Zupa z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej
Składniki:
500 g kiszonych ogórków
Włoszczyzna młoda
200 ml śmietany 30%
1 łyżka chrzanu
3 pęczki koperku
3 szkl. kaszy jęczmiennej
2 marchewki
4 jajka
pietruszka
Seler mały
150 g pieczarek
100 g wątróbki drobiowej
2 cebule
kminek
cząber
kolendra mielona
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Z młodej włoszczyzny przygotowujemy bulion, ogórki przesmażamy na maśle i dodajemy do miękkiej włoszczyzny. Jeszcze tylko śmietana, chrzan i duża ilość koperku. Dwie szklanki kaszy gotujemy w wodzie osolonej na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki pokrojone, i na koniec wątróbkę. W maszynce do mielenia mięsa mielimy wątrobę, cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na tarce drobnej. W misce mieszamy razem ugotowaną kaszę, szklankę kaszy suchej, wszystko co zmieliliśmy w maszynce, jajka, dodajemy przyprawy. Tych ostatnich odważnie, pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek posmarowanych olejem i posypanych bułką. Wstawiamy do pieczenia na 160 st. C na ok. 40 min. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło podany z patelni do mięs w sosie.
Ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami
Składniki:
300 g sera korycińskiego
150 g kaszy manny
450 ml mleka
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 pęczki zielonych szparagów
ser parmezan tarty
200 g masła
bazylia
koperek
czarnuszka
Przygotowanie:
Ser kroimy w grube słupki, obtaczamy w jajku, bułce tartej, czarnuszce i smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym maśle. Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli, dodajemy kaszę mannę i gotujemy do lekkiej konsystencji. Na koniec dodajemy ser parmezan i łyżkę masła. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, wyjmujemy po ok. 6-7 min. Jajko wybijamy ze skorupki i gotujemy w wodzie z dodatkiem octu i soli. Szparagi układamy na talerzu, na szparagach kładziemy smażony ser, wokół robimy kleksy z sosu z kaszy manny. Między serem smażonym kładziemy jajko w koszulce. Dekorujemy świeżymi listkami ziół.
Pizza z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem
Składniki:
900 g mąki
500 ml wody
200 g oscypka
15 g soli
25 g drożdży
6 pomidorów
kapusta młoda
250 g kaszy gryczanej
6 młodych ziemniaków
100 g kiełbasy krakowskiej
cebula dymka
100 g pieczarek
Przygotowanie:
Z mąki, wody, drożdży, soli przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kapustę poszatkowaną, dusimy do miękkości. Dodajemy na koniec pomidory i koperek. Doprawiamy bardzo solidnie pieprzem czarnym, solą i kminkiem mielonym. Kaszę gotujemy krótko w wodzie i łączymy z tartym oscypkiem. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie. Ciasto rozkładamy, na wierzch układamy kaszę, przykrywamy kapustą, plasterkami kiełbasy krakowskiej i plasterkami ziemniaków. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika.
Baklawa kokosowa z kaszą manną
Składniki:
1 op. ciasta filo
200 g masła
4 łyżki kaszy manny
100 g wiórków kokosowych
500 ml mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
150 ml wody
2 łyżki miodu
40 ml rumu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Ciasto filo rozkładamy na pojedyncze kartki, każdą smarujemy masłem. Składamy po 4 sztuki. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, do gotującego mleka dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy aż masa odpowiednio nam zgęstnieje. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, kładziemy pierwszą porcję ciasta filo, porcję kremu, ponownie porcję ciasta, pozostały krem i na koniec ostatnie ciasto. Przed pieczeniem kroimy w porcje jakie sobie życzymy, niestety po upieczeniu nie będzie to możliwe. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 20 min. Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto skrapiamy syropem z wody, cukru oraz rumu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN