Czas na czereśnie. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy

Dzień Dobry TVN
Czekamy na nie z niecierpliwością każdego roku. Pięknie pachną, cudownie smakują, a do tego są zbawienne dla naszego zdrowia. Te niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Wzmacniają od środka i upiększają naszą skórę od zewnątrz. Sezon na czereśnie jest bardzo krótki, dlatego warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Zobacz, jak Sebastian Olma robi z nich chłodnik, racuchy, ciasto z migdałami i crumble z lodami.

Chłodnik z młodą botwinką i czereśniami

Składniki:

  • 1 kg botwinki z liśćmi
    • 0,5 l soku z czereśni
      • 1 l jogurtu naturalnego
        • 0,5 l kwaśnego mleka
          • 50 g marynowanego imbiru
            • 3 zielone ogórki
              • 300 g czereśni
                • 1 mały pęczek koperku
                  • 1 mała łyżka soli, świeżo mielonego pieprzu
                    • 50 g gęstego jogurtu
                      • jadalne kwiaty i zioła do dekoracji

                        Sposób wykonania:

                        Korzeń botwinki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie podsmażyć na patelni z małą ilością oleju, podlać sokiem z czereśni i podusić aż botwinka będzie miękka.

                        Liście i łodygi dokładnie posiekać i zalać gorącą wodą na 15 minut, tak aby po tym czasie były chrupkie.

                        Wszystkie elementy botwinki przełożyć do metalowej miski, dodać jogurt naturalny, kwaśne mleko, posiekany marynowany imbir, pokrojonego zielonego ogórka, cząstki czereśni, posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Chłodnik na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Nalać porcję chłodnika do głębokiej miski, dodać łyżkę gęstego jogurtu, połówki czereśni i kwiaty jadalne.

                        Paweł Preneta/Dzień Dobry TVN

                        Racuchy z czereśniami i syropem sosnowym

                        Sos czereśniowy:

                        • 500 g czereśni
                          • 100 ml czerwonego octu winnego
                            • 50 g miodu
                              • 25 ml soku z limonki
                                • 50 ml wody
                                  • 10 g mąki ziemniaczanej

                                    Smażone racuchy:

                                    • 300 g mąki pszennej
                                      • 1 łyżka cukru
                                        • 40 g świeżych drożdży
                                          • 1 łyżka soli
                                            • 500 ml mleka
                                              • 2 jajka

                                                Sposób wykonania:

                                                Połówki czereśni zalać czerwonym octem winnym, miodem i sokiem z limonki. Gotować aż czereśnie będą bardzo miękkie, dodać zawiesinę z wody i mąki ziemniaczanej, gotować chwilę aż powstanie „kisiel”.

                                                Do miski wsypać mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzać i wlać połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszać ręką i przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut aż ciasto lekko urośnie. Dodać resztę mleka, posiekane czereśnie, wbić jajka i dokładnie wymieszać.

                                                Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie. Na patelni rozgrzać olej, na łyżkę nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.

                                                Sos czereśniowy wylać na dno talerza, ułożyć usmażone racuchy, polać całość syropem klonowym i udekorować jadalnymi kwiatami.

                                                Paweł Preneta/Dzień Dobry TVN

                                                Ciasto migdałowe z czereśniami, jogurtem i imbirem

                                                Ciasto migdałowe (kruchy spód):

                                                • 150 g mąki pszennej
                                                  • 200 g mielonych migdałów
                                                    • 100 g cukru pudru
                                                      • 200 g masła
                                                        • 1 mała łyżka soli
                                                          • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                                                            • 2 żółtka

                                                              Mus jogurtowy z imbirem:

                                                              • 8 liści żelatyny
                                                                • 0,5 l śmietany słodkiej 36%
                                                                  • 100 g glukozy krystalicznej
                                                                    • 40 g cukru
                                                                      • 10 g kwasku cytryny
                                                                        • 500 g jogurtu naturalnego
                                                                          • 200 g świeżego imbiru
                                                                            • 500 g czereśni
                                                                              • kwiaty jadalne do dekoracji

                                                                                Sposób wykonania:

                                                                                Mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder, mielone migdały i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobi się „kruszonka”, następnie dodać sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieść rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na 1h.

                                                                                Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około 1,5 cm, wyciąć za pomocą miski duże kręgi, nałożyć na pergamin, nabić widelcem aby ciasto się piekło równomiernie. Wstawić do piekarnika 180 st. 15-18 minut.

                                                                                Zamoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie, zagotować śmietanę razem z glukozą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Po zagotowaniu dodać odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę i mieszać tak długo aż się rozpuści. Następnie dodać jogurt naturalny i posiekany imbir. Gotowy mus włożyć do lodówki, poczekać aż lekko zgęstnieje i nałóżyć na wypieczony spód ciasta, na wierzch ułożyć przecięte czereśnie i udekorować jadalnymi kwiatami.

                                                                                Paweł Preneta/Dzień Dobry TVN

                                                                                "Crumble" zapiekany z lodami pistacjowymi i czereśniami

                                                                                Kruche ciasto:

                                                                                • 120 g mąki pszennej
                                                                                  • 40 g cukru brązowego
                                                                                    • 75 g zimnego masła

                                                                                      Wymieszać cukier z mąką, a następnie dodać zimne pokrojone w kostkę masło i zagniatać rękami, aż powstaną grudki.

                                                                                      • 250 g dżemu czereśniowego
                                                                                        • 1 mała łyżka płatków chili
                                                                                          • 50 g pestek dyni
                                                                                            • 300 g świeżych czereśni
                                                                                              • 150 g kruchego ciasta
                                                                                                • 100 g lodów pistacjowych
                                                                                                  • 10 g pistacji w całości

                                                                                                    Sposób wykonania:

                                                                                                    Dżem z czereśni przełożyć do małego rondelka, dodać łyżkę płatków chili, pestki dyni i połówki świeżych czereśni.

                                                                                                    Do głębokiego naczynia do zapiekania włożyć dwie łyżki powstałej masy czereśniowej i zasypać gotowym kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika z termo obiegiem na 15 minut do temp. 195 st. C.

                                                                                                    Wyjąć i nałożyć na wierzch porcje lodów pistacjowych i posypać kawałkami pistacji.

                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                    Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły"

                                                                                                    Jak zrobić dżem z czereśni – z rabarbarem czy z sokiem z cytryny?

                                                                                                    Przepis na ciasto z owocami – jak zrobić, aby było szybko i smacznie

                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana