Jeden wywar Darii Ładochy, z którego przygotujesz trzy fenomenalne zupy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
1 wywar 3 zupy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak na bazie jednego wywaru przygotować trzy fenomenalne zupy, które zachwycą każdego. Sprawdź jej przepisy na zupę czosnkową z indykiem i świeżym tymiankiem, ogórkową z pomidorami i krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami.
Bulion mięsny
Bulion mięsny
Bulion mięsny
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Bulion mięsny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • golonka z indyka,
  • szponder wołowy,
  • 2 udka z kurczaka,
  • szyjka z indyka,
  • włoszczyzna: marchew, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, por,
  • zielona pietruszka,
  • ¼ kapusty włoskiej,
  • kawałek imbiru,
  • cebula,
  • główka czosnku,
  • przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, lubczyk suszony.

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 220 st. C. Wstaw mięso i warzywa i piecz 40 minut. Następnie przełóż do garnka z wrzącą wodą i dodaj zioła i przyprawy. Gotuj 3 godziny.

Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym
Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym
Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zupa czosnkowa z indykiem i tymiankiem świeżym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • marchewka,
  • 2 kłącza selera naciowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gałązki tymianku świeżego,
  • łyżka masła,
  • 300 g filetów z indyka,
  • skórka z cytryny,
  • oregano w przyprawie,
  • łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie do zagęszczenia zupy.

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmaż cebulę posiekaną w piórka i czosnek pokrojony w plastry. Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz seler naciowy. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej bulionem. Dodaj Sól i pieprz oraz oregano. Gotuj 15 minut, a następnie dodaj indyka pokrojonego w plastry. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, natkę pietruszki i zagęść zupę mąką ziemniaczaną. Dodaj też świeży tymianek.

Ogórkowa z pomidorami
Ogórkowa z pomidorami
Ogórkowa z pomidorami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ogórkowa z pomidorami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g ogórków startych na tarce,
  • świeży chrzan ,
  • 2 l wywaru,
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy: majeranek, tymianek, oregano,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 700 passaty pomidorowej,
  • świeża pietruszka,
  • grzanki z ciabatty.

Sposób przygotowania:

Ogórki podsmaż na patelni na łyżce masła. W osobnym garnku na maśle podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i zalej wywarem, dodaj przyprawy. Następnie dodaj po 10-15 min ogórki, passate pomidorową oraz przecier. Dodaj starty chrzan oraz zieloną pietruszkę. Podawaj z grzankami z ciabatty.

Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami
Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami
Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Krem z pieczonych białych warzyw z oliwą truflową, parmezanem i orzechami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • seler,
  • 2 pietruszki,
  • cebula,
  • kalarepa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • przyprawy: sól, pieprz biały, majeranek, oregano,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • kilka łyżek oliwy truflowej,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • garść podprażonych orzechów włoskich,
  • świeże oregano,
  • 1,5 l wywaru.

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Na blachę wyłóż pokrojony i obrany ze skóry seler, pietruszkę, cebulę i czosnek oraz kalarepę. Dodaj ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, dopraw sola i pieprzem i piecz około 20 minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj przyprawy i zalej wywarem. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj śmietanę kwaśną i słodką. Doprowadź do wrzenia. Zmiksuj na gładki krem, dodaj oliwę truflową oraz orzechy i na koniec posyp parmezanem i dodaj świeże oregano.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości