Rodzinne święta u Justyny Steczkowskiej
Ojciec i wujek to największa inspiracja dla synów Justyny Steczkowskiej - Stanisława i Leona Myszkowskich. Duet przygotowania do świąt Bożego Narodzenia uwielbia spędzać w kuchni, gdzie co roku spędza długie godziny na szykowaniu wyśmienitych potraw. Bracia zapytani o to, czy ich słynna mama pomaga im, szczerze przyznali, że gotowanie nie jest jej ulubionym zajęciem.
- Potrafi gotować, ale nie praktykuje. Nie chce przyćmić naszych talentów, daje nam się rozwijać - żartował Stanisław Myszkowski.
Bracia zapytani o inne świąteczne zwyczaje wspomnieli o najważniejszym punkcie przygotowań Wigilii, jaką jest świąteczne drzewko. Jak się okazuje - w strojenie go zaangażowana jest cała rodzina.
- Główną częścią świąt u nas jest przygotowanie choinki. Głównym człowiekiem nadzorującym jest ojciec, to jest polska myśl techniczna - magister inżynier. To jest cała operacja logistyczna, bo choinka ma z reguły 5,5 metra. Choinki nie stawiamy, a podwieszamy pod sufitem - tłumaczył Leon Myszkowski.
Karp w goździkach braci Myszkowskich - przepis
Składniki:
- jeden świeży karp,
- kilkanaście goździków,
- pieprz, sól, olej do smażenia, ziele angielskie,
- śmietanka 18%,
Przygotowanie:
Filet z karpia należy posmarować olejem i przyprawić według uznania, wcześniej umytą cytrynę zetrzeć na tarce i posypać nią rybę. Goździki wraz z zielem angielskim przyprażyć na patelni, dodać odrobinę cytryny, utrzeć na drobno, po czym dodać śmietany i zredukować sos na patelni. Podsmażyć karpia skórą do dołu, a gdy się zarumieni wstawić na chwilę do piekarnika, a następnie zalać korzenno-śmietanowym sosem. Na koniec przełożyć danie na talerz i podać bliskim.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jest zakazana we Włoszech czy w Japonii. W Polsce często trafia na talerze
- Niebezpieczna ryba u wybrzeży popularnego kurortu. Jej trucizna jest 1200 razy silniejsza od cyjanku
- Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA