Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba wspomoże naszą odporność

Zupa
Zupa z młodej kapusty Jaśka Kuronia
Źródło: Jerzy Dudek
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował dania, które dodadzą odporności i rozgrzeją. Sprawdź, jak zrobić zupę rydzową z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba. 

Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego lub rosołu
    • 500 g rydzy świeżych
      • 200 ml soku z kiszonej kapusty
        • 300 g serka śmietankowego
          • bagietka rustykalna
            • 150g sera bursztyn
              • masło klarowane do smażenia
                • sól, pieprz czarny
                  • kminek mielony
                    • natka pietruszki, koperek

                      Sposób przygotowania zupy rydzowej

                      1. Rydze oczyszczamy i przesmażamy na maśle krótko.
                        1. Część odkładamy, pozostałe miksujemy na puree i łączymy z rosołem lub wywarem.
                          1. Na tłuszczu ze smażenia grzybów przesmażamy porwane kawałki bagietki, wysypujemy porcje na papier pergaminowy i posypujemy serem. Wstawiamy do zapieczenia. 
                            1. Dodajemy serki śmietankowe, śmietankę.
                              1. Na koniec dodajemy sok z kiszonej kapusty dla nadania ostrzejszego, kwaśnego smaku i sporą ilość zieleniny. 

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Andrzej Polan

                                Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości