Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 l wywaru warzywnego lub rosołu
- 500 g rydzy świeżych
- 200 ml soku z kiszonej kapusty
- 300 g serka śmietankowego
- bagietka rustykalna
- 150g sera bursztyn
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz czarny
- kminek mielony
- natka pietruszki, koperek
Sposób przygotowania zupy rydzowej
- Rydze oczyszczamy i przesmażamy na maśle krótko.
- Część odkładamy, pozostałe miksujemy na puree i łączymy z rosołem lub wywarem.
- Na tłuszczu ze smażenia grzybów przesmażamy porwane kawałki bagietki, wysypujemy porcje na papier pergaminowy i posypujemy serem. Wstawiamy do zapieczenia.
- Dodajemy serki śmietankowe, śmietankę.
- Na koniec dodajemy sok z kiszonej kapusty dla nadania ostrzejszego, kwaśnego smaku i sporą ilość zieleniny.
Zobacz także:
- Sprawdzone przepisy na domowe syropy: na odporność, wzmocnienie i kaszel
- Jakie herbaty na wzmocnienie odporności warto pić jesienią i zimą? Sprawdź nasze propozycje
- Szybkie dania na lepszą odporność: owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: