Zielona pasta fresca ze szpinakiem, ricottą, Parmigiano Reggiano i tymiankiem
Składniki na zieloną pastę fresca:
Makaron:
- 60 g szpinaku
- 300 g mąki typu 00
- 3 jajka
Sos:
- 350 g ricotty
- 70 g Parmigiano Reggiano startego
- 50 g śmietanki 30%
- sól I pieprz
- świeży tymianek
Sposób przygotowania pasty fresca:
Makaron:
Oczyszczony szpinak dusimy na patelni z dwoma łyżkami wody i szczyptą soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, a następnie odcedzamy na sitku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i szpinak. Ugniatamy całość, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie za twarde możemy dodać jedną lub dwie łyżki ciepłej wody i dalej ugniatać. Przykrywamy ciasto i przekładamy na przynajmniej pół godziny w chłodniejsze miejsce. Po odpoczęciu ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne. Następnie wałkujemy i wycinamy pożądany kształt.
Sos:
Za pomocą łopatki przecieramy przez sito ricottę do miski, dodajemy tarty Parmigiano Reggiano i śmietankę. Mieszamy całość dokładnie, dodajemy tymianek i solimy, pieprzymy do smaku. Gotujemy makaron al dente, pozostawiając z gotowania odrobinę wody, odcedzamy i przekładamy do miski z ricottą, mieszamy całość dokładnie dodając również odrobinę wody z gotowania.
Mięso pizzaiola z mozzarellą i bazylią
Składniki na mięso pizzaiola z mozzarellą i bazylią (4 porcje):
- 4 kotlety wieprzowe bez kości
- 1 puszka pomidorów cherries albo datterini
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra virgin
- 1 kulka mozzarelli
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania mięsa pizzaiola z mozzarellą i bazylią
Użyj płaskiej strony młotka do rozbicia kotletów.
Trzydzieści minut przed planowanym gotowaniem wyjmij kotlety z lodówki, ten czas pozwala doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, co pomaga równomiernie gotować wieprzowinę.
Przypraw kotlety solą pół godziny przed gotowaniem. W ten sposób sól ma szansę poprawić smak i teksturę mięsa. Kotlety wieprzowe są dość chude, więc przyprawa solą przed gotowaniem jest niezbędna do przygotowania najbardziej aromatycznych kotletów.
Wlej oliwę z oliwek na patelnię, a następnie posiekaj czosnek i smaż przez 2 minuty.
W tym momencie dodaj pomidory, gotuj 3-4 minuty i dodaj mięso. Mięso układaj pod pomidorami i przykryj patelnię pokrywką - gotuj następne 6-7 minut.
Kiedy mięso będzie gotowe, dodaj kilka liści bazylii i mozzarelli w małych kawałkach na każdym kawałku mięsa, zamknij ponownie pokrywką i wyłącz ogień.
Kiedy ser mozzarelli się rozpuści - danie jest gotowe do podania.
Tiramisu z truskawkami
Składniki na tiramisu z truskawkami (4 porcje):
- 300 g savoiardi (ladyfingers)
- 500 ml świeżej śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 żółtek jaj
- 500 g truskawek
- sok pomarańczowy
- 2 łyżki cukru
- 300 g truskawek (150 g w plasterkach, 150 g w kawałkach)
- liście mięty
- 100 g gorzkiej czekolady 64%
Sposób przygotowania tiramisu z truskawkami:
Syrop
Wysuszyć i zmiksować truskawki. Dodaj sok pomarańczowy, 2 łyżki cukru i zagotuj, ostudź w temperaturze pokojowej.
Krem
Ubij żółtka i cukier, aż będą bardzo jasnożółte, a następnie dwukrotnie dodaj mascarpone, mieszając od dołu do góry.
Sposób podania tiramisu:
Szybko zanurz ladyfingery w przecierze truskawkowym, nie oblewając ich zbyt mocno i ułóż pierwszą warstwę na półmisku. Rozłóż kilka łyżek krem na savoiardi i wypoziomuj, dodając kilka łyżek posiekanych truskawek.
Kontynuuj ponownie od biszkoptów nasączonych syropem, a następnie krem i posiekanych truskawek, aż do końca składników.
Włóż ciasto do lodówki na co najmniej trzy godziny. Przed podaniem udekoruj tiramisu pokrojonymi w plasterki truskawkami, płatkami czekolady i kilkoma liśćmi mięty.
Zobacz też:
Mule – jak je jeść? Sprawdzony przepis na małże
Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy
Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Jola Marat
Źródło: Cristina Catese