Wyrafinowana kuchnia włoska

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Bartka Kieżuna, który przygotował potrawy kuchni włoskiej. Na naszym stole pojawiła się pasta at limone, insalata di finocchio, a na deser biscotti al limone. Smacznego!

Biscotti al limone

Składniki:

300 g mąki pszennej

100 g masła

100 g cukru

1 jajko „zerówka”

1 duża cytryna

7 g proszku do pieczenia

Cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

Masło z cukrem ubijamy mikserem na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dokładamy skórkę cytrynową oraz wyciśnięty z cytryny sok i dalej miksujemy. Powoli, nie przerywając mieszania, wsypujemy połowę mąki i proszek do pieczenia. Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Wstawiamy je do lodówki na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie z ciasta szybko formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Obtaczamy każdą najpierw w krysztale, a potem w pudrze i pieczemy około kwadransa w rozgrzanym do 180 stopnia piekarniku.

Mnie najbardziej smakują te zupełnie blade!

Pasta al limone

Składniki:

Makaron spaghetti 250 g

Masło extra 70 g

Ser grana padano 70 g

Pieprz, sól

Cytryna1 sztuka

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Pozostawiamy chwilę na małym ogniu. Z ugotowanego makaronu odlewamy pół szklanki wody, po czym odcedzamy go. Do gorącego makaronu dodajemy przyprawione solą i pieprzem masło z cytryną. Mieszamy. Dokładamy starty ser i taką ilość wody, aby powstał sos. Mieszamy i podajemy!

Inslata di finocchio

Składniki:

2 średnie główki kopru włoskiego

4 pomarańcze odmiany moro lub tarocco

Garść czarnych oliwek koniecznie z pestkami

Oliwa EV najlepiej z apelacją

Czerwona cebula x2

Pietruszka

Sól

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Koper tniemy na cienkie plastry. Pomarańcze obieramy i tniemy na plastry. Cebule obieramy i tniemy w piórka. Siekamy pietruszkę. Układamy na talerzu koper, na nim cebulę, na tym pomarańcze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy i podajemy!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości