Materiał promocyjny

Lodowe desery na upalne dni. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry Wakacje
Letnie desery pełne słońca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak pogodzić ochotę na ciasta, desery z wysokimi temperaturami w upalne lato? Na te pytania w kuchni Dzień Dobry TVN kulinarnie odpowiedział Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić pyszne banana split z lodami beza pavlova, ciasto lodowe z biszkoptem i lodami cherry brownie, tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova? Sprawdź przepisy.

Banana split z lodami beza pavlova - przepis

Składniki:

  • 4 średnie banany
  • 12 gałek lodów beza pavlova
  • 8 łyżki pokrojonych świeżych truskawek
  • 150 ml słodkiej śmietany 36 %
  • kilka listów mięty
  • 12 wiśni maraschino z łodygami

Sos czekoladowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka masła

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko. Śmietanę ubijamy. Banany obieramy i kroimy wzdłuż. W misce pomiędzy bananami umieszczamy 3 gałki lodów. Pokrojone truskawki układamy na lodach. Polewamy sosem czekoladowym. Każdą gałkę polewamy bitą śmietanę. Dekorujemy wiśniami i listkami mięty. Serwujemy od razu.

Banana split z lodami beza pavlova
Banana split z lodami beza pavlova
Źródło: Ola Skowron/East News

Ciasto lodowe z biszkoptem i lodami cherry brownie - przepis

Składniki:

  • 2 galaretki (jagodowa i truskawkowa)
  • lody beza pavlova
  • garść truskawek
  • garść borówek amerykańskich

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • sok z cytryny z wodą

Ubijamy pianę z białek. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Następnie olej. Na końcu powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do blaszki o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temp. 180. Po wystygnięciu polewamy wodą z sokiem z cytryny. Galaretki przygotowujemy według instrukcji i wylewamy do płaskiego naczynia.

Jak tylko galaretka stężeje na biszkopcie układamy lody. Na wierzchu układamy pokrojoną galaretką na przemian z owocami. Całość odkładamy do zamrażarki.

Tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova - przepis

Składniki:

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 200 g lodów beza pavlova
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • kawa rozpuszczalna
  • kakao w pudrze do posypania
  • garść malin do dekoracji

Masa:

  • 100 g brązowego cukru
  • 1 woreczek cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g mascarpone

Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy następnie powoli mascarpone i dalej mieszamy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy.

Biszkopty moczymy w rozpuszczalnej kawie z wodą. W pucharku układamy biszkopty, masę mascarpone lody i borówki. Układamy kilka warstw. Wierzch posypujemy czekoladą w pudrze. Układamy maliny i borówki. Od razu serwujemy lub wkładamy do zamrażarki.

Tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova
Tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości