Kasza gryczana z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 buraki
garść rukoli
100 g koziego sera (może być rolada)
50 g obranych pistacji
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 czerwona cebula
Przygotowanie:
Upiecz buraki w folii z 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Każdego zawiń osobno w folię i nakłuj widelcem. Piecz ok. godzinę w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj ostudzonego buraka startego na tarce o grubych oczkach. Dodaj sos sojowy. Następnie dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj rukolę. Przełóż na talerz, dekorując kawałkami sera i pistacjami.
Kasza durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym
Składniki:
1 szklanka ugotowanej drobnej kaszy durum
100 g wędzonego łososia
garść świeżych liści szpinaku
6 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Sos pomarańczowy:
1 szklanka soku pomarańczowego
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka miodu
szczypta świeżego imbiru
olej do podsmażenia
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 drobno posiekana szalotka
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pokrojone suszone pomidory i szpinak. Dokładnie wymieszaj z sosem sojowym. W rondelku na łyżce oliwy podsmaż imbir i szalotkę, dodaj sok z pomarańczy i skórkę wraz z miodem i gotuj ok. 10 min. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, rozrobioną w zimnej wodzie i wlej do sosu. Na talerzu ułóż kaszę na środku, dodaj na wierzch wędzonego łososia i udekoruj sosem pomarańczowym.
Sałatka z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy grubej w warzywnym wywarze
1 awokado
1/2 granata
1 ogórek zielony
garść rukoli
garść kiełków słonecznika
sól
pieprz
100 g sera gorgonzola
Sos:
1/2 pęczka koperku
1 łyżka oliwy cytrynowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Do miski wrzuć ugotowaną i ostudzoną kaszę. Dodaj pokrojone w łódki awokado, ogórka w pokrojonego w kostkę i ziarenka granatu. Do tego dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola, ozdób rukolą oraz kiełkami słonecznika. By przygotować sos, drobno posiekaj koperek i wymieszaj go z sokiem pomarańczowym, oliwą oraz sosem sojowym. Sałatkę należy jeść na zimno.
Kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym
Składniki:
3 łyżeczki kaszy manny
1/2 litra mleka kokosowego
1 łyżka masła
szczypta soli
1 łyżka cukru trzcinowego
skórka z 1 limonki
szczypta cynamonu
1/2 mango pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie i ostudzonej
Mus malinowy:
1 szklanka malin
1 łyżka cukru pudru
100 g ciemnej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach
Przygotowanie:
Z 1/2 litra zimnego mleka odlej 3/4 szklanki mleka kokosowego i wsyp do niego kaszę manny i dobrze wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem szczypty soli, cukru i łyżeczki masła.
Do gotującego się mleka wlej namoczoną kaszkę. Mieszaj szybko trzepaczką, by nie powstały grudki i gotuj według przepisu na opakowaniu, aż do gęstości. Dodaj skórkę z limonki, mango i szczyptę cynamonu. Ostudź. Następnie dodaj żelatynę i przełóż do pucharków lub miseczek, i wstaw do lodówki aż zastygnie. W tym czasie przygotuj mus z malin, czyli zmiksuj maliny z cukrem pudrem. Po zastygnięciu polej deser musem i udekoruj startą czekoladą.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN