Materiał promocyjny

Na zdrowe śniadanie: omlet z bakaliami

W ramach akcji 5 porcji zdrowia mistrz kuchni Andrzej Polan, aktorka Katarzyna Glinka i blogerka kulinarna Ilona Kozioł przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje zdrowych śniadań, w których znalazły się warzywa, owoce i soki. Oto co pojawiło się na naszym stole: lniano-otrębowy omlet z bakaliami, chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni oraz chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem. Smacznego!

Lniano-otrębowy omlet z bakaliami

Składniki:

3 jajka

1 łyżka siemienia lnianego mielonego

1/2 łyżki otrębów żytnich (mogą być też pszenne)

1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu, syropu z agawy lub cukru pudru (według uznania)

1/3 łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałowych, słonecznika)

1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego

3/4 szklanki owoców (np. maliny, borówki, brzoskwinie)

Chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni

Składniki:

10 jajek

150 g jogurtu

2 łyżki masła miękkiego

musztarda rosyjska do smaku

6 kromek pieczywa rustykalnego

masło klarowane do smażenia

1 papryka czerwona

1 cukinia

300 g dyni obranej

2 szalotki

sól

pieprz czarny świeżo mielony

curry

papryka mielona ostra

koperek

szczypiorek

cząber

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, mielimy lub drobno siekamy, dodajemy pokrojony koperek, szczypiorek, następnie wcieramy masło, majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry i ostrą papryką. Pasta musi mieć wyrazisty, zdecydowanie ostry smak.

Na maśle klarowanym obsmażamy na złoty kolor kromki pieczywa rustykalnego. Paprykę, cukinię i dynię kroimy w grubszą kostkę (paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a z cukinii wycinamy miękki miąższ z pestkami). Na patelni podsmażamy szalotkę na złoty kolor, następnie wrzucamy dynię, później paprykę i na końcu cukinię. Warzywa przesmażamy, tak aby były chrupiące, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym cząbrem.

Na chrupiącą grzankę nakładamy pastę jajeczną i całość podajemy na smażonych warzywach z cząbrem.

Chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem

Składniki:

2 piersi kurczaka

1 seler naciowy

1/4 dyni

3 gruszki

100 g orzechów laskowych

70 g kaszy jęczmiennej grubej

1 łyżka musztardy rosyjskiej

100 g miodu

sok z cytryny

olej rzepakowy do smażenia

natka pietruszki

koperek

oregano świeże

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, listkami świeżego oregano, chwilę marynujemy, obsmażamy na złoty kolor z dwóch stron na patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do miękkości, a następnie studzimy.

Seler naciowy pozbawiamy włókien i kroimy, dynię kroimy w drobną kostkę i podobnie gruszkę. Wszystko podsmażamy.

Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Warzywa, kaszę łączymy razem, dodajemy pokrojonego kurczaka i dodajemy sos z miodu i musztardy. Całość posypujemy natką, koperkiem, pokrojonymi, prażonymi orzechami laskowymi i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości