Jak sprawdzić, czy foliowane mięso jest świeże?
Wiele supermarketów oferuje mięso owinięte w folię spożywczą. Produkt ten ma zarówno swoich zwolenników, jak i krytyków. Z jednej strony jest wygodny, łatwo dostępny, a z drugiej - niektórzy uważają, że jakość i świeżość pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego nim zdecydujesz się na zakup, zwróć uwagę na kilka rzeczy.
Przede wszystkim należy sprawdzić datę ważności na opakowaniu oraz kolor mięsa. Powinno być ono jasnoróżowe. Trzeba zerknąć na konsystencję. Ma być zwarte i sprężyste. Sygnałami alarmowymi są lepka powierzchnia i zapach. Zepsute mięso będzie się kleiło.
Jednak gdy przez szczelną warstwę folii nie możemy ani powąchać, ani dokładnie obejrzeć produktu, warto wykonać prosty "test palca" na świeżość.
"Test palca" na świeżość mięsa. Na czym polega?
Należy wziąć w dłoń tackę z ofoliowanym mięsem i jednym palcem delikatnie nacisnąć powierzchnię produktu. Pod wpływem nacisku świeżo mięso powinno się odkształcić i po kilku sekundach wrócić do pierwotnego kształtu. Jeśli wgłębienie długo się utrzymuje, to znaczy, że produkt utracił zbyt dużo wody i lepiej wybrać inny kawałek. Przeprowadzając test, zachowuj wysoki poziom higieny. Użyj np. jednorazowych rękawiczek.
Światowy Dzień Jakości
To święto obchodzone 10 listopada i zainicjowane w 1989 roku przez trzy główne międzynarodowe organizacje do spraw jakości: Amerykańskie Stowarzyszenie do spraw Jakości, Europejską Organizację Jakości oraz Unię Japońskich Naukowców i Inżynierów. Celem projektu jest podkreślenie znaczenia jakości i jej nieustającej kontroli.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości?
- Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy – rozgrzewający przepis na jesień
- Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy
Źródło: smaker.pl
Źródło zdjęcia głównego: Kilito Chan/Getty Images