Tortelli z caponatina i sos pomodoro i basilico
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę i jajka, mieszamy szybko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Tniemy makarony w kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, a następnie zamykamy pośrodku, w trójkąt, dobrze je zamykając. Następnie ponownie bierzemy obie strony i zamykamy je jedna na drugiej, aby nadać kształt tortello.
Przygotowane tortelli gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy polane z sos pomidorowym i posypane tartym Parmigiano Reggiano.
Dzień Dobry TVN
Caponatina
Składniki:
- 2 papryki
- 1 ziemniak
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 cebula biała
- 1 trzon selera
- pasta pomidorowa 300 gr
- 20 oliwek czarnych
- garści orzechów sosnowych /pinii
- 20 kaparów
- pietruszka
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Obrać i pokroić w kostki ziemniaki, a następnie usmażyć je na oleju i odstawić na bok.
Umyć i pokroić paprykę, następnie usmażyć i odstawić na bok .
Umyć i pokroić w kostkę bakłażana, następnie usmażyć i odstawić na bok .
Umyć i pokroić w kostkę cukinia, następnie usmażyć i odstawić na bok .
Na innej patelni z oliwą dodać posiekaną cebulę i seler, smażyć je, a następnie dodać pomidory i kapary oraz orzechy pinii. Smażyć chwilę, następnie odstawić na bok.
Powoli, gdy warzywa są gotowe, osuszyć je na papierze kuchennym. Kiedy są suche – włożyć do miski z pastą pomidorową, kaparami i orzechami pinii.
Sos pomidorowy i bazylia
- 800 g pomidorów z puszki albo świeżych
- 30 g oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 4 listki bazylii
- sól (drobnoziarnista)
Sposób przygotowania:
Podsmażamy przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku na odrobinie oliwy. Po 2 minutach podsmażania na żywym ogniu dodajemy obrane pomidory i doprawiamy całość solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej godzinę – sos powinien delikatnie „bulgotać”. Od czasu do czasu mieszamy.
Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy czosnek, a pomidory miksujemy tak, aby uzyskać gładki, jednolity krem. Tak zrobiony krem przekładamy znów na patelnię i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, dodając kilka listków bazylii. Zdejmujemy sos z ognia i odkładamy.
Szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri
- 800 gr piersi z kurczaka
- 8 pieczarek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 cebule małe
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona słodka
- 1 papryka zielona słodka
marynata
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki posiekanej bazylii
- ¼ szklanki posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku posiekane
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli
Do serwowania - bochenek chleba
Wymieszaj składniki na marynatę w dużej misce lub woreczku. Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie obtocz. Przykryj miskę lub zamknij torebkę i marynuj przez co najmniej 30 minut, do dwóch godzin.
Komponuj szaszłyki, nakładając kurczaka i warzywa. Grilluj na średnim lub dużym ogniu, od czasu do czasu obracając, około 10 minut.
Dzień Dobry TVN
Chimichurri
Składniki:
- pietruszka 50 g
- świeże chili 10 g
- świeży szczypiorek 40 g
- świeże oregano 10 g
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra virgin 110 g
- ocet jabłkowy 10 g
- kminek 2 g
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wyczyść czosnek, pokrój w plasterki i drobno posiekaj. Świeżą papryczkę chili (wskazane jest wykonanie tej operacji w rękawiczkach) odciąć koniec i przeciąć na pół wzdłuż. Usuń wszystkie nasiona i pokrój bardzo drobno.
Oczyścić szczypiorek: odciąć dolną część wraz z korzeniami i usunąć najbardziej zewnętrzną warstwę, a następnie przekroić na pół wzdłuż i przystąpić do drobnego cięcia. Umyj pietruszkę i weź tylko liście, które będziesz musiał uzyskać około 30 gramów, a następnie posiekaj bardzo drobno. Zrób to samo z oregano - przeglądaj i posiekaj, będziesz potrzebować około 5 gramów.
Po zmieleniu wszystkich składników wlej je wszystkie do dużej miski, zaczynając od pietruszki, a następnie dodaj oregano, szczypiorek, czosnek i papryczkę chili. Sól i pieprz. W tym momencie dodaj kminek i ocet jabłkowy, a na koniec dodaj olej i bardzo dobrze wymieszaj, aby wymieszać wszystkie składniki.
Rada. Jeśli chcesz przygotować chimichurri do ryb, grillowanych lub pieczonych, zalecamy zmniejszenie dawki czosnku i zastąpienie octu 20 g soku z cytryny.
Jeśli natomiast chcesz dodać do tego sosu mięsnego o bardzo intensywnym smaku, np. wieprzowiny, możesz ten smak jeszcze wzmocnić, zwiększając ilość papryczki chili. Chimichurri doskonale nadaje się również jako sos do kanapek: aby nadać mu dodatkowy akcent można zastąpić kminek kilkoma posiekanymi anchois.
Letnia sałatka owocowa - Macedonia
Składniki na 4 porcje:
- 1 brzoskwinia
- 5 śliwek
- 10 truskawek
- pół melona
- 5 moreli
- 1 gruszka
- 2 garści winogron
- 4 plastry ananasa
- 1 plaster arbuza
- 1 jabłko
Do podania:
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- łyżka cukru do smaku.
- kilka liści mięty
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną.
Włoska kuchnia w letniej wersji według Cristiny Catese. Obejrzyj materiał:
Zobacz też:
Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz
Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?
Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!
Autor: Luiza Bebłot