Piernik z jabłkami
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sodki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
3 jabłka
garść rodzynek i garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jajka, cukier i olej miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli mąkę, sodkę, kakao, cynamon, cukier waniliowy, jabłka pokrojone w kostkę, na koniec dodajemy bakalie. Całość mieszamy, pieczemy ok. godziny w 180 st. C.
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki :
0,8 kg oczyszczonej dyni
sól
oliwa z oliwek
1 cebula
kawałek świeżego imbiru
2 łyżki curry
0,5 l bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
sok z cytryny
cukier (do smaku)
1 papryczka chili
Przygotowanie:
Dynie kroimy na kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i wstawiamy na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Cebulę obieramy i szatkujemy, imbir obieramy i ścieramy na grubej tarce, przysmażamy na malej ilości oliwy, dodajemy curry, bulion i mleko kokosowe (troszkę zostawiamy do dekoracji), gotujemy. Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy jeszcze 15 min., miksujemy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu dekorujemy mlekiem kokosowym w tzw. esy floresy, a na wierzch rzucamy oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili.
Filety z kurczaka z sosem pieczarkowym
Składniki:
500 g filetów z kurczaka
2 łyżeczki musztardy
sól
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
400 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska (długie plastry)
4 łyżki dobrego masła lub masła klarowanego
Sos pieczarkowy:
2 cebulki szalotka lub 1 mała zwykła
400 g pieczarek
150 ml bulionu
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki musztardy
80 ml śmietany 30%
ryż
Przygotowanie:
Filety z kurczaka w szynce suszonej:
Filety płuczemy i dokładnie suszymy. Odcinamy kostki i włókna – jeśli takie są, następnie kroimy na cienkie filety; z każdej piersi powinno powstać ok. 4–5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbijamy tłuczkiem lub wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (ok. 1 cm). Doprawiamy je solą (ale bardzo mało, bo szynka będzie słona), pieprzem, tymiankiem, smarujemy musztardą. Zawijamy w szynkę parmeńską.
Rozgrzewamy połowę masła na patelni na umiarkowanym ogniu, wkładamy połowę filetów i na małym ogniu smażymy przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura.
Filety odkładamy na talerz. Na patelnię wkładamy resztę masła i smażymy resztę filetów. Masłem z patelni polewamy filety.
Sos pieczarkowy:
Patelnię po kurczaku wycieramy ręcznikiem papierowym. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku, przez kilka minut. gotujemy pod przykryciem bulion.
Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy cebulkę i lekko ją przysmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i tymianek, smażyć na nieco większym ogniu, mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodajemy musztardę i mieszając wlewamy na patelnię bulion oraz śmietankę. Gotujemy (na średnim ogniu) sos przez ok. 4 min. aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można przy podgrzewaniu rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub bulionu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN