Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba wspomoże naszą odporność

Zupa
Zupa z młodej kapusty Jaśka Kuronia
Źródło: Jerzy Dudek
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował dania, które dodadzą odporności i rozgrzeją. Sprawdź, jak zrobić zupę rydzową z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba. 

Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego lub rosołu
  • 500 g rydzy świeżych
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty
  • 300 g serka śmietankowego
  • bagietka rustykalna
  • 150g sera bursztyn
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz czarny
  • kminek mielony
  • natka pietruszki, koperek

Sposób przygotowania zupy rydzowej

  1. Rydze oczyszczamy i przesmażamy na maśle krótko.
  2. Część odkładamy, pozostałe miksujemy na puree i łączymy z rosołem lub wywarem.
  3. Na tłuszczu ze smażenia grzybów przesmażamy porwane kawałki bagietki, wysypujemy porcje na papier pergaminowy i posypujemy serem. Wstawiamy do zapieczenia. 
  4. Dodajemy serki śmietankowe, śmietankę.
  5. Na koniec dodajemy sok z kiszonej kapusty dla nadania ostrzejszego, kwaśnego smaku i sporą ilość zieleniny. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości