Włoskie przysmaki na lato: tiramisu, pasta i pizzaiola. Przepisy Cristiny Catese

Lubisz dania kuchni włoskiej? Sprawdź co proponuje Cristina Catese. Poznaj przepis na włoski makaron i przygotuj pastę fresca ze szpinakiem. Zobacz też, jak zrobić mięso pizzaiola i tiramisu z truskawkami.

Zielona pasta fresca ze szpinakiem, ricottą, Parmigiano Reggiano i tymiankiem

Składniki na zieloną pastę fresca:

Makaron:

  • 60 g szpinaku
  • 300 g mąki typu 00
  • 3 jajka

Sos:

  • 350 g ricotty
  • 70 g Parmigiano Reggiano startego
  • 50 g śmietanki 30%
  • sól I pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania pasty fresca:

Makaron:

Oczyszczony szpinak dusimy na patelni z dwoma łyżkami wody i szczyptą soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, a następnie odcedzamy na sitku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i szpinak. Ugniatamy całość, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie za twarde możemy dodać jedną lub dwie łyżki ciepłej wody i dalej ugniatać. Przykrywamy ciasto i przekładamy na przynajmniej pół godziny w chłodniejsze miejsce. Po odpoczęciu ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne. Następnie wałkujemy i wycinamy pożądany kształt.

Sos:

Za pomocą łopatki przecieramy przez sito ricottę do miski, dodajemy tarty Parmigiano Reggiano i śmietankę. Mieszamy całość dokładnie, dodajemy tymianek i solimy, pieprzymy do smaku. Gotujemy makaron al dente, pozostawiając z gotowania odrobinę wody, odcedzamy i przekładamy do miski z ricottą, mieszamy całość dokładnie dodając również odrobinę wody z gotowania.

Mięso pizzaiola z mozzarellą i bazylią

Składniki na mięso pizzaiola z mozzarellą i bazylią (4 porcje):

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 1 puszka pomidorów cherries albo datterini
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 1 kulka mozzarelli
  • bazylia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania mięsa pizzaiola z mozzarellą i bazylią

Użyj płaskiej strony młotka do rozbicia kotletów.

Trzydzieści minut przed planowanym gotowaniem wyjmij kotlety z lodówki, ten czas pozwala doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, co pomaga równomiernie gotować wieprzowinę.

Przypraw kotlety solą pół godziny przed gotowaniem. W ten sposób sól ma szansę poprawić smak i teksturę mięsa. Kotlety wieprzowe są dość chude, więc przyprawa solą przed gotowaniem jest niezbędna do przygotowania najbardziej aromatycznych kotletów.

Wlej oliwę z oliwek na patelnię, a następnie posiekaj czosnek i smaż przez 2 minuty.

W tym momencie dodaj pomidory, gotuj 3-4 minuty i dodaj mięso. Mięso układaj pod pomidorami i przykryj patelnię pokrywką - gotuj następne 6-7 minut.

Kiedy mięso będzie gotowe, dodaj kilka liści bazylii i mozzarelli w małych kawałkach na każdym kawałku mięsa, zamknij ponownie pokrywką i wyłącz ogień.

Kiedy ser mozzarelli się rozpuści - danie jest gotowe do podania.

Tiramisu z truskawkami

Składniki na tiramisu z truskawkami (4 porcje):

  • 300 g savoiardi (ladyfingers)
  • 500 ml świeżej śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 żółtek jaj
  • 500 g truskawek
  • sok pomarańczowy
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g truskawek (150 g w plasterkach, 150 g w kawałkach)
  • liście mięty
  • 100 g gorzkiej czekolady 64%

Sposób przygotowania tiramisu z truskawkami:

Syrop

Wysuszyć i zmiksować truskawki. Dodaj sok pomarańczowy, 2 łyżki cukru i zagotuj, ostudź w temperaturze pokojowej.

Krem

Ubij żółtka i cukier, aż będą bardzo jasnożółte, a następnie dwukrotnie dodaj mascarpone, mieszając od dołu do góry.

Sposób podania tiramisu:

Szybko zanurz ladyfingery w przecierze truskawkowym, nie oblewając ich zbyt mocno i ułóż pierwszą warstwę na półmisku. Rozłóż kilka łyżek krem na savoiardi i wypoziomuj, dodając kilka łyżek posiekanych truskawek.

Kontynuuj ponownie od biszkoptów nasączonych syropem, a następnie krem i posiekanych truskawek, aż do końca składników.

Włóż ciasto do lodówki na co najmniej trzy godziny. Przed podaniem udekoruj tiramisu pokrojonymi w plasterki truskawkami, płatkami czekolady i kilkoma liśćmi mięty.

Zobacz też:

Mule – jak je jeść? Sprawdzony przepis na małże

Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy

Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Autor: Jola Marat

Źródło: Cristina Catese

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!