Pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi śliwkami podawane z sosem z natki pietruszki
Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
150 g kaszy gryczanej prażonej
150 g suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18%
Sól
pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę na sypko w osolonej wodzie. Namaczamy śliwki przez 15 min., a następnie odsączamy i siekamy, mieszamy ze śmietaną oraz kaszą, doprawiamy solą i pieprzem.
Oczyszczamy piersi i pojedyncze rozbijamy cienko. Nakładamy farsz na piersi, które należy szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej (jak cygaro) a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 30-35 min. Wyjmujemy roladki, rozwijamy z folii i kroimy, a następnie podajemy z dodatkami.
Kaszotto z pomidorami i smażonymi kurkami oraz natką pietruszki
Składniki:
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej grubej
1 l bulionu warzywnego
2 pomidory
250 g kurek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przesmażamy kaszę jęczmienną na oliwie do zeszklenia, a następnie dodajemy stopniowo bulion warzywny i dolewamy, gdy zostanie wchłonięty. Smażymy kurki na maśle. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy kurki oraz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Sparzamy pomidory, ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy; mieszamy i podajemy kaszotto posypane posiekaną natką pietruszki.
Tarta z kaszy jęczmiennej z grillowanym kurczakiem curry oraz czarnymi oliwkami
Składniki:
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
150 g kaszy jęczmiennej średniej
200 g piersi z kurczaka
200 g czarnych oliwek
3 jajka
200 g śmietany 18%
2 łyżki masła
3 łyżeczki curry
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło szatkujemy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem.
Mieszamy, wyrabiamy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wkładamy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem, a następnie pieczemy przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. Ściągamy folię i podpiekamy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy nadzienie.
Nadzienie:
Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę. Mieszamy 2 łyżeczki curry z 2 łyżkami oliwy i zalewamy kurczaka. Rozgrzewamy patelnię grillową (może być w zastępstwie normalna, gdy takiej nie mamy pod ręką) i smażymy na niej kurczaka. Płuczemy kaszę jęczmienną, a następnie wsypujemy do garnka. Dodajemy do garnka z kaszą masło i zalewamy wodą w stosunku litr wody na szklankę kaszy, a następnie dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min., aż do miękkości kaszy. Odcedzamy kaszę i studzimy. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy, a następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Kroimy w plasterki oliwki i szatkujemy drobno natkę pietruszki. Mieszamy jajka, białko ze śmietaną, łyżeczką curry, solą i pieprzem do smaku. Mieszamy kaszę, kurczaka, oliwki, pietruszkę, cebulę, czosnek, masę śmietanowo-jajeczną.
Gdy ciasto się podpiecze, wykładamy farszem i pieczemy ok. 30-40 min.
Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.
Deser waniliowy z kaszy manny z jagodami karmelizowanymi miodem i miętą
Składniki:
150 g kaszy manny
0,5 l mleka
250 g brązowego cukru
1 laska wanilii
200 g świeżych jagód lub jeżyn
100 g świeżych malin
100 ml miodu np. wielokwiatowego
pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
Gotujemy ok. 0,5 l mleka z cukrem oraz przekrojoną na pół laską wanilii z wyciśniętymi ziarenkami. Dodajemy kaszę mannę i czekamy przez ok. 2 min. aż zgęstnieje na wolnym ogniu. Przekładamy masę do pucharków i studzimy w lodówce ok. godziny. Podgrzewamy miód i wrzucamy jeżyny, a następnie karmelizujemy. Masą jeżynową polewamy na wierzch masę z kaszy manny i dekorujemy malinami oraz listkiem mięty.
Więcej na: http://zbozesmakuje.tvn.pl/
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN