Materiał promocyjny

Pyszny deser waniliowy z kaszy manny z jagodami

W ramach akcji zboże smakuje i inspiruje blogerzy kulinarni: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakowite dania z kasz: pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi śliwkami podawane z sosem z natki pietruszki, kaszotto z pomidorami i smażonymi kurkami oraz natką pietruszki, tarta z kaszy jęczmiennej z grillowanym kurczakiem curry oraz czarnymi oliwkami oraz deser waniliowy z kaszy manny z jagodami karmelizowanymi miodem i miętą.

Pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi śliwkami podawane z sosem z natki pietruszki

Składniki:

2 pojedyncze piersi kurczaka

150 g kaszy gryczanej prażonej

150 g suszonych śliwek bez pestek

2 łyżki masła

4 łyżki śmietany 18%

Sól

pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę na sypko w osolonej wodzie. Namaczamy śliwki przez 15 min., a następnie odsączamy i siekamy, mieszamy ze śmietaną oraz kaszą, doprawiamy solą i pieprzem.

Oczyszczamy piersi i pojedyncze rozbijamy cienko. Nakładamy farsz na piersi, które należy szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej (jak cygaro) a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 30-35 min. Wyjmujemy roladki, rozwijamy z folii i kroimy, a następnie podajemy z dodatkami.

Kaszotto z pomidorami i smażonymi kurkami oraz natką pietruszki

Składniki:

1,5 szklanki kaszy jęczmiennej grubej

1 l bulionu warzywnego

2 pomidory

250 g kurek

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Przesmażamy kaszę jęczmienną na oliwie do zeszklenia, a następnie dodajemy stopniowo bulion warzywny i dolewamy, gdy zostanie wchłonięty. Smażymy kurki na maśle. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy kurki oraz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Sparzamy pomidory, ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy; mieszamy i podajemy kaszotto posypane posiekaną natką pietruszki.

Tarta z kaszy jęczmiennej z grillowanym kurczakiem curry oraz czarnymi oliwkami

Składniki:

Ciasto:

125 g masła

250 g mąki pszennej

1 żółtko

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Nadzienie:

150 g kaszy jęczmiennej średniej

200 g piersi z kurczaka

200 g czarnych oliwek

3 jajka

200 g śmietany 18%

2 łyżki masła

3 łyżeczki curry

3 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

Zimne masło szatkujemy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem.

Mieszamy, wyrabiamy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wkładamy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem, a następnie pieczemy przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. Ściągamy folię i podpiekamy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy nadzienie.

Nadzienie:

Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę. Mieszamy 2 łyżeczki curry z 2 łyżkami oliwy i zalewamy kurczaka. Rozgrzewamy patelnię grillową (może być w zastępstwie normalna, gdy takiej nie mamy pod ręką) i smażymy na niej kurczaka. Płuczemy kaszę jęczmienną, a następnie wsypujemy do garnka. Dodajemy do garnka z kaszą masło i zalewamy wodą w stosunku litr wody na szklankę kaszy, a następnie dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min., aż do miękkości kaszy. Odcedzamy kaszę i studzimy. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy, a następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Kroimy w plasterki oliwki i szatkujemy drobno natkę pietruszki. Mieszamy jajka, białko ze śmietaną, łyżeczką curry, solą i pieprzem do smaku. Mieszamy kaszę, kurczaka, oliwki, pietruszkę, cebulę, czosnek, masę śmietanowo-jajeczną.

Gdy ciasto się podpiecze, wykładamy farszem i pieczemy ok. 30-40 min.

Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

Deser waniliowy z kaszy manny z jagodami karmelizowanymi miodem i miętą

Składniki:

150 g kaszy manny

0,5 l mleka

250 g brązowego cukru

1 laska wanilii

200 g świeżych jagód lub jeżyn

100 g świeżych malin

100 ml miodu np. wielokwiatowego

pęczek świeżej mięty

Przygotowanie:

Gotujemy ok. 0,5 l mleka z cukrem oraz przekrojoną na pół laską wanilii z wyciśniętymi ziarenkami. Dodajemy kaszę mannę i czekamy przez ok. 2 min. aż zgęstnieje na wolnym ogniu. Przekładamy masę do pucharków i studzimy w lodówce ok. godziny. Podgrzewamy miód i wrzucamy jeżyny, a następnie karmelizujemy. Masą jeżynową polewamy na wierzch masę z kaszy manny i dekorujemy malinami oraz listkiem mięty.

Więcej na: http://zbozesmakuje.tvn.pl/

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości