Sałatka z pęczakiem, soczewicą, kozim serem i rukolą
Składniki:
100 g twardego koziego sera
1/2 opakowania rukoli
1 torebka kaszy pęczak, bulgur, soczewica zielona
1/2 granatu
2 łyżki podprażonych orzechów włoskich
sól i pieprz
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Ugotowaną kaszę wyłóż na półmisek, dodaj rukolę, kozi ser pokrojony na cienkie plasterki oraz orzechy. Całość polej sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem
Pomidorowy lunch z pesto domowej roboty
Składniki:
1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
3 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu tartego
50 g orzechów pinii
sól
pieprz
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 torebka orkiszu, vermicelli, pomidory
1 cebula pokrojona w piórka
1 pęczek bazylii
1 papryczka chili
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
skórka z 1 cytryny starta na małych oczkach
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć suszone pomidory, sól, pieprz, czosnek, parmezan i orzechy piniowe. Zmiksuj z dodatkiem oliwy z pomidorów na gładka masę. Na patelni rozgrzej oliwę cytrynową. Dodaj cebulę i papryczkę chili. Następnie dodaj ugotowany orkisz oraz pesto domowej roboty. Całość wymieszaj z pomidorkami cherry. Następnie przed podaniem udekoruj bazylią oraz skórką z cytryny.
Kostki lunchowe z orzechami laskowymi
Składniki:
200 g śmietany
sól
pieprz
1 torebka mhammas, grzyby leśne, groszek, tymianek
50 g orzechów laskowych podprażonych na patelni i utłuczonych w moździerzu
6 jajek
kilka liści świeżej sałaty
kilka liści świeżego tymianku
50 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Piekarnik przygotuj i ustaw temperaturę na 200 stopni. W tym czasie wysmaruj formę delikatnie oliwą. Przesyp ugotowany mhammas do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, przyprawami oraz tymiankiem. Przygotowaną masą zalej ugotowaną mieszankę tak by pokryła całość. Na wierzchu zetrzyj parmezan i zapiekaj około 25 – 35 minut do ścięcia się masy. Następnie ostudź i schłodź w lodówce. Przed wyjściem do pracy pokrój w kostki i układaj na świeżym liściu sałaty posypując orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN