Bezy truskawkowo-czekoladowe
Składniki:
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 g truskawek
150 g draży czekoladowych
200 ml śmietanki kremówki
100 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Z piany formujemy niewielkie bezy (wielkości pieści), pieczemy je ok. 70-80 min. w 150 st. C. Ze śmietanki mascarpone, cukru waniliowego i cukru tworzymy krem. Wykładamy go na ostudzone bezy, dodajemy pokrojone truskawki i pokruszone draże.
Waniliowe ciastka z truskawkami
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 opakowania budyniu waniliowego
500 ml mleka
1 laska wanilii
500 g truskawek
świeża mięta
50g cukru
Przygotowanie:
Stolnice obsypujemy cukrem, rozkładamy na nim ciasto francuskie i za pomocą wałka cienko wałkujemy, kilka razy przewracając tak, aby cukier znalazł się po obu stronach. Za pomocą ringu lub szklanki wycinamy kółka. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 st. C. Budynie przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, dodając do nich 1/2 ilości mleka i ziarenka wanilii. Budyń studzimy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Truskawki myjemy. Na ostudzonym cieście francuskim układamy warstwę kremu, dodajemy truskawki, ciasto, całość posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżą miętą.
Bardzo zielone risotto
Składniki:
200 g ryżu arborio
500 ml bulionu warzywnego
500 ml białego wina
50 ml śmietanki kremówki
50 g tartego parmezanu
1 łyż masła
1 ząbek czosnku
8 zielonych szparagów
garść zielonej fasolki szparagowej
1 mała cukinia
200 g szpinaku
1 kalarepka
świeży tymianek
świeża bazylia
Przygotowanie:
Szparagi i fasolkę gotujemy al dente, kroimy w mniejsze kawałki. Kalarepkę i cukinię kroimy w kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy.
Czosnek i cebulę siekamy, przysmażamy na oliwie, dodajemy ryż, a po chwili wino, stopniowo dolewamy bulion, po 20 min. dodajemy liście szpinaku i resztę warzyw, śmietankę, tymianek, doprawiamy, dodajemy masło, posypujemy parmezanem.
Zupa pomidorowo-marchewkowa
Składniki:
1,5 kg pomidorów malinowych
500 g marchewki
4 ząbki czosnku
2 pietruszki
natka pietruszki
grzanki
bulion warzywny
śmietanka
Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym układamy przekrojone pomidory, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku i tymianek. Warzywa pieczemy ok. 45 min. w 180 st. C. Następnie pomidory przecieramy przez sito lub blendujemy, łączymy z bulionem i śmietanką, marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zupy. Pomidorówkę podajemy z natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN