W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak w prosty sposób przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Co powiecie na sałatkę z pęczakiem, soczewicą, kozim serem i rukolą lub kaszę orkiszową z pesto z suszonych pomidorów?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościła dziś Maia Sobczak. Blogerka przygotowała dania z kaszą w roli głównej. W naszym studiu pojawiły się takie specjały jak: zupa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką, kokosowa polenta z grzybami czy budyń jaglany. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN kipi dziś kasza. Jak ją prawidłowo ugotować? W gotowaniu każdej kaszy musimy się zastosować do trzech zasad. Jakich? Dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali między innymi mini placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kaszotto z pęczaku z cukinią, sałatkę z kaszy gryczanej, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem, a na deser ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kasz: kaszę gryczaną z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami; kaszę durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym; sałatkę z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym oraz kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kaszy: babeczki z kaszy gryczanej, kaszę pszenną z zielonymi dodatkami, curry z kaszą jęczmienną oraz deser z kaszy manny i orzechów w karmelu. Nie przegapcie dowcipu, który wymyślił Marcin Prokop.
W ramach akcji zboże smakuje i inspiruje blogerzy kulinarni: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakowite dania z kasz: pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi śliwkami podawane z sosem z natki pietruszki, kaszotto z pomidorami i smażonymi kurkami oraz natką pietruszki, tarta z kaszy jęczmiennej z grillowanym kurczakiem curry oraz czarnymi oliwkami oraz deser waniliowy z kaszy manny z jagodami karmelizowanymi miodem i miętą.
W ramach akcji „Zboże smakuje i inspiruje” zwyciężczyni konkursu Blogerzy w zbożu Karolina Awiżeń przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy. W menu znalazły się: kasza gryczana z grillowanym awokado i salsą z mango, chili i granatem, naleśniki z pastą z pieczonego buraka i serem kozim, granola kukurydziana z deserem kokosowo-owocowym i penne ze szpinakowym pesto i roladkami z bakłażana.
Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.