Jeżeli macie pytania do eksperta, piszcie na adres: 5porcjizdrowia@tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Tosty z pieczywa żytniego z białym serem, jabłkiem z cynamonem
Składniki:
6 kromek żytniego pieczywa
250 g białego sera
4 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
cynamon
Przygotowanie:
Kromki pieczywa smarujemy masłem z dwóch stron i opiekamy w piekarniku na chrupiąco. Jabłka kroimy w plastry i przesmażamy na pozostałym maśle z cynamonem, pod koniec dodając miód. Kromki pieczywa przykrywamy smażonymi jabłkami i serem. Podajemy ze szklanką soku owocowego.
Kanapka z kukurydzą, indykiem i pomidorowym sosem
Składniki:
1 żytnia bagietka
1 kolba kukurydzy lub puszka
200 g pieczonego indyka
2 łyżki ketchupu
1 czerwona papryka
2 gotowane żółtka
4 śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na 10 kawałków, w każdym wydrążamy środek. Kukurydzę kolbę gotujemy ścinamy ziarna, łączymy z indykiem i pokrojoną papryką. Żółtka rozcieramy z ketchupem, dodajemy śmietanę, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Taką niby sałatkę umieszczamy w gniazdkach z bagietki.
Pasta z makreli z chrzanem, warzywa krojone, chrupiące grzanki domowe
Składniki:
1 makrela
1 łyżka chrzanu
100 ml śmietany 36 proc.
sok z cytryny
1 marchew
1 żółta papryka
4 łodygi selera naciowego
1 świeży ogórek
Przygotowanie:
Warzywa myjemy dokładnie i kroimy w słupki. Makrelę obieramy ze skóry, pozbywamy dokładnie z ości. Rybę miksujemy na jednolitą masę, dodajemy chrzan, śmietanę, sok z cytryny i odrobinę czarnego pieprzu. Pastę pakujemy do pudełeczka, do drugiego warzywa i 2 śniadanie gotowe.
Śniadanie niedzielne, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie.
Biszkopty w płatkach kukurydzianych
Składniki:
3 jajka
200 g cukru
300 g mąki
proszek do pieczenia
skórka z cytryny
50 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
1 op. płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy żółtka i ubijamy nadal. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i bakalie. Płatki wysypujemy na płaską tacę, delikatnie kruszymy i obtaczamy w nich małe porcje ciasta. Układamy na papierze do pieczenia i wypiekamy w temp. 170 stopni około 10 minut. Chrupiące ciasteczka podajemy ze szklanką soku.
Waniliowa kasza manna ze śliwkami
Składniki:
200 g kaszy manny
ok. 600 ml mleka
500 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru brązowego
50 g masła
laska wanilii
cynamon
anyż
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i wanilią. Do gotującego dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Masę wylewamy na płaską tacę, wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy do przestudzenia. Chłodną kroimy w grubą kostkę, obsmażamy na maśle. śliwki przesmażamy z cukrem trzcinowym, dodajemy gwiazdkę anyżu. Kiedy śliwki są już miękkie, wyjmujemy anyż, masę miksujemy, pozostawiając kilka śliwek do dekoracji. Na puree ze śliwek podajemy kaszę, dekorujemy śliwkami w całości.
Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN