Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East news
Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Składniki:
6 ziemniaków
olej do smażenia
2 cukinie
6 jajek
1 ząbek czosnku
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i smażymy na tłuszczu. Odcedzamy z jego nadmiaru. Cukinię kroimy w paski i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia ziemniaków. Łączymy z ziemniakami, "rozkłóconymi" jajkami, przyprawą do potraw i posiekanym czosnkiem. Masę wylewamy na patelnię, smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą i ponownie smażymy.
Włoska frittata z warzywami
Składniki:
200g makaronu penne
6 jajek
100 g jogurtu naturalnego
1 cukinia
1 cebula
3 pomidory
ser żółty
bazylia
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie klasycznie al dente. Cebulę, cukinię, przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory pokrojone, bazylię, przyprawę do potraw. Makaron łączymy z warzywami, "rozkłóconymi" jajkami z serem tartym i jogurtem, wszystko wylewamy na patelnię, smażymy podobnie jak tortillę - z każdej strony na złoty kolor.
Polskie placki ziemniaczane z szynką
Składniki:
6 ziemniaków
300 g szynki wędzonej
2 jajka
1 cebula
1 papryka czerwona
majeranek
przyprawa do potraw
olej do smażenia
300 ml gęstej śmietany 18%
ser żółty
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę siekamy drobno. Paprykę kroimy w cienkie paski, podobnie szynkę. Ziemniaki starte łączymy z papryką, cebulą, szynką, jajkami, majerankiem i przyprawą do potraw. Smażymy placki na oleju słonecznikowym. Podajemy z serem i śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN