Wielkanocne potrawy często wymagają długiego gotowania, ale dzięki Cook4me przygotujesz je znacznie szybciej, oszczędzając czas i energię. Gotowanie pod ciśnieniem pozwala zachować naturalny smak i cenne składniki odżywcze. Wystarczy dodać ulubione składniki i cieszyć się pysznym, domowym posiłkiem na święta. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka dań na Wielkanoc zaprezentowała dr Hanna Stolińska.
Hanna Stolińska - doktor nauk o zdrowiu i dietetyk kliniczny - przyrządziła w naszej kuchni pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z batatem, kurkumą i imbirem, mini kuleczki wielkanocne na parze, z warzywami i sosem chrzanowym, a także ciasto orkiszowe z morwą i orzechami. Przepisy poniżej.
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z batatem, kurkumą i imbirem
Składniki:
- 200 g soczewicy czerwonej,
- woreczek kaszy jaglanej (100 g),
- cebula,
- łyżka oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- batat.
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- pieprz cayenne,
- sól,
- garść orzeszków pini lub pestek dyni podprażonych na patelni.
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj do miękkości, razem z kaszą jaglaną w podwójnej ilości wody w misie Cook4me, pod wysokim ciśnieniem, przez 8 minut. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Batat obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Olej rozgrzej w misie Cook4me, dodaj cebulę, czosnek i batat. Dodaj przyprawy, smaż przez około 5 minut. Soczewicę, kaszę jaglaną i podsmażone warzywa dokładnie wymieszaj z orzeszkami lub pestkami dyni. Po krótkim przestygnięciu do masy dodaj jajka, dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach przy zastosowaniu nakładki do pieczenia Cook4me.
Mini kuleczki wielkanocne na parze, z warzywami i sosem chrzanowym
Składniki:
- 100 g ugotowanej ciecierzycy (lub czerwonej soczewicy),
- 50 g sera feta (lub twarogu),
- 1/4 cebuli,
- łyżka posiekanego koperku,
- łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- marchewka,
- mały ziemniak,
- 1/4 brokuła,
- 1/2 małej cukinii.
Składniki na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka chrzanu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij w misie Cook4Me. W misce rozgnieć ciecierzycę, dodaj fetę, cebulę, koperek, musztardę, sól i pieprz. Dosyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj – masa powinna być zwarta. Uformuj 4 małe kulki i lekko je spłaszcz. Potem ułóż paszteciki na sitku do gotowania na parze, razem z warzywami i gotuj przez 6 minut. Polej sosem przygotowanym z wymienionych składników. Wystarczy je ze sobą wymieszać.
Ciasto orkiszowe z morwą i orzechami
Składniki:
- 1/2 szklanki morwy suszonej,
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850,
- łyżeczka suchych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki ksylitolu lub stewii,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
- gorzka czekolada 60% kakao, do polania ciasta.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, słodzik, pokrojone orzechy i pokrojoną morwę. Wlej szklankę mleka i wymieszaj ciasto, a następnie wyrób je ręcznie, oceniając, czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodaj oliwę i ponownie wyrób ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nieklejące się do rąk. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Włóż ciasto do misy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto z nałożoną pokrywą do pieczenia na programie ciasto-4 przez 20 minut.
Tefal Cook4Me Touch Pro - najinteligentniejszy i najszybszy multicooker
Cook4me Touch Pro to nowoczesny multicooker, który sprawia, że zdrowe i smaczne gotowanie staje się szybkie i intuicyjne. Dzięki wbudowanej wadze możesz precyzyjnie odmierzać składniki bez konieczności używania dodatkowych miarek, a dotykowy ekran z interaktywnymi wskazówkami - w formie zdjęć i filmów -przeprowadzi Cię przez cały proces gotowania. Urządzenie łączy się z Wi-Fi, zapewniając dostęp do tysięcy przepisów, a aplikacja Tefal oferuje codzienną dawkę kulinarnych inspiracji. Od smażenia po gotowanie pod ciśnieniem - wszystko w jednym miejscu, szybko i bez wysiłku. Szczegóły na stronie tefal.pl.
Zobacz także:
- Dorota Wellman i Szymon Czerwiński zdradzili przepisy na wielkanocne przysmaki z dzieciństwa
- Jaki mazurek przygotować na Wielkanoc? Sprawdź nasze pomysły i przepisy naszych kucharzy
- Co podać na śniadaniu wielkanocnym? Tych dań nie powinno zabraknąć
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News