ŚNIADANIE: Owsianka na wieczną młodość„Jezioro genewskie” (2 porcje)
- 4 łyżki płatków owsianych
 - Szklanka napoju migdałowego
 - 1 łyżka nasion siemienia lnianego
 - ½ banana
 - ¼ jabłka
 - 1 łyżeczka tahini
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka oleju kokosowego
 - 1 łyżeczka świeżego imbiru
 - 2 łyżki płatków migdałowych
 - 2 kostki czekolady gorzkiej
 - 3 łyżki granatu
 
Przepis:
Zobacz też: Jak nauczyć się gotować? Porady dla początkujących >>>
Płatki rozgnieść z bananem następnie wraz siemieniem lnianym zagotować z napojem migdałowym. W tym samym czasie podprażyć płatki migdałów na suchej patelni. Po zdjęciu z palnika garnka z owsianką dodać olej kokosowy. Jabłko i imbir zetrzeć wraz ze skórką do garnka. Następnie dodać tahini, sok z cytryny i wymieszać. Na sam koniec dla dekoracji dodać podprażone płatki migdałów, stratą czekoladę oraz pestki granatu.
LUNCH Healthy bowl – misa mocy
- 50g dyni
 - 3 łyżki czarnej soczewicy
 - 20g kaszy gryczanej
 - 2 garści jarmużu
 - Orzechowy dressing
 - Ser feta (opcjonalnie)
 
Przepis:
Dynię pokroić wraz ze skórką, ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 35 minut do miękkości. Soczewicę i kaszę ugotować w osolonej wodzie. Miskę wypełnij kaszą, soczewicą, upieczoną dynią, jarmużem. Całość polej orzechowym dressingiem i posyp pokruszonym serem feta.
Zobacz też: Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy >>>
Radicchio dressing
- 2 liście cykorii radicchio
 - 2 łyżki octu
 - 3 szczypty soli
 - 6 łyżek oliwy z oliwek
 
Cykorię raddichio pokroić w kosteczkę. Zmieszać wszystkie składniki oprócz cykorii, a następnie dodaj cykorię ją i znowu wymieszać.
DESER: kojąca słodycz
Ciasto czekoladowe (8porcji)
- 250 gramów masła
 - 250 gramów, 2,5 tabliczki Ciemnej czekolady
 - 200 gramów cukru
 - 70 gramów mąki
 - 4 jajka
 
Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W misce połączyć jajka i cukier, zmiksować na gładką masę aż do uzyskania piany. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się dodać mąkę. Wymieszać dokładnie, następnie dodać jajka i cukier i ponownie wymieszać. Wlać masę do natłuszczonej formy.
Zobacz też: Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy >>>
LISTA ZAKUPÓW:
- płatki owsiane górskie (2 szklanki)
 - 2 granaty duże
 - napój migdałowy (opakowanie)
 - siemię lniane (pół szklanki)
 - banan 2
 - jabłko 2
 - pasta tahini (3 łyżki)
 - masło orzechowe (pół słoika)
 - olej kokosowy (odrobina)
 - cytryna 4 sztuki
 - pomarańcza 2 sztuki
 - imbir w korzeniu 10 cm
 - 4 tabliczki ciemnej czekolady
 - kasza jaglana
 - 1 dynia hokkaido
 - soczewica brązowa w puszce
 - liście jarmużu
 - 1 cebula biała
 - opakowanie orzechów laskowych
 - 3 cebule czerwone
 - radicchio (1 sztuka)
 - oliwa z oliwek (szklanka)
 - ser feta (opakowanie)
 - cukier 2 szklanki
 - masło – 2 kostki
 - jajka 8 sztuk
 - mąka – 2 szklanki
 
Autor: Filip Yak