Materiał promocyjny

Lodowe desery na upalne dni. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Letnie desery pełne słońca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak pogodzić ochotę na ciasta, desery z wysokimi temperaturami w upalne lato? Na te pytania w kuchni Dzień Dobry TVN kulinarnie odpowiedział Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić pyszne banana split z lodami beza pavlova, ciasto lodowe z biszkoptem i lodami cherry brownie, tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova? Sprawdź przepisy.

Banana split z lodami beza pavlova - przepis

Składniki:

  • 4 średnie banany
    • 12 gałek lodów beza pavlova
      • 8 łyżki pokrojonych świeżych truskawek
        • 150 ml słodkiej śmietany 36 %
          • kilka listów mięty
            • 12 wiśni maraschino z łodygami

              Sos czekoladowy:

              • 100 g mlecznej czekolady
                • 8 łyżek mleka
                  • 1 łyżeczka masła

                    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko. Śmietanę ubijamy. Banany obieramy i kroimy wzdłuż. W misce pomiędzy bananami umieszczamy 3 gałki lodów. Pokrojone truskawki układamy na lodach. Polewamy sosem czekoladowym. Każdą gałkę polewamy bitą śmietanę. Dekorujemy wiśniami i listkami mięty. Serwujemy od razu.

                    Banana split z lodami beza pavlova
                    Banana split z lodami beza pavlova
                    Źródło: Ola Skowron/East News

                    Ciasto lodowe z biszkoptem i lodami cherry brownie - przepis

                    Składniki:

                    • 2 galaretki (jagodowa i truskawkowa)
                      • lody beza pavlova
                        • garść truskawek
                          • garść borówek amerykańskich

                            Biszkopt:

                            • 6 jajek
                              • 1 szklanka cukru
                                • 1 szklanka mąki
                                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                    • 1 łyżka oleju
                                      • sok z cytryny z wodą

                                        Ubijamy pianę z białek. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Następnie olej. Na końcu powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

                                        Ciasto przelewamy do blaszki o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temp. 180. Po wystygnięciu polewamy wodą z sokiem z cytryny. Galaretki przygotowujemy według instrukcji i wylewamy do płaskiego naczynia.

                                        Jak tylko galaretka stężeje na biszkopcie układamy lody. Na wierzchu układamy pokrojoną galaretką na przemian z owocami. Całość odkładamy do zamrażarki.

                                        Tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova - przepis

                                        Składniki:

                                        • 350 g borówek amerykańskich
                                          • 200 g lodów beza pavlova
                                            • 12 podłużnych biszkoptów
                                              • kawa rozpuszczalna
                                                • kakao w pudrze do posypania
                                                  • garść malin do dekoracji

                                                    Masa:

                                                    • 100 g brązowego cukru
                                                      • 1 woreczek cukru waniliowego
                                                        • 3 jajka
                                                          • 250 g mascarpone

                                                            Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy następnie powoli mascarpone i dalej mieszamy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy.

                                                            Biszkopty moczymy w rozpuszczalnej kawie z wodą. W pucharku układamy biszkopty, masę mascarpone lody i borówki. Układamy kilka warstw. Wierzch posypujemy czekoladą w pudrze. Układamy maliny i borówki. Od razu serwujemy lub wkładamy do zamrażarki.

                                                            Tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova
                                                            Tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Zobacz także:

                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN Online

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana