemy na plastry. Cebule obieramy i tniemy w piórka. Siekamy pietruszkę. Układamy na talerzu koper, na nim cebulę, na tym pomarańcze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy i podajemy!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN