Naleśniki „figa z makiem” dla dzieci z alergią

W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska przygotowała pyszności dla dzieci, które są uczulone na mleko: pastę z sardynek i słonecznika, zupę krem z brokułów, mleko sezamowe i naleśniki „figa z makiem”.

Mleko sezamowe

Składniki:

100 g sezamu

przegotowana woda

ewentualnie do smaku: melasa z karobu, syrop z agawy itp.

Przygotowanie:

Sezam dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (4-5). Następnie dolewamy szklankę wody i dokładnie miksujemy blenderem. Blenderując, dolewamy stopniowo wodę – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedzamy i ewentualnie dosładzamy melasą. Przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

Pasta z sardynek i słonecznika

Składniki:

puszka szprotek w oliwie lub pomidorach

1/2 szklanki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Ziarna lekko prażymy na suchej patelni. Mieszamy z rybkami i miksujemy na gładką masę – gdyby masa była za mało zwarta, dodajemy trochę ziaren słonecznika i jeszcze raz miksujemy.

Zupa krem z brokułów

Składniki:

brokuł

2-3 kartofle

kawałek pora

szczypta chili

sól do smaku

pieprz do smaku

garść płatków migdałowych

oliwa z oliwek lub masło klarowane

Przygotowanie:

Pora kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 10 min. Dodajemy brokuła i gotujemy jeszcze ok. 7 min. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku. Podajemy obficie posypaną uprażonymi na suchej patelni (lub w piekarniku) płatkami migdałowymi.

Naleśniki „figa z makiem”

Składniki:

2 jajka

łyżka oleju

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

ok. 2 szklanki mąki

Na ciasto naleśnikowe:

2 szklanki gazowanej wody mineralnej

Nadzienie:

200 g maku

melasa z karobu – do smaku

3 łyżki niesiarkowanych rodzynków

garść suszonych, niesiarkowanych fig

łyżka skórki kandyzowanej i skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany – w razie potrzeby, dodajemy mąki lub wody. Naleśniki smażymy na złoto z obu stron. Usmażone odkładamy, przykryte ściereczką. Mak oczyszczamy i gotujemy w wodzie, figi namaczamy. Ugotowany mak odsączamy i mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Figi osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy z makiem, dosładzamy do smaku i dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Masą smarujemy naleśniki i zawijamy je lub składamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości