Zupa porowa z orzechami
Składniki:
Oliwa z oliwek
3 duże pory
3 marchewki
200 g dzikiego ryżu
400 ml mleka kokosowego
1 mały kalafior
Skórka otarta z cytryny
Sok z cytryny
Sól i pieprz
Garść orzechów laskowych
Pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Pora pokroić na 2 cm kawałki i podsmażyć. Marchewki pokroić w plasterki i dodać do pora. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do garnka. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez kilka minut aż warzywa zmiękną. W tym czasie ugotować dziki ryż. Do warzyw dodać mleko kokosowe oraz skórkę otartą z cytryny. Gotować aż warzywa będą miękkie. Orzechy laskowe wyłożyć na blaszkę do pieczenia i podpiec w piekarniku aż skórka będzie z nich odchodzić, następnie wystudzić i potrzeć w rękach aby usunąć skórki. Do warzyw dodać ugotowany ryż. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem. Zbalansować smak sokiem a cytryny. Zupę podawać posypaną posiekanymi orzechami laskowymi oraz posiekanym koperkiem.
Gulasz z buraków z zapiekanym purée ziemniaczanym
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki nasion gorczycy
Szczypta nasion kminu
2 łyżki oleju
5 dużych buraków
15 brukselek
Kilka liści jarmużu
sól i pieprz
1 łyżka miodu
Pęczek natki pietruszki
Ocet winny do smaku
50 g prażonych pestek dyni
Purée:
2 kg mącznych ziemniaków
500 ml mleka
sól
Gałka muszkatołowa
100 g masła
50 g bułki tartej
50 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać gorczycę oraz kmin. Smażyć przez chwilę aż gorczyca zacznie „strzelać”. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka, podlać wodą i dusić przez około 10 minut. W tym czasie obrać brukselkę i przekroić na połowę. Dodać do buraków. Podlać znowu wodą i dalej dusić aż buraki oraz brukselka będą miękkie. Pod koniec dodać porwany na kawałki jarmuż, posiekaną natkę pietruszki oraz prażone pestki dyni. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżką miodu. Zbalansować smak octem.
W czasie gdy przygotowuje się gulasz ugotować ziemniaki w wodzie z mlekiem aż będą miękkie. Następnie odcedzić i zmiksować na gładkie purre, dodając odrobinę mleka, masło i przyprawy. Pure musi mieć lekko lejącą konsystencję. Purre przełożyć do płaskiego naczynia do zapiekania. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i posypać purre po wierzchu. Wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec przez 20 minut. Gulasz z buraków podawać z zapiekanym purre.
Zapiekanka z dyni piżmowej
Składniki:
300 g zielonej soczewicy
Sól i pieprz
1 cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwy
1 papryczka chilli
1 marchewka
Kawałek selera
2-3 łodygi selera naciowego
Łyżka przyprawy curry
1 puszka krojonych pomidorów
3 pęczki pietruszki
1 dynia piżmowa około 1 kg
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i chilli posiekać i poddusić na oliwie. Dodać startą na tarce marchewkę i seler oraz drobno pokrojony seler naciowy. Przyprawić solą i pieprzem oraz łyżką przyprawy curry, dusić przez kilka minut. W tym czasie obrać dynię i pokroić w cienkie plastry. Do warzyw dodać pomidory z puszki oraz ugotowaną soczewice. Dusić aż sos zgęstnieje. Plastrami dyni wyłożyć natłuszczone naczynie do zapiekania na grubość około 0,5 cm. Wyłożyć jedną trzecią sosu. Ponownie ułożyć plastry dyni i ponownie sos. Czynność tą jeszcze raz powtórzyć, na wierzchu ułożyć plasterki dyni. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN