Wiadomość

Zdrowa i piękna skóra to nie tylko maseczki i kremy. Agata Ziemnicka i Julien Sosso pokazali jak dostarczyć skórze odpowiednich składników, stosując właściwą dietę. Poznajcie ich przepisy na proste dania, które dodadzą nam energii i zadbają o naszą skórę.

ŚNIADANIE: Owsianka na wieczną młodość

„Jezioro genewskie” (2 porcje)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • Szklanka napoju migdałowego
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • ½ banana
  • ¼ jabłka
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki granatu

Przepis:

Zobacz też: Jak nauczyć się gotować? Porady dla początkujących >>> 

Płatki rozgnieść z bananem następnie wraz siemieniem lnianym zagotować z napojem migdałowym. W tym samym czasie podprażyć płatki migdałów na suchej patelni. Po zdjęciu z palnika garnka z owsianką dodać olej kokosowy. Jabłko i imbir zetrzeć wraz ze skórką do garnka. Następnie dodać tahini, sok z cytryny i wymieszać. Na sam koniec dla dekoracji dodać podprażone płatki migdałów, stratą czekoladę oraz pestki granatu.

LUNCH Healthy bowl – misa mocy

„Dziki wodospad”
  • 50g dyni
  • 3 łyżki czarnej soczewicy
  • 20g kaszy gryczanej
  • 2 garści jarmużu
  • Orzechowy dressing
  • Ser feta (opcjonalnie)

Przepis:

Dynię pokroić wraz ze skórką, ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 35 minut do miękkości. Soczewicę i kaszę ugotować w osolonej wodzie. Miskę wypełnij kaszą, soczewicą, upieczoną dynią, jarmużem. Całość polej orzechowym dressingiem i posyp pokruszonym serem feta.

Zobacz też: Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy >>>

Radicchio dressing

  • 2 liście cykorii radicchio
  • 2 łyżki octu
  • 3 szczypty soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Cykorię raddichio pokroić w kosteczkę. Zmieszać wszystkie składniki oprócz cykorii, a następnie dodaj cykorię ją i znowu wymieszać.

DESER: kojąca słodycz

Ciasto czekoladowe (8porcji)

  • 250 gramów masła
  • 250 gramów, 2,5 tabliczki Ciemnej czekolady
  • 200 gramów cukru
  • 70 gramów mąki
  • 4 jajka

Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W misce połączyć jajka i cukier, zmiksować na gładką masę aż do uzyskania piany. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się dodać mąkę. Wymieszać dokładnie, następnie dodać jajka i cukier i ponownie wymieszać. Wlać masę do natłuszczonej formy.

Zobacz też: Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy >>>

LISTA ZAKUPÓW:

  •  płatki owsiane górskie (2 szklanki)
  •  2 granaty duże
  •  napój migdałowy (opakowanie)
  •  siemię lniane (pół szklanki)
  •  banan 2
  •  jabłko 2
  •  pasta tahini (3 łyżki)
  •  masło orzechowe (pół słoika)
  •  olej kokosowy (odrobina)
  •  cytryna 4 sztuki
  •  pomarańcza 2 sztuki
  •  imbir w korzeniu 10 cm
  •  4 tabliczki ciemnej czekolady 
  •  kasza jaglana
  •  1 dynia hokkaido
  •  soczewica brązowa w puszce
  •  liście jarmużu
  •  1 cebula biała
  •  opakowanie orzechów laskowych
  •  3 cebule czerwone
  •  radicchio (1 sztuka)
  •  oliwa z oliwek (szklanka)
  •  ser feta (opakowanie)
  •  cukier 2 szklanki
  •  masło – 2 kostki
  •  jajka 8 sztuk
  •  mąka – 2 szklanki
Co sądzisz o tym artykule?
68
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0