Miód sprzed 5 tys. lat jest dobry do spożycia. Co jeszcze można jeść "po terminie"?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Produkt „po terminie”? Nie wyrzucaj – wykorzystaj!
Produkt „po terminie”? Nie wyrzucaj – wykorzystaj!
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Zaplanowanie dużych, przedświątecznych zakupów w taki sposób, aby mieć pewność, że żaden produkt się nie zmarnuje, to nie lada wyzwanie logistyczne. Na szczęście istnieją metody na odciążenie naszego sumienia, portfela i planety. O tym, jak wykorzystać to, co już "po terminie", w Dzień Dobry TVN opowiedziała dziennikarka i propagatorka idei zero waste Sylwia Majcher.

Termin przydatności do spożycia

Zacznijmy od od podstaw. Opisane na opakowaniach okresy przydatności produktów spożywczych podzielić można na trzy kategorie:

  • Należy spożyć do - to termin przydatności do spożycia. Po jego upływie produkt spożywczy może nie nadawać się do wykorzystania. Takie określenie znajdziesz najczęściej na najmniej trwałych produktach typu: mięso, wędliny, nabiał.
    • Najlepiej spożyć przed końcem - to data minimalnej trwałości, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje swoje właściwości. Nie oznacza, to, że po tym terminie produkt nie będzie nadawał się do zjedzenia.
      • Brak terminu ważności - producenci nie mają wymogu oznaczania datą minimalnej trwałości produktów takich jak: świeże owoce i warzywa, sól kuchenna, cukier w stanie stałym, ocet, wyroby piekarnicze i cukiernicze, napoje o zawartości alkoholu wynoszącej 10% objętościowo i więcej.

        - 3/4 Polaków nie potrafi rozróżnić tych oznaczeń na etykiecie. Również Europejczycy mają z tym problem - powiedziała Sylwia Majcher. Brak wiedzy sprawia, że wyrzucamy masę zdatnych do spożycia produktów. Z tego powodu Komisja Europejska planuje w jednej z najnowszych strategii wdrożenie na opakowaniach określenia "Często dobre dłużej".

        Które produkty można jeść po terminie?

        Ignorować datę ważności można w przypadku kawy, herbaty, słodyczy oraz przypraw. Sól i cukier nie psują się, a nawet wydłużają przydatność innych produktów, których są składnikami. Miód to z kolei jedyny produkt, który nigdy się nie psuje – ma nieograniczoną przydatność do spożycia. W Gruzji znaleziono miód sprzed 5000 lat i wciąż był dobry.

        Po terminie możemy jeść również następujące produkty (o ile były dobrze przechowywane!).

        • kasze,
          • ryże,
            • makarony,
              • mąkę,
                • cukier,
                  • strączki,
                    • płatki owsiane, jaglane, kukurydziane,
                      • suszone owoce,
                        • przyprawy,
                          • kakao,
                            • proszek do pieczenia, sodę,
                              • orzechy,
                                • czekoladę.

                                  - Dobrze przechowywany produkt, z dala od wilgoci, światła słonecznego, nie ma prawa się popsuć - podkreśliła ekspertka.

                                  Sylwia Majcher na przykładzie przyniesionej do studia soczewicy opisała również, jak sprawdzić, czy dany produkt sypki nadaje się do spożycia. Gdyby w przezroczystym słoiku widziała mole lub po otworzeniu go poczuła nieprzyjemny zapach - wyrzuciłaby nasiona.

                                  Do czego jeszcze możemy wykorzystać produkty po terminie? Sprawdźcie w materiale wideo.

                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Michalina Kobla

                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana