U Justyny Steczkowskiej w święta gotują tylko mężczyźni. Poznaj przepis prosto z domu gwiazdy

Święta w rodzinie Justyny Steczkowskiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rodzinne święta u Steczkowskich (napisy)
Rodzinne święta u Steczkowskich (napisy)
Rodzinne święta u Steczkowskich
Rodzinne święta u Steczkowskich
W domu Justyny Steczkowskiej święta Bożego Narodzenia przygotowują mężczyźni. Leon i Stasiek Myszkowski to synowie wokalistki, którzy w Dzień Dobry TVN ujawnili swoje niezawodne przepisy na kulinarnie udaną Wigilię. Jak przyrządzić karpia braci Myszkowskich?

Rodzinne święta u Justyny Steczkowskiej

Ojciec i wujek to największa inspiracja dla synów Justyny Steczkowskiej - Stanisława i Leona Myszkowskich. Duet przygotowania do świąt Bożego Narodzenia uwielbia spędzać w kuchni, gdzie co roku spędza długie godziny na szykowaniu wyśmienitych potraw. Bracia zapytani o to, czy ich słynna mama pomaga im, szczerze przyznali, że gotowanie nie jest jej ulubionym zajęciem. 

- Potrafi gotować, ale nie praktykuje. Nie chce przyćmić naszych talentów, daje nam się rozwijać - żartował Stanisław Myszkowski.

Bracia zapytani o inne świąteczne zwyczaje wspomnieli o najważniejszym punkcie przygotowań Wigilii, jaką jest świąteczne drzewko. Jak się okazuje - w strojenie go zaangażowana jest cała rodzina. 

- Główną częścią świąt u nas jest przygotowanie choinki. Głównym człowiekiem nadzorującym jest ojciec, to jest polska myśl techniczna - magister inżynier. To jest cała operacja logistyczna, bo choinka ma z reguły 5,5 metra. Choinki nie stawiamy, a podwieszamy pod sufitem - tłumaczył Leon Myszkowski. 

Karp w goździkach braci Myszkowskich - przepis

Składniki:

  • jeden świeży karp,
  • kilkanaście goździków,
  • pieprz, sól, olej do smażenia, ziele angielskie,
  • śmietanka 18%,

Przygotowanie:

Filet z karpia należy posmarować olejem i przyprawić według uznania, wcześniej umytą cytrynę zetrzeć na tarce i posypać nią rybę. Goździki wraz z zielem angielskim przyprażyć na patelni, dodać odrobinę cytryny, utrzeć na drobno, po czym dodać śmietany i zredukować sos na patelni. Podsmażyć karpia skórą do dołu, a gdy się zarumieni wstawić na chwilę do piekarnika, a następnie zalać korzenno-śmietanowym sosem. Na koniec przełożyć danie na talerz i podać bliskim.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości