- Właściwości octu balsamicznego – zastosowanie dla zdrowia
- Czym zastąpić ocet balsamiczny?
- Przepisy z octem balsamicznym – do czego go wykorzystać?
Więcej:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
W skład octu balsamicznego wchodzi zagęszczony moszcz z winogron, fermentowany w beczkach wykonanych z określonego typu drewna, w tym wiśni, morwy, kasztanowca, dębu lub jałowca. Ten oryginalny produkowany pochodzi z odmiany winogron ‘trebbiano’. Do czego wykorzystać ocet balsamiczny i czym go zastąpić?
Właściwości octu balsamicznego – zastosowanie dla zdrowia
Ocet balsamiczny to nie tylko doskonały dodatek do dań. Od wieków stosuje się go bowiem w celach leczniczych, a część z jego właściwości znalazło już potwierdzenie w badaniach naukowych. Jednym z nich jest stosowanie octu balsamicznego na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi . Działanie to zawdzięcza zawartości cennych polifenoli, które nie tylko obniżają zawartość trójglicerydów, lecz także zapobiegają utlenianiu się LDL, tzw. „złego cholesterolu”, co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę. Związki te są również doskonałymi antyoksydantami, dzięki czemu chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem.
W occie balsamicznym stwierdzono także zawartość związków antybakteryjnych i antyseptycznych, dlatego bywa on stosowany pomocniczo w leczeniu problemów skórnych oraz przy infekcjach uszu.
Ocet balsamiczny wspomaga też odchudzanie. Ma bowiem zdolność przyspieszania spalania tłuszczów, a przy tym zwiększania wydzielania soków żołądkowych, usprawniania pracy jelit i zmniejszania wchłaniania toksyn do organizmu. Jest również cennym składnikiem diety diabetyków, ponieważ zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Brak natomiast szczegółowych badań, co do stosowania octu balsamicznego w ciąży , dlatego kobieta ciężarna powinna skonsultować jego spożywanie z lekarzem.
Zaleca się również stosowanie octu balsamicznego na włosy. Najlepiej wybrać ten gęsty, ponieważ zwykle oznacza to, że produkt jest dobrej jakości. Użyty jako płukanka po myciu doskonale zamyka łuski, dodając włosom blasku, a przy tym bardzo dobrze je nawilża, dzięki czemu stają się miękkie i sprężyste.
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
W przepisach zakładających użycie octu balsamicznego zastąpić go można przede wszystkim czerwonym octem winnym . Warto jednak pamiętać, że pomimo pewnych podobieństw, pomiędzy octem winnym a balsamicznym występują różnice. Choć oba rodzaje powstają z winogron, ocet balsamiczny charakteryzuje się bardziej intensywnym aromatem, głębszym smakiem, większą gęstością oraz ciemniejszą barwą. Różnią się również kalorycznością. W 100 g octu winnego znajduje się ich ok. 22, natomiast 100 g octu balsamicznego zawiera ok. 88 kilokalorii .
Prawdziwego octu balsamicznego niestety nie uda się zrobić w domu. W domowych warunkach dość łatwo uda się przygotować np. ocet jabłkowy, jednak oba typy dość mocno się od siebie różnią.
Ocet balsamiczny to niezwykle pyszny i zdrowy dodatek do rozmaitych dań, przekąsek czy deserów. Jest na tyle wyjątkowy, że trudno znaleźć jego zamiennik, dlatego warto spróbować oryginalnego produktu i docenić jego walory.
Przepisy z octem balsamicznym – do czego go wykorzystać?
Zastosowanie octu balsamicznego w kuchni jest bardzo szerokie. Można wykorzystać go m.in. do sałatek, mięs, ryb, makaronów, warzyw, a nawet owoców.
Najbardziej znana sałatka z jego udziałem to tradycyjna włoska caprese:
Składniki (na 2 porcje):
· 2 kulki sera mozzarella,
· 3 średnie pomidory,
· garść świeżych listków bazylii,
· odrobina oliwy z oliwek,
· 2 łyżki octu balsamicznego,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój w grube plastry.
2. Kulki z mozzarelli odsącz i pokrój w plastry.
3. Układaj na talerzu najpierw plaster pomidora, potem mozzarelli, a na koniec listek bazylii, aż do wykorzystania wszystkich składników.
4. Polej sałatkę najpierw octem balsamicznym, potem oliwą, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
Taka sałatka to pyszna przekąska lub dodatek do innych dań.
Ocet balsamiczny można wykorzystać również do przygotowania kurczaka balsamico:
Składniki (na 4 porcje):
· 4 filety z kurczaka,
· łyżeczka suszonego rozmarynu,
· 5 łyżek octu balsamicznego,
· pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina,
· ząbek czosnku,
· łyżka oliwy z oliwek,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Umyte piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem.
2. Usmaż mięso razem z czosnkiem na łyżce oliwy do zarumienienia.
3. Na patelnię dodaj wino, rozmaryn i ocet balsamiczny.
4. Duś całość przez ok. 20 minut.
5. Zdejmij kurczaka z patelni i podgrzewaj sos aż do zredukowania.
6. Polej kawałki mięsa gotowym sosem.
Taką potrawę można podawać na rozmaite sposoby, m.in. z makaronem i lekką sałatką.
Na bazie octu balsamicznego można przygotować również prosty sos do potraw:
Składniki (na 4 porcje):
· 2 łyżki octu balsamicznego,
· 2 łyżki płynnego miodu,
· 6 łyżek oliwy z oliwek,
· pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Ocet, oliwę i miód wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj.
2. Dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj ponownie.
Taki sos to doskonały dodatek do dań na ciepło, sałatek lub owoców, np. melona, ananasa czy gruszki.
Więcej:
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
- Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
- Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN