Materiał promocyjny

Szybkie dania na Wielkanoc. Oszczędź czas i zachwyć rodzinę zdrowymi pysznościami dzięki gotowaniu pod ciśnieniem

Szybkie dania na Wielkanoc. Oszczędź czas i zachwyć rodzinę zdrowymi pysznościami dzięki gotowaniu pod ciśnieniem
Smaki świąt w ekspresowym tempie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wielkanocne potrawy często wymagają długiego gotowania, ale dzięki Cook4me przygotujesz je znacznie szybciej, oszczędzając czas i energię. Gotowanie pod ciśnieniem pozwala zachować naturalny smak i cenne składniki odżywcze. Wystarczy dodać ulubione składniki i cieszyć się pysznym, domowym posiłkiem na święta. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka dań na Wielkanoc zaprezentowała dr Hanna Stolińska.

Hanna Stolińska - doktor nauk o zdrowiu i dietetyk kliniczny - przyrządziła w naszej kuchni pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z batatem, kurkumą i imbirem, mini kuleczki wielkanocne na parze, z warzywami i sosem chrzanowym, a także ciasto orkiszowe z morwą i orzechami. Przepisy poniżej.

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z batatem, kurkumą i imbirem

Składniki:

  • 200 g soczewicy czerwonej,
  • woreczek kaszy jaglanej (100 g),
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • batat.
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • garść orzeszków pini lub pestek dyni podprażonych na patelni.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj do miękkości, razem z kaszą jaglaną w podwójnej ilości wody w misie Cook4me, pod wysokim ciśnieniem, przez 8 minut. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Batat obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Olej rozgrzej w misie Cook4me, dodaj cebulę, czosnek i batat. Dodaj przyprawy, smaż przez około 5 minut. Soczewicę, kaszę jaglaną i podsmażone warzywa dokładnie wymieszaj z orzeszkami lub pestkami dyni. Po krótkim przestygnięciu do masy dodaj jajka, dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach przy zastosowaniu nakładki do pieczenia Cook4me. 

Mini kuleczki wielkanocne na parze, z warzywami i sosem chrzanowym 

Mini kuleczki wielkanocne na parze, z warzywami i sosem chrzanowym 
Mini kuleczki wielkanocne na parze, z warzywami i sosem chrzanowym 
Mini kuleczki wielkanocne na parze, z warzywami i sosem chrzanowym 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 100 g ugotowanej ciecierzycy (lub czerwonej soczewicy),
  • 50 g sera feta (lub twarogu),
  • 1/4 cebuli,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • marchewka,
  • mały ziemniak,
  • 1/4 brokuła,
  • 1/2 małej cukinii.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka chrzanu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij w misie Cook4Me. W misce rozgnieć ciecierzycę, dodaj fetę, cebulę, koperek, musztardę, sól i pieprz. Dosyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj – masa powinna być zwarta. Uformuj 4 małe kulki i lekko je spłaszcz. Potem ułóż paszteciki na sitku do gotowania na parze, razem z warzywami i gotuj przez 6 minut. Polej sosem przygotowanym z wymienionych składników. Wystarczy je ze sobą wymieszać. 

Ciasto orkiszowe z morwą i orzechami 

Ciasto orkiszowe z morwą i orzechami 
Ciasto orkiszowe z morwą i orzechami 
Ciasto orkiszowe z morwą i orzechami 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1/2 szklanki morwy suszonej,
  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki ksylitolu lub stewii,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
  • gorzka czekolada 60% kakao, do polania ciasta.

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, słodzik, pokrojone orzechy i pokrojoną morwę. Wlej szklankę mleka i wymieszaj ciasto, a następnie wyrób je ręcznie, oceniając, czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodaj oliwę i ponownie wyrób ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nieklejące się do rąk. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Włóż ciasto do misy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto z nałożoną pokrywą do pieczenia na programie ciasto-4 przez 20 minut.  

Tefal Cook4Me Touch Pro - najinteligentniejszy i najszybszy multicooker

Cook4me Touch Pro to nowoczesny multicooker, który sprawia, że zdrowe i smaczne gotowanie staje się szybkie i intuicyjne. Dzięki wbudowanej wadze możesz precyzyjnie odmierzać składniki bez konieczności używania dodatkowych miarek, a dotykowy ekran z interaktywnymi wskazówkami - w formie zdjęć i filmów -przeprowadzi Cię przez cały proces gotowania. Urządzenie łączy się z Wi-Fi, zapewniając dostęp do tysięcy przepisów, a aplikacja Tefal oferuje codzienną dawkę kulinarnych inspiracji. Od smażenia po gotowanie pod ciśnieniem - wszystko w jednym miejscu, szybko i bez wysiłku. Szczegóły na stronie tefal.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości