Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto - przepis Piotra Kucharskiego

ciasto czekoladowe na drewnianym stole odkrojony kawalek
RUSS ROHDE / Getty Images
W czerwcu można już kupić pyszne i słodkie polskie czereśnie. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazuje, jak przygotowywać dania pełne owoców. Sprawdź jego przepis na czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto.

Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
    • 200 g cukru
      • 150 g gorzkiego kakao
        • 0,5 łyżeczki soli
          • 1,5 łyżeczki sody
            • 2 jajka
              • 200 ml maślanki
                • 200 ml oleju rzepakowego
                  • 4 łyżki amaretto

                    Składniki na krem:

                    • 250 g mascarpone
                      • 2 łyżki cukru pudru
                        • 50 ml kwaśnej śmietany
                          • 200 g czereśni
                            • kakao do posypania

                              Sposób przygotowania czekoladowego ciasta z czereśniami i amaretto

                              1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm nasmarować masłem.
                                1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
                                  1. Mokre składniki (z wyjątkiem czereśni) zmiksować blenderem, dodać do suchych i wymieszać. Pod koniec dodać wypestkowane czereśnie i wymieszać.
                                    1. Przelać na dwie tortownicy i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
                                      1. W tym czasie utrzeć mascarpone z cukrem i śmietaną. Wypestkować czereśnie i wymieszać z kremem.
                                        1. Ciasta po upieczeniu wystudzić, przełożyć kremem i oprószyć kakao.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana