Banana split z lodami beza pavlova - przepis
Składniki:
- 4 średnie banany
- 12 gałek lodów beza pavlova
- 8 łyżki pokrojonych świeżych truskawek
- 150 ml słodkiej śmietany 36 %
- kilka listów mięty
- 12 wiśni maraschino z łodygami
Sos czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 8 łyżek mleka
- 1 łyżeczka masła
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko. Śmietanę ubijamy. Banany obieramy i kroimy wzdłuż. W misce pomiędzy bananami umieszczamy 3 gałki lodów. Pokrojone truskawki układamy na lodach. Polewamy sosem czekoladowym. Każdą gałkę polewamy bitą śmietanę. Dekorujemy wiśniami i listkami mięty. Serwujemy od razu.
Ciasto lodowe z biszkoptem i lodami cherry brownie - przepis
Składniki:
- 2 galaretki (jagodowa i truskawkowa)
- lody beza pavlova
- garść truskawek
- garść borówek amerykańskich
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- sok z cytryny z wodą
Ubijamy pianę z białek. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Następnie olej. Na końcu powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do blaszki o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temp. 180. Po wystygnięciu polewamy wodą z sokiem z cytryny. Galaretki przygotowujemy według instrukcji i wylewamy do płaskiego naczynia.
Jak tylko galaretka stężeje na biszkopcie układamy lody. Na wierzchu układamy pokrojoną galaretką na przemian z owocami. Całość odkładamy do zamrażarki.
Tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova - przepis
Składniki:
- 350 g borówek amerykańskich
- 200 g lodów beza pavlova
- 12 podłużnych biszkoptów
- kawa rozpuszczalna
- kakao w pudrze do posypania
- garść malin do dekoracji
Masa:
- 100 g brązowego cukru
- 1 woreczek cukru waniliowego
- 3 jajka
- 250 g mascarpone
Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy następnie powoli mascarpone i dalej mieszamy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy.
Biszkopty moczymy w rozpuszczalnej kawie z wodą. W pucharku układamy biszkopty, masę mascarpone lody i borówki. Układamy kilka warstw. Wierzch posypujemy czekoladą w pudrze. Układamy maliny i borówki. Od razu serwujemy lub wkładamy do zamrażarki.
Zobacz także:
- Desery na upały: knedle z borówkami - przepis Piotra Kucharskiego
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu Desery na upały: brzoskwiniowe tiramisu - przepis Piotra Kucharskiego
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN Online