Materiał promocyjny

Placki z patelni na trzy sposoby

Dziś na życzenie pewnej pani, która niestety ma piekarnik do bani, mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z patelni: hiszpańską tortillę ziemniaczaną, włoską frittatę z warzywami i polskie placki ziemniaczane z szynką. Zróbcie placki według przepisów Andrzeja Polana!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East news

Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Składniki:

6 ziemniaków

olej do smażenia

2 cukinie

6 jajek

1 ząbek czosnku

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i smażymy na tłuszczu. Odcedzamy z jego nadmiaru. Cukinię kroimy w paski i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia ziemniaków. Łączymy z ziemniakami, "rozkłóconymi" jajkami, przyprawą do potraw i posiekanym czosnkiem. Masę wylewamy na patelnię, smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą i ponownie smażymy.

Włoska frittata z warzywami

Składniki:

200g makaronu penne

6 jajek

100 g jogurtu naturalnego

1 cukinia

1 cebula

3 pomidory

ser żółty

bazylia

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie klasycznie al dente. Cebulę, cukinię, przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory pokrojone, bazylię, przyprawę do potraw. Makaron łączymy z warzywami, "rozkłóconymi" jajkami z serem tartym i jogurtem, wszystko wylewamy na patelnię, smażymy podobnie jak tortillę - z każdej strony na złoty kolor.

Polskie placki ziemniaczane z szynką

Składniki:

6 ziemniaków

300 g szynki wędzonej

2 jajka

1 cebula

1 papryka czerwona

majeranek

przyprawa do potraw

olej do smażenia

300 ml gęstej śmietany 18%

ser żółty

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę siekamy drobno. Paprykę kroimy w cienkie paski, podobnie szynkę. Ziemniaki starte łączymy z papryką, cebulą, szynką, jajkami, majerankiem i przyprawą do potraw. Smażymy placki na oleju słonecznikowym. Podajemy z serem i śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości