Na świąteczne przejedzenie? Gulasz z buraków!

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Po świątecznym przejedzeniu nasz kucharz przygotował nieco lżejsze potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: zupa porowa z orzechami, gulasz z buraków i zapiekanka z dyni. macie ochotę?

Zupa porowa z orzechami

Składniki:

Oliwa z oliwek

3 duże pory

3 marchewki

200 g dzikiego ryżu

400 ml mleka kokosowego

1 mały kalafior

Skórka otarta z cytryny

Sok z cytryny

Sól i pieprz

Garść orzechów laskowych

Pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Pora pokroić na 2 cm kawałki i podsmażyć. Marchewki pokroić w plasterki i dodać do pora. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do garnka. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez kilka minut aż warzywa zmiękną. W tym czasie ugotować dziki ryż. Do warzyw dodać mleko kokosowe oraz skórkę otartą z cytryny. Gotować aż warzywa będą miękkie. Orzechy laskowe wyłożyć na blaszkę do pieczenia i podpiec w piekarniku aż skórka będzie z nich odchodzić, następnie wystudzić i potrzeć w rękach aby usunąć skórki. Do warzyw dodać ugotowany ryż. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem. Zbalansować smak sokiem a cytryny. Zupę podawać posypaną posiekanymi orzechami laskowymi oraz posiekanym koperkiem.

Gulasz z buraków z zapiekanym purée ziemniaczanym

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki nasion gorczycy

Szczypta nasion kminu

2 łyżki oleju

5 dużych buraków

15 brukselek

Kilka liści jarmużu

sól i pieprz

1 łyżka miodu

Pęczek natki pietruszki

Ocet winny do smaku

50 g prażonych pestek dyni

Purée:

2 kg mącznych ziemniaków

500 ml mleka

sól

Gałka muszkatołowa

100 g masła

50 g bułki tartej

50 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać gorczycę oraz kmin. Smażyć przez chwilę aż gorczyca zacznie „strzelać”. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka, podlać wodą i dusić przez około 10 minut. W tym czasie obrać brukselkę i przekroić na połowę. Dodać do buraków. Podlać znowu wodą i dalej dusić aż buraki oraz brukselka będą miękkie. Pod koniec dodać porwany na kawałki jarmuż, posiekaną natkę pietruszki oraz prażone pestki dyni. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżką miodu. Zbalansować smak octem.

W czasie gdy przygotowuje się gulasz ugotować ziemniaki w wodzie z mlekiem aż będą miękkie. Następnie odcedzić i zmiksować na gładkie purre, dodając odrobinę mleka, masło i przyprawy. Pure musi mieć lekko lejącą konsystencję. Purre przełożyć do płaskiego naczynia do zapiekania. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i posypać purre po wierzchu. Wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec przez 20 minut. Gulasz z buraków podawać z zapiekanym purre.

Zapiekanka z dyni piżmowej

Składniki:

300 g zielonej soczewicy

Sól i pieprz

1 cebula

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwy

1 papryczka chilli

1 marchewka

Kawałek selera

2-3 łodygi selera naciowego

Łyżka przyprawy curry

1 puszka krojonych pomidorów

3 pęczki pietruszki

1 dynia piżmowa około 1 kg

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i chilli posiekać i poddusić na oliwie. Dodać startą na tarce marchewkę i seler oraz drobno pokrojony seler naciowy. Przyprawić solą i pieprzem oraz łyżką przyprawy curry, dusić przez kilka minut. W tym czasie obrać dynię i pokroić w cienkie plastry. Do warzyw dodać pomidory z puszki oraz ugotowaną soczewice. Dusić aż sos zgęstnieje. Plastrami dyni wyłożyć natłuszczone naczynie do zapiekania na grubość około 0,5 cm. Wyłożyć jedną trzecią sosu. Ponownie ułożyć plastry dyni i ponownie sos. Czynność tą jeszcze raz powtórzyć, na wierzchu ułożyć plasterki dyni. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!