Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Hummus z fasoli z majerankiem
Składniki:
3 puszki fasoli
200 g pomidorów suszonych
2 jabłka
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 cytryna
ser bursztyn lub parmezan
olej rzepakowy
Świeży majeranek
kminek mielony, sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Fasolę wraz z pomidorami miksujemy bez zalewy na jednolitą masę. Do masy dodajemy usmażony na złoty kolor ząbek czosnku, oczywiście dokładnie rozgnieciony, pokrojony szczypiorek, niedużą ilość oleju rzepakowego oraz przesmażone jabłko. Dla nadania lepszego pomidorowego smaku oraz konsystencji do masy możemy dodać niedużą ilość zalewy z pomidorów suszonych. Jeszcze sok z cytryny, kminek mielony, czarny pieprz, sól. Wszystko razem dokładnie raz jeszcze miksujemy i przekładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki. Humus podajemy z grzankami, tortillą, bagietką z wiórkami sera dojrzewającego i listkami świeżego majeranku.
Ciasto pikantne z fetą i pomidorami
Składniki:
3 szklanki mąki
9 jaj
1,5 szklanki mleka
1 szklanka oleju
200 g ziarna dyni
kilka czarnych oliwek
200 g sera feta (twardy)
100 g suszonych pomidorów
bazylia świeża
sól, pieprz czarny
p1 łyżka proszku do pieczenia
1 sałata zielona
Przygotowanie:
Pomidory suszone odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Ziarno dyni prażymy na patelni suchej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz mieszamy razem. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy olej. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, następnie pomidory suszone, oliwki, ziarna dyni oraz posiekaną bazylię. Połowę masy wykładamy do formy, układamy ser feta i wkładamy pozostałą masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na około 1 godzinę. Ciasto podajemy z sałatą zieloną.
Sałatka z pieczonej dyni, buraków i pomidorów
Składniki:
500 g dyni
3 buraki
200 g pomidorów suszonych
2 cebule czerwone
110 g ziarna dyni
250 g sera bialego owczego
1 cytryna
2 łyżki
oregano suszone, imbir świeży
1 opakowanie kiełków groszku zielonego
olej
Przygotowanie:
Dynię kroimy w większą kostkę, Olej łączymy z imbirem, miodem, oregano oraz solą. W takiej miksturze obtaczamy kawałki dyni, układamy na blaszce wyłożonej folią. Buraki natomiast owijamy w folię każdy osobno. Warzywa wstawiamy do piekarnika, temp. 190 stopni, pieczemy około 40 minut. Pomidory suszone kroimy w drobne kawałki, zalewę zostawiamy. Cebulę czerwoną kroimy w plastry cienkie, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy aby zmiękła i nabrała lekkości. Upieczone warzywa studzimy, łączymy z prażonym ziarnem dyni, pomidorami, cebulą. Mieszamy, skrapiamy zalewą z pomidorów suszonych, posypujemy serem. Podajemy posypaną kiełkami groszku zielonego.
Łosoś wędzony na ciepło z sałatką z jabłek, selera i kopru
Składniki:
200 g łososia wędzonego na ciepło
korzeń selera
1 fenkuł
4 jabłka (Szara Reneta)
100 g orzechów włoskich
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Fenkuł kroimy w cienkie plastry, podobnie selera oraz jabłko. Skrapiamy sokiem z cytryny, cukrem, lekko posypujemy solą, odstawiamy. Po chwili odciskamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Sałatkę podajemy z kawałkami lekko podgrzanego łososia wędzonego i ciemnym pieczywem.
Piszcie do nas na adres: 5porcjizdrowia@tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN