Jeden wywar Darii Ładochy, z którego przygotujesz trzy fenomenalne zupy

1 wywar 3 zupy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak na bazie jednego wywaru przygotować trzy fenomenalne zupy, które zachwycą każdego. Sprawdź jej przepisy na zupę czosnkową z indykiem i świeżym tymiankiem, ogórkową z pomidorami i krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami.
Bulion mięsny
Bulion mięsny
Bulion mięsny
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Bulion mięsny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • golonka z indyka,
    • szponder wołowy,
      • 2 udka z kurczaka,
        • szyjka z indyka,
          • włoszczyzna: marchew, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, por,
            • zielona pietruszka,
              • ¼ kapusty włoskiej,
                • kawałek imbiru,
                  • cebula,
                    • główka czosnku,
                      • przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, lubczyk suszony.

                        Sposób przygotowania:

                        Nastaw piekarnik na 220 st. C. Wstaw mięso i warzywa i piecz 40 minut. Następnie przełóż do garnka z wrzącą wodą i dodaj zioła i przyprawy. Gotuj 3 godziny.

                        Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym
                        Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym
                        Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym - przepis krok po kroku

                        Składniki:

                        • cebula,
                          • 4 ząbki czosnku,
                            • natka pietruszki,
                              • marchewka,
                                • 2 kłącza selera naciowego,
                                  • oliwa z oliwek,
                                    • 3 ziemniaki,
                                      • 2 gałązki tymianku świeżego,
                                        • łyżka masła,
                                          • 300 g filetów z indyka,
                                            • skórka z cytryny,
                                              • oregano w przyprawie,
                                                • łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie do zagęszczenia zupy.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Na maśle podsmaż cebulę posiekaną w piórka i czosnek pokrojony w plastry. Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz seler naciowy. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej bulionem. Dodaj Sól i pieprz oraz oregano. Gotuj 15 minut, a następnie dodaj indyka pokrojonego w plastry. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, natkę pietruszki i zagęść zupę mąką ziemniaczaną. Dodaj też świeży tymianek.

                                                  Ogórkowa z pomidorami
                                                  Ogórkowa z pomidorami
                                                  Ogórkowa z pomidorami
                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                  Ogórkowa z pomidorami - przepis krok po kroku

                                                  Składniki:

                                                  • cebula,
                                                    • 3 ząbki czosnku,
                                                      • 500 g ogórków startych na tarce,
                                                        • świeży chrzan ,
                                                          • 2 l wywaru,
                                                            • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki,
                                                              • 2 łyżki masła klarowanego,
                                                                • przyprawy: majeranek, tymianek, oregano,
                                                                  • łyżka przecieru pomidorowego,
                                                                    • 700 passaty pomidorowej,
                                                                      • świeża pietruszka,
                                                                        • grzanki z ciabatty.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Ogórki podsmaż na patelni na łyżce masła. W osobnym garnku na maśle podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i zalej wywarem, dodaj przyprawy. Następnie dodaj po 10-15 min ogórki, passate pomidorową oraz przecier. Dodaj starty chrzan oraz zieloną pietruszkę. Podawaj z grzankami z ciabatty.

                                                                          Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami
                                                                          Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami
                                                                          Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami
                                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                          Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami - przepis krok po kroku

                                                                          Składniki:

                                                                          • seler,
                                                                            • 2 pietruszki,
                                                                              • cebula,
                                                                                • kalarepa,
                                                                                  • 3 ząbki czosnku,
                                                                                    • 3 ziemniaki,
                                                                                      • 200 ml słodkiej śmietanki,
                                                                                        • przyprawy: sól, pieprz biały, majeranek, oregano,
                                                                                          • 100 ml kwaśnej śmietany,
                                                                                            • kilka łyżek oliwy truflowej,
                                                                                              • 50 g tartego parmezanu,
                                                                                                • garść podprażonych orzechów włoskich,
                                                                                                  • świeże oregano,
                                                                                                    • 1,5 l wywaru.

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Nastaw piekarnik na 200 st. C. Na blachę wyłóż pokrojony i obrany ze skóry seler, pietruszkę, cebulę i czosnek oraz kalarepę. Dodaj ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, dopraw sola i pieprzem i piecz około 20 minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj przyprawy i zalej wywarem. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj śmietanę kwaśną i słodką. Doprowadź do wrzenia. Zmiksuj na gładki krem, dodaj oliwę truflową oraz orzechy i na koniec posyp parmezanem i dodaj świeże oregano.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości