Wielu z nas chętnie sięga po paluszki rybne. Nie tylko są idealne na szybki obiad, to jeszcze wydają się być zdrowe. Tymczasem skład niektórych z nich jest alarmujący. Co mogą zawierać? O tym w Dzień Dobry TVN powiedziała ekspertka ds. żywienia Angelina Ziembińska.
Paluszki rybne - czy warto je jeść?
Polacy chętnie jedzą ryby, w tym także te w postaci paluszków. Niestety skład tych ostatnich może zaskakiwać, ponieważ okazuje się, że w niektórych z nich jest bardzo mało ryby.
- Może być 38 proc. ryby, może być 50 proc. Ja znalazłam takie, gdzie jest 68 proc. I to jest okej, tylko że też musimy zwrócić uwagę na jakość tego produktu w środku. Jeśli jest napisane farsz rybny, to tam może być skóra, mogą być ości, wszystko zmielone, uformowane w taki kotlecik - powiedziała Angelina Ziembińska.
Dodała także, że ryby, z których są robione paluszki najczęściej należą do tych najtańszych i zwierają niewielkie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: DHA i EPA. Rybami tymi są: mintaj, morszczuk, tilapia i panga.
- Dodatkowo paluszki są opanierowane w jakiejś panierze, która zawiera bardzo dużo mąki pszennej, bardzo dużo spulchniaczy, dodatków. Może być tam glutaminian sodu, no generalnie, co producent sobie zażyczy. Wcześniej jest to smażone i mrożone. (...) Z takiego paluszka może stworzyć się prawdziwa bomba kaloryczna - dodała ekspertka ds. żywienia.
Alternatywa dla paluszków rybnych
Jeżeli lubimy paluszki rybne, to możemy przygotować w domu ich zdrowszą alternatywę.
- Panierkę możemy zrobić z ciecierzycy, w której jest duża dawka białka. Doprawić możemy mielonym czosnkiem. Można usmażyć czy upiec i będzie smacznie. Najlepiej smażyć na oliwie - wyjaśniła Angelina Ziembińska.
- Ja panieruję rybę w sezamie i maku. Lubię tłuste ryby i takie też polecam - dodała.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Devolay’e i roladki, czyli mięsne zawijańce. Przepisy Andrzeja Polana
- Roladki z piersi kurczaka lub indyka z kozim serem, burakiem i jarmużem z przepisu Jaśka Kuronia
- "Rozkoszny" z "MasterChef. Nastolatki". Tego o nim nie wiecie...
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News