Przepisy kulinarne

W kuchni: wegańska fasolka po bretońsku

W ramach akcji Mistrz Smaku gościliśmy w Dzień Dobry TVN Justynę Ryngajłło-Głowacką, Jana Ryngajłło i aktorkę Darię Widawską. Przygotowali dla nas: penne z bakłażanem, wegańską fasolkę po bretońsku i tatara z suszonych pomidorów.

Penne z bakłażanem

Składniki:
2 bakłażany
1 łyżeczka soli morskiej
olej do smażenia
2 małe ząbki czosnku
pieprz ziołowy
kolendra cała
pieprz cytrynowy
szafran nitki

 

Wegańska fasolka po bretońsku

Składniki:
1 papryka czerwona
kilka większych pieczarek
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
3 duże pomidory
1 cebula,
1 puszka białej fasoli,
2 parówki sojowe
2 szkl. wody
1 czosnek
majeranek
pieprz ziołowy mielony
papryka słodka mielona

Przygotowanie:
Wegańska fasolka po bretońsku: pokrój wszystkie warzywa – cebulę w drobną kosteczkę, paprykę w grubszą kostkę, pieczarkowe kapelusze przekrój w poprzek i następnie skrój, a pomidory obojętnie jak, byle by były pokrojone. Duś na patelni pod przykryciem aż do miękkości papryki (ok. 20 min.). Nie musisz dodawać wody, tylko olej, ponieważ pomidory puszczą wystarczająco dużo soku. Następnie przełóż podduszone warzywa do garnka – najlepiej z szerokim dnem. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz puszkę fasoli, pół litra wody i zagotuj.  Dodaj ulubione przyprawy. Chwilę pogotuj i gotowe. Przed podaniem dodaj pokrojoną w plasterki/ kostkę połówkę sojowej parówki/ kiełbaski. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Tatar z suszonych pomidorów

Składniki:
suszone pomidory
kuskus
orzechy włoskie
sos sojowy
natka pietruszki suszona
koperek suszony
pieprz czarny
zioła prowansalskie suszone
liść lubczyku suszony
majeranek suszony
papryka ostra mielona
świeże zioła: bazylia, rozmaryn, mięta

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0